A cukrászda telefonszáma:

06301478870

E-mail

sutismoni@gmail.com

Nyitvatartási idő

Hétfőtől vasárnapig: 10-19

Igen, nekem is Vajda János leghíresebb költeménye, a “Húsz év múlva” jutott eszembe, amelyik ugye úgy kezdődik, hogy “Mint a Montblanc csucsán a jég”, egyik legszebb metaforája pedig a “Múlt ifjuság tündér taván / Hattyúi képed fölmerül”.

a1Mint Vajda annyi szerelmes versének, ennek is Kratochwill Zsuzsanna Georgina, a költő egykori szállásadójának lánya volt múzsája. A költő 24 éves korában ismerkedtek meg, de a szerelem egyoldalú volt. Gina leginkább a pénz irányába vonzódott, így aztán hét évvel később Bécsbe költözött, ahol Esterházy Lajos herceg kitartottjaként éldegélt az általa megkívánt pompában. A herceg halála után aztán betársult egy cirkuszba, feleségül ment az igazgatóhoz és Oroszy Véghelyi Georgina néven nemzetközi hírű műlovarnő lett. 1880-ban a cirkusz tönkrement, Gina végül szegényházban halt meg. Ha Vajda János nem szerette volna olyan kitartóan, reménytelenül a szívében őrzött bálványt, akkor ezeket a tényeket már rég a feledés jótékony homálya borítja. Ez is azt mutatja, nem mindig jó múzsának lenni.

Így érezhette a költő későbbi felesége, Bartos Róza is, akit Vajda igencsak boldogtalanná tett; miután a férfi hat hónapig ostromolta a nála sokkal fiatalabb lányt, hogy hozzámenjen, maga ragaszkodott ahhoz, hogy soha ne legyen köztük szexuális kapcsolat, sőt, “el nem hálás” címén tizenöt évvel később ő maga nyújtotta be a válókeresetet.

Nos ezek fényében elmondható, hogy a Mont Blanc torta semmiféle párhozamot nem mutat a Vajda-féle Montblanc-nal. Ebben egy szemernyi szomorúság sincs ugyanis, egy csepp melankólia sem került bele – csupa finomság, maga a tökély.

a1Nem önálló tortaként szerepelt, hanem egy nagy sikerű menyasszonyi tortaegyüttes egyik alkotója volt – fotóját a bbcgoodfood-on láttam, de a receptet már nem onnan vettem, a munkám során jól bevált piskótát és krémet alkalmaztam.

Az alábbi receptből egy szép nagy, nem is, inkább hatalmas torta lesz: 28 centi az alap átmérője. Igazából úgyis megállja a helyét, ha csak a felét készítjük el, tehát egy lap piskóta, azon a krém, rajta a habcsók tető, és nem tesszük rá ezt  még egyszer. Mert a fenti képen nem igazán látszik, de az alsó krémréteg fölött is van egy habcsók lap. A következő képen jobban látható.

aa2A torta tésztája az általam már egyszer posztolt kakaós mandulás piskóta. Nem írom le újra, mert olyan hosszú lesz a bejegyzés, hogy senki sem olvassa el. A linken nagyon részletes receptet találtok. Tehát,

1. Megsütjük a piskótát.

Ha kihűlt, vízszintesen félbe vágjuk.

2. Habcsók lapok.

Két habcsók lapot is kell sütnünk, ha légkeveréses sütőnk van, hozzá két tepsink, akkor ez egyszerre is lehetséges, ha nem, hát akkor külön. Na ez időbe telik. Mert egy laphoz 4 tojásfehérjét kell 20 deka cukorral fényes-habosra vernünk, olyanra, hogy ha egy kanállal csúcsot húzunk a masszából, úgy marad, nem mozdul, nem folyik vissza. Azaz tartása van. A tepsire sütőpapírt terítünk, arra egy 26 centi átmérőjű tortagyűrűt helyezünk, és eligazgatjuk benne a masszát jó rusztikusan. 180 fokosra előmelegített sütőbe tesszük, de rögtön visszavesszük a hőt 130 fokra, és itt sütjük a lapot 1 óra 15 percen át úgy, hogy egy fakanállal résnyire támasztjuk a sütő ajtaját. Légkeverésen mehet a két lap egyszerre, és 10 fokkal alacsonyabb hőmérsékleten.

3. A krém (2 réteghez).

Hozzávalók:

24 dkg cukor

4+4 dl habtejszín

50 dkg gesztenyemassza

50 dkg mascarpone

Cukrot kell karamellizálnunk, ehhez olyan edényt válasszunk, ami jó széles átmérőjű, hogy minél egyenletesebben olvadhasson a cukor. Tehát, öntsük a cukrot az edénybe, közepes lángon olvasszuk, és pirítsuk borostyánszínűre. Ekkor engedjük fel nagyon-nagyon lassan négy deci tejszínnel – ha az mondom, tejszín, csakis állatit értek alatta, lévén, hogy a növényi, az nem tejszín, hanem valami borzalom, tessék háromszor azt mondani, hogy fúj, fúj, fúj, és hacsak valamiféle táplálékallergia nem teszi szükségessé a használatát, örökre elfelejteni.

Nos, a tejszínnel felengedett karamellt addig forraljuk, amíg olyan sűrű nem lesz, hogy ha végighúzzuk a fakanalat az edény alján, látjuk a vonalat, mielőtt a massza összezárul. Majd egyszer ezt is lefényképezem, hogy világos legyen.

Ha megvan, beledobjuk a gesztenyemasszát, akár fagyosan is megtehetjük, legalább hamar kihűti a forró karamellt. Egyneművé dolgozzuk, és ha már valóban kihűlt, mehet bele a mascarpone, és további 4 dl tejszín habbá verve.

4. Étcsoki ganache

20 dkg min. 60%-os étcsoki

2 dl tejszín

A tejszínt felforrósítjuk, beletördeljük a csokit, és addig kevergetjük, amíg szép sötétbarna, fényes, egynemű massza nem lesz.

a2Az összeállítás következik.

Tegyük tortatálra az egyik piskótalapot. Mehet rá a krém fele, arra a kevésbé szép habcsóklap. Öntözzük meg a ganache-sal, majd tegyük rá a másik piskótalapot, krémet, most erre jöhet a ganache, szépen csorgassuk is ki oldalt, végül, mint egy koronát, helyezzük rá a szebbik habcsóklapot.  Csokiforgáccsal díszíthetjük, de mást már ne erőltessünk.

Hívjuk meg a rokonságot, barátokat, mert ennek az eltüntetéséhez 15-20 fő kell.

Ajánlott cikkek

4 Hozzászólás

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük