A cukrászda telefonszáma:

06301478870

E-mail

sutismoni@gmail.com

Nyitvatartási idő

Hétfőtől vasárnapig: 10-19

A minap becsengetett a harmadik szomszéd, akit eddig csak látásból ismertem, és arra kért, süssek a kisfiának tej- és tojásmentes dobostortát. Ez a dobos kísért engem, a legváratlanabb helyzetekben bukkan fel, pedig továbbra is utálom a teteje miatt. De ha a kisfiú azt szereti, hát legyen, gondoltam.

Az anyukája azt is elmondta, hogy ő már bizony nagyon sokféle tésztával próbálkozott, de mindegyik trutyi lett, használhatatlan, úgyhogy ő inkább most nem is szeretne kísérletezni.

Na, gondoltam magamban, Móni, most kösd fel a nadrágod. 

Eszembe jutott aztán, hogy úgy egy éve csak úgy gyakorlásképpen készítettem egy infografikát pont arról, hogy hogyan helyttesíthető a tojás. 

tojás

Ez azért bizakodásra adott okot, ha ennyi mód van, hát valamelyik csak működik sütiben… Beírtam hát a google-ba, hogy tojásmentes piskóta, és az első szimpatikus receptre rá is kattintottam. A NoSalty– volt. Kellett hozzá:

20 dkg cukor
2 teáskanál ecet
1,25 dl napraforgó olaj
2,5 dl víz
46 dkg finomliszt
3 teáskanál sütőpor
fél kk só

Innentől felgyorsultak az események: egy edényben összekevertem a lisztet, a sütőport, a sót, és magam mellé készítettem az olajat és a vizet. Ja, és előmelegítettem a sütőt 190 fokosra. 

Egy másik edénybe tettem a cukrot és az ecetet, robotgéppel keverni kezdtem, majd hozzáadagoltam az olajat és a vizet, végül a lisztes keveréket. Kevertem egy darabig, jó sűrű masszát kaptam. Ezt öt 25 cm átmérőjű lapként kentem fel öt sütőpapírra; légkeveréses sütőben kettesével lehet sütni, ha van két tepsink, illetve sütőlemezünk. Nekem könnyű dolgom volt, mert a cukrászsütőmben egyszerre meg tudtam sütni mind az öt lapot, mindössze tíz perc alatt, háztartási sütőben ez 15-18 perc kábé, kettesével.

Amíg hűltek a szép pirosra sült lapok, elkészítettem a krémet. Mivel laktózmentes tej sem jöhetett szóba, négy deci kókusztejet felforraltam, négy deka keményítőt összekevertem egy újabb deci kókusztejjel, és ezzel besűrítettem a folyadékot. Jó sűrű, ámde ízetlen pudingot kaptam, de ez nem volt baj. Most jött az ízesítés, a csoki. Mivel az étcsokikra rá van írva, hogy nyomokban tejet is tartalmazhatnak, ezért nem akartam kockáztatni, paleo csokit készítettem: fél deci forró vízben feloldottam 5 dkg xilitet, belekevertem 5 dkg kókuszzsírt, majd 5 dkag kakaóport, és ezt gépi habverővel fényes, sűrű masszává dolgoztam. Aztán a kókusztej-pudinghoz kevertem. Frankó lett. Már csak be kellett tölteni a lapokat, az utolsó kivételével – arra jött a doboscukor, amit utálok.

image

Az utolsó lapot tehát félretettem, jól láthatóan beosztottam 12 szeletre. Aztán borostyánszínűre karamellizáltam 15 deka cukrot, ráöntöttem a lapra, elsimítottam, és még mielőtt kihűlt volna, a jelölések mentén szétütöttem a kört cikkekre, aztán ezeket a cikkeket a torta tetejére rakosgattam.

image

Hát ezzel készen is voltam. És jó lett.

Ajánlott cikkek