Ismeritek azt az érzést, hogy “mit nem adnék most valamiért, ami tömény csokis”? Én igen. A férjem nem. Na most, akik hozzám hasonlóan átélik időnként ezt az erőteljes vágyakozást, azoknak ajánlom figyelmükbe a most következő sütit.
Kávé mellé is kiváló egyébként, és ha már kávé, egy kicsit emlékezzünk meg a régi kávéházi világról – amelyről egyszer régen szakdolgozatot is írtam -; emblematikus szereplője volt Karinthy Frigyes, aki számos kávéházi játékot talált ki – így például a halandzsa verselést (tudtátok, hogy a halandzsa szó is tőle származik?):
A pő, ha engemély, kimár —
De mindegegy, ha vildagár,
Mert engemély minder bagúl,
Mint vélgaban a bégahúr!
(részlet)
Többször is elém került a vers mostanában; legutóbb, amikor Karinthy Ferenc: Baracklekvár című novelláját hallgattam sütés közben.
https://www.youtube.com/watch?v=TxvCTiAqSXI
A novellában az író gyerekkorába enged betekintést; a történet az egyik házvezetőnő azon törekvését meséli el, hogyan szerette volna megnevelni a Karinthy családot, vagy legalábbis a “normális” felé terelni. Mellékesen Karinthy Ferenc megemlíti apja kedvenc játékait, amelyek között egyik volt a halandzsa vers írása, s amelyek közül a fent idézett az egyik legsikeresebb alkotás. Olyannyira, hogy én ifjú koromban, amikor nagy R-GO rajongó voltam, a verset felfedeztem az “Így jácctok Ti” című album “Nem kell mindent érteni, kérem” dalában. Szikora Róberttel szemben ugyanis gyakori kritika volt, hogy nem lehet érteni a szövegeit, nos, én “a pő ha engemély kimár”-t megfejtettem…
Hozzávalók:
15 dkg étcsoki (min. 60%-os)
7,5 dkg vaj
75 ml tejszín
15 dkg cukor
2 tojás
5 dkg liszt
5 dkg pirított, durvára tört dió
6 tejkaramellás cukor (régen Boci cukor:)
- Egy műanyag edénybe tördeljük a csokit, rátesszük a vajat és a tejszínt, és mikróban két perc alatt megolvasztjuk.
2. Simára keverjük.
5. és simára keverjük. A masszát a kivajazott minimuffin tepsibe adagoljuk.
6. A tejkaramella cukrokat feldaraboljuk, és a mélyedésekbe öntött masszába nyomunk 1-1 darabot.
7. 180 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt megsütjük. A kész sütiket kivesszük a formából, és ha szeretnénk halmozni az élvezeteket, ganache-sal megöntözhetjük. Ehhez felforrósítunk 1 dl tejszínt, és felolvasztunk benne 10 dkg étcsokit. Simára keverjük, és mindegyik kis csokis sütire adagolunk belőle. Én fehér csoki forgáccsal díszítettem.
Ez így ránézésre (elolvasva pláne) egy lórúgásnyi cukorsokk. Viszont én szeretek veszélyesen élni, az édességet meg még annál is jobban!!:D
A króm egyébként valóban képes csökkenteni az édesség iránti vágyat? Van erről esetleg tapasztalatod?
Hát sajnos nincs:)
csokiéhség mindig van
Nyami! 😀 Ment a pinterestemre.