A cukrászda telefonszáma:

06301478870

E-mail

sutismoni@gmail.com

Nyitvatartási idő

Hétfőtől vasárnapig: 10-19

Ismeritek azt az érzést, hogy “mit nem adnék most valamiért, ami tömény csokis”? Én igen. A férjem nem. Na most, akik hozzám hasonlóan átélik időnként ezt az erőteljes vágyakozást, azoknak ajánlom figyelmükbe a most következő sütit.

a4

Kávé mellé is kiváló egyébként, és ha már kávé, egy kicsit emlékezzünk meg a régi kávéházi világról – amelyről egyszer régen szakdolgozatot is írtam -; emblematikus szereplője volt Karinthy Frigyes, aki számos kávéházi játékot talált ki – így például a halandzsa verselést (tudtátok, hogy a halandzsa szó is tőle származik?):

A pő, ha engemély, kimár —

De mindegegy, ha vildagár,

Mert engemély minder bagúl,

Mint vélgaban a bégahúr!

(részlet)

Többször is elém került a vers mostanában; legutóbb, amikor Karinthy Ferenc: Baracklekvár című novelláját hallgattam sütés közben.

https://www.youtube.com/watch?v=TxvCTiAqSXI

A novellában az író gyerekkorába enged betekintést; a történet az egyik házvezetőnő azon törekvését meséli el, hogyan szerette volna megnevelni a Karinthy családot, vagy legalábbis a “normális” felé terelni. Mellékesen Karinthy Ferenc megemlíti apja kedvenc játékait, amelyek között egyik volt a halandzsa vers írása, s amelyek közül a fent idézett az egyik legsikeresebb alkotás. Olyannyira, hogy én ifjú koromban, amikor nagy R-GO rajongó voltam, a verset felfedeztem az “Így jácctok Ti” című album “Nem kell mindent érteni, kérem” dalában. Szikora Róberttel szemben ugyanis gyakori kritika volt, hogy nem lehet érteni a szövegeit, nos, én “a pő ha engemély kimár”-t megfejtettem…

a2De vissza a sütihez.

Hozzávalók:

15 dkg étcsoki (min. 60%-os)

7,5 dkg vaj

75 ml tejszín

15 dkg cukor

2 tojás

5 dkg liszt

5 dkg pirított, durvára tört dió

6 tejkaramellás cukor (régen Boci cukor:)

  1. Egy műanyag edénybe tördeljük a csokit, rátesszük a vajat és a tejszínt, és mikróban két perc alatt megolvasztjuk.

a22. Simára keverjük.

a33. Hozzáadjuk a cukrot,

a44. a tojást,

a24. …a diót és a lisztet,

a55. és simára keverjük. A masszát a kivajazott minimuffin tepsibe adagoljuk.

a66. A tejkaramella cukrokat feldaraboljuk, és a mélyedésekbe öntött masszába nyomunk 1-1 darabot.

a7

7. 180 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt megsütjük. A kész sütiket kivesszük a formából, és ha szeretnénk halmozni az élvezeteket, ganache-sal megöntözhetjük. Ehhez felforrósítunk 1 dl tejszínt, és felolvasztunk benne 10 dkg étcsokit. Simára keverjük, és mindegyik kis csokis sütire adagolunk belőle. Én fehér csoki forgáccsal díszítettem.a3

Ajánlott cikkek

4 Hozzászólás

  1. Ez így ránézésre (elolvasva pláne) egy lórúgásnyi cukorsokk. Viszont én szeretek veszélyesen élni, az édességet meg még annál is jobban!!:D

    A króm egyébként valóban képes csökkenteni az édesség iránti vágyat? Van erről esetleg tapasztalatod?

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük