A cukrászda telefonszáma:

06301478870

E-mail

sutismoni@gmail.com

Nyitvatartási idő

Hétfőtől vasárnapig: 10-19

Nem hagyhattam ki ezt a ziccert, elnézést. A tészta valójában szalalkális, de a nagymamám mindig szalagárénak mondta, és falun a mai napig lehet hallani, hogy így emlegetik.
Nem emlékszem, hogy én magam valaha az életben sütöttem volna bármit is szalalkálival.
Mert ha sütöttem volna, akkor emlékeztem volna az ammóniaszagra, ami a sütőből terjeng kifelé a sülő tésztából.
A szalalkáli ugyanis egészen pontosan ammónium-bikarbonát (NH4HCO3), amely hő hatására ammóniára, vízre és széndioxidra bomlik. Nem kell megijedni, a kész sütemény nem lesz büdös, az ammónia elillan. Ez a térfogatnövelő folyadékba kerülve, valamint hő hatására azonnal széndioxidot fejleszt, ezért gyorsan kell dolgoznunk vele, és vékony lapok sütéséhez a legalkalmasabb.
Vékony lapokból áll ez a süti is, amit Pataki Mária örökbecsű művéből, A dolgozó nő háztartásából néztem ki magamnak. Ígértem már korábban, hogy nem csak a megszívlelendő jótanácsokat, de praktikus recepteket is közzéteszek a könyből. Ez a sütemény nagyon finom, ugyanakkor alig kell hozzá valami: igazi hiánygazdálkodós recept, hiszen azért egy tojást, némi zsírt, lisztet meg baracklekvárt csak lehetett keríteni a kamrából, és elég nagy adag is lesz belőle, úgyhogy Szabó János és a két kis Szabó gyerek igazán nem panaszkodhatott…
Hozzávalók:
1 tojás
6 ek cukor
10 ek tej
6 dkg zsír/vaj
1 dkg szalalkáli
kb. 60 dkg liszt

A közepébe:
1 dl rum (azért. ha gyerekek is esznek belőle, inkább ne)
lekvár (P.M. 1 dl-t ír, de az nagyon kevés – én elhasználtam hozzá egy 0,5 literes saját gyártmányt)

A szalalkálit elkevertem egy kis bögrében egy ek tejjel. A cukrot elkevertem a tojással és a vajjal, hozzáadtam a tejet és a szalalkális tejet, és annyi lisztet adtam hozzá, hogy jól gyúrható tésztát kapjak. Ez volt cirka 60 dkg.

Közben a sütőt előmelegítettem 200 fokosra.
A tésztát három egyforma részre osztottam, kinyújtottam az elsőt nagyon vékony lapra, és a tepsi hátán megsütöttem 8 perc alatt.

Így tettem a tepsi hátára. Amikor megsült, lecsúsztattam a lapot, és sütöttem a következőt.
Ezt az első lapot apróra tördeltem, és összekevertem a baracklekvárral (meg a rummal is kellett volna).

A megsült lapok széleiről még levagdostam késsel a nagyon kiálló részeket, és az is ment a lekváros masszába. Törekedtem arra, hogy az egészben maradó lapok nagyjából egyformák legyenek.
Az alsóra rákentem a tölteléket.

Aztán ráhelyeztem a felső lapot.
Frissen nem igazán lehet szeletelni, mert a tészta törik, ám aki a ropogós sütiket szereti, egye így, fittyet hányva az esztétikumra. A lapok később a nedvességtől megpuhulnak, tehát aki mondjuk szépet szeretne tálalni a vendégeinek, az minimum pár órával előbb készítse el, de az sem baj, ha áll egy éjszakát.
Pataki Mária szerint mondjuk “készítése napján fogyasszuk lehetőleg el, mert tésztája átnedvesedik.”
Ízlés dolga.

Ajánlott cikkek

17 Hozzászólás

  1. Nagymamám is szalagóriának hívta ezt a rettenetet:-), de a sütiket, amelyek ezzel készültek,imádtam és imádom most is enni. Én is szoktam használni, a kedvencemhez, a Vendégváróhoz is ez kell.

  2. Hatlapost és mézes-krémest sütök szalakálival. Mivel nagyon gyorsan sülnek ezek vékony lapok, sztem így nem olyan vészes a szag.

  3. 5 évben egyszer vesznek rá, hogy süssek 6 lapost. Úúúútálom, frusztrál, hogy még sose sikerült a 6 lap, vagy több, vagy kevesebb. Karamell krémmel, a tetejére csoki még sosem került, mert addigra elfogy.És tényleg borzalmas büdös, ajtó ablak nyitva, kereszthuzat!

  4. Lemérem a tésztát és és úgy osztom 6 fele. Így sikerül az a bizonyos 6 lap. Ha meg elszakítom, nem szórakozom vele, hanem összefoltozgatom. Senki nem jöhet a konyhába, ha sütöm! Mézes-krémest többször csinálok. A végső összerakós fázisnál szintén nem engedek senki a konyhába. Amikor üresek a töltelékes, csokis pixisek, akkor jöhet a nép. Kinyalni a lábasokat. :)Addigra a büdi is kimegy.

  5. mindig imádtam nagymamám szalalkális süteményeit, mert akkor tudtam, valami készül. 🙂 volt, hogy hatrakatot sütött (mindig is az volt a kedvencem), de volt, hogy másféle, több lapból álló, töltött süteményt. a mai napig szeretem emiatt a sülő sütemény ammóniaszagát 😀

  6. Én szeretem, a szag ellenére is.
    Amit tud; a tészta habos lesz és könnyű, és egy 2 mm-es lap képes ujjnyira puffadni, amit a sütőportól/szódabikarbónától sosem.
    Süssünk minél többet ilyen sütiket, nehogy feledésbe merüljön ez a príma anyag.

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük