A cukrászda telefonszáma:

06301478870

E-mail

sutismoni@gmail.com

Nyitvatartási idő

Hétfőtől vasárnapig: 10-19

Megvan az első nyertesünk, és amint ígértem, új nap, új könyv.

De előbb elmondom, miért érdekelt ez a karácsonyfa-díszítős dolog. Évek óta vita van nálunk ezen a családban: nagyobbik lányom és én azt mondjuk, miért ne díszíthetnénk fel előbb azt a fát, úgyis olyan hamar kidobjuk karácsony után, és tényleg, az ünnep elmúltával már hiába van ott a fa, teljesen más a hangulat; inkább a nyarat várjuk. Szóval, a család egyik fele szerint nyugodtan feldíszíthetnénk 23-án (óvatosan csak egy nappal korábbi dátumot mondunk), a másik fele azt mondja, hogy akkor miért nem karácsonyozunk novemberben, ennyi erővel – mert a karácsony az karácsony, a fát 24-én kell díszíteni, kész. Úgyhogy kíváncsi voltam, kinél hogy megy ez, és megnyugodva látom, hogy más is el mer térni a hagyománytól…:)

karácsonyfa kiválasztás
A választás

Főleg azért furcsa ez nálunk – mármint a vita – mert általában semmilyen hagyományhoz nem ragaszkodunk, kivéve azokat, amelyeket magunknak alakítottunk ki, de azokhoz sem mindenáron, csupán addig, amíg örömöt okoznak, és nem válnak teherré. Azt gondolom, a 24-e sok családban békésebb lenne, ha nem egy nap alatt kellene teljesíteni mindent, a fadíszítéstől az ajándékozáson át az ünnepi vacsoráig.

karácsonyfa díszítés
Ez is csak illusztráció

Nos, hogy jól tudjuk kezelni az ilyen vitás helyzeteket, jól jöhet ez a könyv:

a1Ajánlóként a következőket írta Dr. Márki László, az Európai Nagycsaládos Szövetség elnöke:

“Napjainkban sokat hallunk a működési zavarokkal küzdő családokról, de alig esik szó arról, hogy mi jellemzi az egészséges és jól működő családi életet. Ebben kíván segíteni az olvasóknak a népszerű családterapeuta szerző, Gary Chapman, amikor könyvében sorra veszi a harmonikus család jellemzőit: szolgálatkészség, meghitt kapcsolat férj és feleség között, a ,határok kijelölése a gyermeknevelésben, egymás tisztelete és megbecsülése. Jól hasznosítható útmutatásai, tanácsai és a fejezeteket kiegészítő feladatok a harmonikus együttélés rejtelmeibe kalauzolják az olvasókat.

Gary Chapman könyve iránytűt ad a családok kezébe. Saját családi életének buktatóit sem elkendőzve megmutatja, mennyire fontos a szolgálatkészség, a házastársak meghitt kapcsolatának elmélyítése, egymás tisztelete, megbecsülése és bátorítása, és hogyan forrasztja mindezeket egységbe a szeretet kötőanyaga. Haszonnal forgathatják a könyvet mindazok az olvasók, akik meglévő vagy jövendőbeli családjuk összhangját szeretnék megteremteni vagy helyreállítani.”

A könyvért megint csak ma este nyolcig lehet jelentkezni, hiszen holnap új könyv, új sorsolás. Most arra a kérdésre válaszoljatok kommentben, hogy nektek melyik a legkedvesebb családi hagyományotok? Az is válasz, hogy nincs ilyen, tehát nincs jó és rossz válasz, aki kommentel, részt vesz a sorsoláson.

Kíváncsi vagyok!

Aki nem nyer, de szeretné megvenni a kötetet, a Harmat Kiadó weboldalán akciósan hozzájuthat.

Mindig elfelejtem mondani, de gyertek a Facebookra is!!!

Ajánlott cikkek

33 Hozzászólás

  1. Mivel nálunk idén májusban megszületett a kislányunk, igyekszünk saját hagyományokat kialakítani majd.
    Egyébként gyerekként a következő volt: 24-én reggel sütés-főzés, közben fadíszítés, napközben pihi, majd este hatkor vacsi és ajándékozás.

  2. A karácsonyfát közösen díszíti a család, 24én. Amikor még a “Jézuska” hozta az ajándékot,a gyerkőccel elmentünk sétálni,ha a kutyák ugattak biztos arra járt,a Jézuska. Megnéztük a környező utcák kivilágításait, néztük a csillagos eget, ahonnan a Tata és a Mamák vigyáznak ránk. Imádtam ezeket a pillanatokat,azok csak a kettőnké voltak. S hogy hogy nem,mire hazaértünk,megjött a Jézuska is, amit persze a másik szobában ülő felnőttek nem vettek észre 😉

  3. 3 pici gyerek és most van kialakulóban a hagyomány. A nagyszülők messze élnek így karácsonykor biztosan van utazás is. 24-én reggel már áll a karácsonyfa, amit este hoznak az angyalok. (anya és apa díszíti 23-án éjszaka) 24-én délben ebéd a közeli nagyszülőknél és addig megérkeznek az ajándékok otthon a fa alá. 25-én szigorúan otthon játékkal telik a nap. 26-án irány az ország másik vége.

  4. Gyerekkoromban az volt, hogy 24-én (hát, igen, nálunk is akkor történt :-)) délelőtt apukám feldíszítette a fát, mi meg különböző trükkökkel (tükör az ajtó alatt, leskelődés a függönyön át) próbáltuk meglesni. Sajnos később ezt nem lehetett, mert mi is részt vettünk a díszítésben.
    Most az, hogy a gyerekek írnak Jézuskának levelet, amit december 5-én kiteszünk az ablakba a csizmákkal együtt, a Mikulásnak meg kikészítünk sütit és tejet. A leveleket a Mikulás elviszi, sütit, tejet elfogyasztja, válaszlevelet hagy az ajándék mellé az ablakban. (A Jézuskának címzett leveleket meg mi olvasgathatjuk édesapával és eltehetjük emlékbe)

  5. Karácsonykor, 24-én mindig van vargányás gesztenyekrémleves sok vajban sült vargányával a tetején vacsorára, meg valami halas étel, ebédre meg mákosguba, ami inkább kalácsfelfújt mákosan, sok baracklekvárral és ropogósra sütött tojáshabbal. Ill. 25-ét ott töltjük, ahol a 24-et is, inkább pizsiparty nap, mint kiöltözős, az a 24-e és a többi utazgatós

  6. 23-án este férjemmel feldiszitjük a karácsonyfát, alá is rakjuk az ajándékokat. Mikor reggel felébred a család (3 gyerkőc), csodálkozva kérdezik, h mikor járt nálunk a Mikulás, h feldiszitette a fát és hogy birta el a sok ajándékot! 🙂 Igy még reggeli előtt kibontjuk az ajándékokat és az egész 24-e arról szól, h egyutt játszunk az új játékokkal!

  7. Nincs hagyomanyunk. Nem tudom ez jo vagy rossz, de se menuben, se ajandekozasban nincs semmi ami ugyanugy zajlana minden evben. 🙂

  8. Nálunk még nincsenek kialakult hagyományok, hol egyik, hol másik szülőnél töltjük a Karácsonyt. Igaz, ezért közel 700 km-t utazunk 🙂 Nagyon szeretnénk már gyermeket – és akkor ez is megváltozik. A családjaink hagyományai pedig már-már eltűnnek.

  9. Mikuláshoz kapcsolódik a kedvenc hagyományunk, méghozzá 5-én este várjuk, hogy elaludjon mind a négy gyerek, és utána csendben besegítünk a jó öregnek kipakolni az ajándékokat. Annyira varázslatos, mert bár már nagyok a gyerekek (14, 11, 9 és 8 évesek), tudják az igazságot, de mégis boldogan pucolnak cipőt, raknak rendet, várják az ajándékokat. Reggel meg nagyon cukik, ahogy örülnek! 🙂

  10. Nincs sok kőbe vésett hagyományunk, de így adventben én nagyon szeretem hogy minden vasárnap leülünk gyertyát gyújtani és megbeszéljük hogy várjuk a karácsonyt, hogy készülünk rá a következő héten (és hogy sikerült az előzőn). Ráhangolódás mellett jó nevelési eszköz is, látványosan csökkenő körömtépkedés/orrturkálás (és lelkes itthoni segítkezés) eddig az idei mérlegünk:)

  11. Nincsenek kőbe vésett hagyományink. Minden változik, ahogy nőnek az ikrek, ahogy változnak a körülményeink, ahogy változik a nagy család, bővül vagy elvesztünk valakit. Egy eszembe jut mégis, 25én reggel a férjem készíti a haboskakaót. 🙂

  12. A férjem felolvassa a karácsonyi történetet a Bibliából, miután csengettek az angyalok, és elképedve megtaláljuk a feldíszített karácsonyfát, terített asztalt. Ez a késleltetés egy elképesztő pillanata is egyben, mert az ajándékbontás ez után jön csak. Idén a legkisebb, aki idő közben nagy-nagy könyvbarát lett, bejelentette, hogy ő szeretné felolvasni a karácsonyi történetet…. Nem karácsonyi szertartások is vannak, például egy győztes kézimeccs után felhívni engem, és bekiabálni a telefonba, hogy mi vagyunk a legnagyobbak, ollé, vagy hogy aki ugrál veszprémi, vagy valami ilyesmit. Vagy a szezon első és utolsó balatonozásai is, a Balcsi köszöntés és búcsúztatás, ezek kihagyhatatlanok.

  13. Nincs olyan hagyomány, amihez mindenképp ragaszkodunk. Megbeszélés lehetséges, mert már elég nagyok a gyerekek, én kompromisszum képes vagyok, hogy mindenkinek jó legyen.

  14. Gyufasskatulyabol adventi naptar a gyerekeknek, ezt reggel nyitjak ki, feladat van benne, pl. Ma nagyon figyelek ra, hogy ne kiabaljak.
    Persze van csokis naptar is, azt vacsora utan nyitjak.
    Legelso kozos adventunkre varrtam naptarat,titkos cetliket teszunk bele estenkent, h mit koszonunk meg aznap egymasnak a ferjemmel, es Szenteste olvassuk el az egeszet. 🙂

  15. Nekünk nagyon sok hagyományunk van, ami az évek során alakult ki.
    Az egyik legfontosabb, hogy minden évben készítünk egy közös családi fényképet (2006 óta). Többedik éve pedig már saját pólót is mindenkinek és abban készül el a fotó.
    Hagyomány kezd lenni, hogy csak 25-én délelőtt karácsonyozunk (ezt eredetileg nem így csináltuk, de az egyik évben – 5 éve – egy vírus ledöntötte a családot, átcsúszott és rájöttünk, úgy nekünk jobb). Habos forrócsokis, kuglófos reggelivel.
    Minden évben készítünk a fára 2-3 db gyöngyös csillagot. Direkt nem többet, de szépen gyarapszik a számuk a fán.
    És minden évben november végén kihúzzuk egymás nevét és kézzel készült ajándékokat adunk egymásnak.

  16. Nekünk nincs hagyományunk, ami a karácsonyhoz köthető, mert évek óta mindig dolgozunk ezeken a napokon, ezért az ajándékok előre oda vannak adva és ennyi.

  17. 23-án éjjel díszítjük a karácsonyfát, hogy reggel legyen nagy csodálkozás! 24-én reggel az első zene a Edison Lighthouse – Merry Christmas Everybody, Apa megpörgetheti a szülinapos Anyát rá. Amíg nem született meg a fiunk addig minden évben 15-20 fős reggelit csináltunk szomszédoknak, barátoknak, legjobb kollégáknak, ezt a babakorszak végével vissza is állítjuk. Vacsoraprogram: Póréhagyma krémleves és raclette-zés. Ajándékba tilos bármilyen kacat, csak a gyerekek kapnak mindent! Hozzánk jöhet bárki 24-én, de mi nem megyünk sehová. Ezeket a hagyományokat leginkább a saját nyugalmunk érdekében találtuk ki 🙂 Működnek 😀

  18. Nálunk mindig az esti fürdés alatt jön meg a Jézuska.Ő hozza a feldíszített karácsonyfát és az ajándékokat is.Van is nagy csodálkozás, hogy került a karácsonyfa és az ajándékok ide.Bontogatás után a gyerekek játszanak az új ajándékokkal, mi szülők meg befejezzük a vacsorát.

  19. 23-án este apa összerakja a fát, éjjel becsempésszük, és vagy még akkor feldíszítem, vagy “üresen” hagyom, ha éppen azt kérték a Jézuskától, és akkor másnap együtt díszítjük. Próbálom előbbre hozni én is, de valahogy mindig csak 23-ra jutunk oda. 🙂 24-én csak mi, (3 fickó, apa, anya), a másik két nap a nagyszülőké, rokonoké. Még mindig izgalommal várjuk, és olyan jó hallani, amikor a nagyobb(15) is azt mondja a kisebbeknek(12,8), ” ..majd a Jézuska tudja mit, mikor..”
    Szeretem ezt a “csodát”!!! 🙂

  20. Vannak hagyományaink, de elég rugalmasan kezeljük őket, nincsenek kőbe vésve (egy 12 és 3/4 éves erősen kamaszodó fiúgyermek mellett csak így lehet:) ).

  21. Nálunk az a hagyomány, hogy a három gyerek apával együtt 24-én délelőtt -órákig pepecselve és tanakodva hogy mit hova-karácsonyi CD-ket hallgatva díszítik fel a fát. Ezt várják a legjobban minden évben.

  22. Nálunk még nincsenek különösebb hagyományok, vagy nem jut eszembe. Talán ha már nem a nagyszülőkkel, hanem külön, kiscsaládilag karácsonyozunk…

  23. Nálunk még csak dolog stabil: a karácsonyfát mi készítjük. A műfenyőket nem szeretjük, vágott fenyőt nem vennénk, labdásat nem kínozunk a meleg lakásban, így minden évben kitaláljuk és elkészítjük a saját fánkat.
    A három éves lányunk szerint a karácsony akkor van, amikor megtalálja a “szaloncukkot”, úgyhogy muszáj ezt is felvennünk a hagyományok közé. 🙂

  24. A legrégebbi hagyományunk, hogy saját sütésű mézeskalács mindig van a fán. És néhány éve nagylányunk is besegít a mézeskalácsok díszítésébe 🙂 lassan a tanítvány túlnő mesterén 🙂

  25. No, én lekéstem róla, de szeretek beszélni a hagyományainkról, így hát íme 🙂

    21-22-23 kicsit húzós nekem, ilyenkor sütöm a különböző sütiket, takarítok, és bevásárolok. Szerencsére már elég nagyok a gyerekek, így segítenek (12,10,8). Igyekszem 24-ére nem hagyni semmit. Eddig 23-án este-éjjel csomagoltam az ajándékokat, ezt most igyekszem a jövő héten elintézni, amíg suliban vannak, így kikerülhetnek az íróasztalom alá az ajándékok…kell a hely a rendhez a szekrényben 😀 Nem baj ha látják a csomagokat 🙂 24-én későn kelünk, általában 10 körül. Az ágyban még beszélgetünk, nem sietünk. 11 körül reggelizünk, általában kalácsot, kakaót. Utána a gyerekekkel elvégezzük az utolsó simításokat a lakáson, még egyszer porszívózunk, ilyesmi. Apa pedig kivonul a konyhába (hogy ez milyen nagy könnyebbség!!!) reggeli után általában megnézünk a kölkökkel egy családi filmet, vagy mesét, olykor kreatívkodunk, mikor mihez van kedvük. 2 körül kapnak egy kis nasit, majd apa behozza a fenyőt az erkélyről (amit mindig az ikeában veszünk, sok ok miatt, idén is megvan már), beállítja a talpba és indulhat a díszítés. a fényeket én teszem fel, addig a gyerekek a gyerekszobában vannak, mert a fényekkel együtt csak este láthatják a fát 🙂 Ha megnéztem, hogy jól tettem fel a fényt, kikapcsolom, és jöhetnek. Ezután én csak arra figyelek, hogy szépen legyenek elrendezve a díszek, és hogy ne vesszenek össze 🙂 Örülök, hogy ez így alakult, nem engedném át másnak a díszítést 🙂 4 óra körül készen van a fa, akkor ismét jön apa, és beteszi a helyére (általában a kisasztalon van, idén valószínűleg oda nem fér el 😀 ) Visszatesszük, ami mozgatás közben leesett, és mennek a gyerekek fürdeni (és tavaly óta öltözni is, előtte a vacsoránál még nem voltak csinosak). Általában 6-ra készen van a vacsora (és nem mellesleg a másnapi menü jó része is) így vacsorázunk, tortázunk. Vacsora után gyorsan leszedjük az asztalt, majd a gyerekek apával bemennek a szobába, míg elvégzem az utolsó simításokat, meggyújtom a rengeteg mécsest, gyertyát, bekapcsolom a díszvilágításokat mindenhol, a fán is, kipakolom az ajándékokat, előkészítem a csillagszórót, utána pedig csengetek 🙂 Már az ajándékozásnak is van menetrendje: Kijönnek a gyerekek, a két lány most már a csellóval és a hegedűvel, és együtt énekelünk. Amíg kicsik voltak, ez kimerült a Kiskarácsonyban, most már hangszeren játsszák a kiskarácsonyt, a szálljatok le angyalokat, így azt is elénekeljük. Éneklés, zenélés, csillagszórózás után először a gyerekek adják át nekünk az ajándékaikat, aminek mindig nagyon örülünk 🙂 Majd ők kapják meg. Mivel mindenkinek több van, ezért egymás után bontják, mindenki csak egyet. Ez azért alakult ki, mert eleinte rászabadultak az ajándékokra, minden tiszta csomagolópapír és káosz volt, és nem láttuk, ki mit kapott, ki minek mennyire örült. Na így már látjuk 🙂 És mindenki, aki kibontott egy ajándékot, összeszedi maga után a papírt 🙂 Ha mindenki mindent megnézett, jöhet a hajnalig tartó játék 🙂 Általában mi kidőlünk és a gyerekszobában folyik tovább a játék hajnalig 🙂 Én ezt így imádom, nem adnám semmiért 🙂 A fát karácsony után is szeretjük, emlékeztet bennünket a szeretetre. Néha azt kívánom, bár egész évben ott állna a sarokban. Mindig megsiratjuk, amikor lebontjuk (általában jó későn). 25-én általában anyósomhoz megyünk át (illetve egy ideje ők jönnek), ez idén 26-ra tevődött át, és most 25-én lesz a nagycsaládi karácsony. Minden évben a miénk a megtiszteltetés, hogy vendégül láthatjuk a több mint 20 fős családot és szűk baráti kört 🙂 a kis 68-as panelban 😀 Na itt a túlélésre játszunk, a gyertyagyújtás az ami kb ugyanúgy működik 🙂

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük