A cukrászda telefonszáma:

06 30 147 8870

E-mail

sutismoni@gmail.com

Nyitvatartási idő

Hétfőtől vasárnapig: 10-18

Adósotok vagyok egy adalékkal a Szabónés sztorihoz. Hogy tulajdonképpen mit is tud ő jobban, mint ez a szegény Kovácsné, akivel Pataki Mária szembeállította. Hát lássuk.

Tegyük fel, hogy az elkészítendő ebéd zöldségleves és szilvásgombóc. Ezt főzi az ügyes és gyorskezű Kovácsné és a kissé lassúmozgású, de jó beosztású Szabóné. Szerezzünk egy stopperórát és álljunk először Kovácsné mögé. Megnyomjuk a rugót, a mutató megindul és méri az időt. Íme feljegyzésünk:

Kihozza a kamrából a zöldséget, megtisztítja, felaprítja és kevergetve puhára párolja – 15 perc
Meghinti liszttel, felengedi, felforralja – 12 perc
kiszalad a kamrába krumpliért, felteszi főni és várja, hogy felforrjon, közben – hogy ne teljék hiába az idő – rakosgat, újságot olvas – 35 perc
a megpuhult krumplit megtisztítja, előkeresi a krumplinyomót és áttöri – 15 perc
lisztet, tojást hoz a kamrából, előveszi a gyúródeszkát – 2 perc
a tésztát összeállítja, kinyújtja, kiszaggatja – 20 perc
30 szem szilvát megmos,megszárít, kimagoz – 4 perc
elkészíti a gombócokat – 10 perc
zsemlyemorzsát pirít – 5 perc
tésztafőzéshez vizet forral – 20 perc 
a gombócokat kifőzi – 40 perc
terít és tálal – 2 perc
———————————————————————-
180 perc
Így tehát az ebéd a főzés kezdetétől számított 180 perc, azaz három óra alatt kerül az asztalra.
Menjünk most át Szabóné konyhájába és kezdjük elölről az ő mérését. Figyeljük, hogyan dolgozik, lassú, kényelmes mozdulatokkal.

Előkészíti a gyúródeszkát és minden edényt, amire szüksége lesz. A kamrából egyszerre hoz ki mindent, amire az ebéd előkészítéséhez szüksége lesz, felteszi a krumplit főni – 5 perc
megtisztítja, felaprítja a zöldséget és felteszi párolni – 15 perc
megmossa, megszárítja, kimagozza a szilvát – 4 perc
előkészíti a zsemlyemorzsát, behinti a megpárolódott zöldséget és felönti a levest. Mikor felforrt, helyébe teszi a zsemlyemorzsát és megpirítja – 15 perc
előkészíti a tányérokat, poharakat, terít – 5 perc
időközben a megpuhult krumplit megtisztítja és áttöri – 10 perc
a tűzhelyről levett krumpli helyére rögtön odateszi a tésztafőzővizet, kinyújtja a tésztát, elkészíti a gombócokat – 30 perc
az időközben felforrt vízben kifőzi a tésztát és tálal – 40 perc
———————————————————————
Az ebéd elkészült és asztalra került – 124 perc

azaz két óra és négy perc alatt.

Szabóné tehát egyetlen ebéd elkészítésénél 56 percet takarított meg, de még ezen belül is volt ideje arra – míg a zöldség és a krumpli puhult, a leves felforrt – hogy rendet rakjon, előkészítse az edényeket és elvégezzen olyan apró munkákat, amelyekre Kovácsnénak bizonyára még 10 percre lett volna szüksége.
Ezen a példán világosan beigazolódik, hogy a „sok kicsi sokra megy” elve a háztartásban is érvényesül.
Miben áll szabóné ügyessége? Gyorsabban dolgozik? Kevesebb ételt készít? Jobb a tűzhelye? Nem! Szabóné egyedül azzal takarított meg 56 percet, hogy gondolkozott – mielőtt cselekedett. Nem kapkodott és nem tett egyetlen hiábavaló lépést sem. Nem igaz, hogy fáradtabb lesz a folyamatosan, megszakítás nélkül végzett munkától, hiszen – ha közbe-közbe ácsorogna, várakozna – ugyanúgy elfáradna, sőt… Így viszont marad ideje a gyorsan elvégzett munka után pihenésre is.
A házimunkánál megtakarított percekből tevődik össze az ügyes, jó beosztással dolgozó háziasszony szabadidejének nagy része.
Nagyon sok olyan asszony van, aki úgy gondolja, hogy a háztartásra fordított, leggazdaságosabban beosztott idő is kárbavész. Ezt igazolják azok a háziasszonyok, akik állandóan panaszkodnak:
„Órákon át főzök, tálalom az ételt és tíz perc múlva már nyoma sincs a munkámnak…”
Vagy:
„Hiába takarítok, egy-kettőre kész a rendetlenség…”
Helytelen az ilyen felfogás! Nem kárbaveszett a háztartásra fordított idő, hiszen a háziasszony munkája nyomán válik „otthon”-ná a lakás,és a háziasszony érdeme, ha a szükséges táplálkozáshoz inycsiklandó, étvágygerjesztő ételek kerülnek asztalra. Aki munkáját szeretettel végzi és szívesen, mindennel könnyebben elkészül.

Nos, ugye most már értitek, mi a baj Kovácsnéval?

Ajánlott cikkek

18 Hozzászólás

  1. A time management mint látszik, már akkor is ismert fogalom volt. Én ugyanígy igyekszem stratégiailag átgondolni az egymást követő feladatokat és úgy dolgozni, hogy a lehető legnagyobb időtakarékossággal tudjak végezni a feladatokkal.

  2. Én vállalom, hogy, „Kovácsné” vagyok, mert így érzem jól magam:) Nem szeretném mindenben a tudatosságot, következetességet, tökéletességet keresni. Vagy csak nem tudom??:D

  3. Ilyen értelemben Szabóné vagyok, szánom-bánom 😀 Multifunkcionális, multitaskingoló time manager, szépen szólva :DViszont itt-ott nem hibádzik a számolás? 4 perc alatt kimagoznak 30 szem szilvát, de a zöldséget meghinteni, felforralni 12 perc?

  4. Én komolyan mondom, a napi Szabóné szárnyakat adott! Amióta naponta tuningol Móni Pataki Mária Szabóné példájával, azóta úgy hat rám a dolog, hogy észrevétlen is jobban kezdem használni a logisztikát, mint eddig. Nekem is sikerült időt spórolnom néhány logisztikai bravúrommal. Amit később pihenésre és családra „költhettem”. :DIdáig azt hittem, hogy kapkodó kezű Kovácsné vagyok, de azért be kell valljam, Kovácsnéval szemben – amikor átgondoltam – én is spóroltam volna időt, mert néhány dolgot én is más beosztásban csináltam volna. Bár Szabóné zsenialitásától még messze állok… 😀 Míg a krumplis tésztához a krumplit a leveszöldség tisztítása előtt feltettem volna, addig a terítést biztos, hogy tálalás előttre hagytam volna… Ja, és ott is vesztettem volna értékes perceket, hogy bevontam volna a gyerekeket a tészta gyúrásába, és ugye ők lassították volna a folyamatot… De milyen móka lett volna! :DAz feltűnt másnak is, hogy csak egy tűzhelyet használnak, azaz úgy tűnik csak egy fazék tud egyszerre fönn lenni a tűzön? És ezért is kell olyan boszorkányosan kombinálni?

  5. Nanana, álljunk csak meg, ez nem ér! Hogyhogy a lomha Szabóné ugyanúgy 4 perc alatt mossa-szárítja-magozza azt a 30 szem szilvát, mint a fürge Kovácsné?! Szerintem Pataki Mária csal a Szabóné javára.Juli

  6. Az még csak egy dolog, hogy Kovácsnéval baj van, de Szabónéval is, ha neki 124 percbe kerül egy zöldséglevesből és szilvásgombócból álló ebéd elkészítése. Vagy Pataki Máriának nincs fogalma a háztartásról :)Én így csinálnám: krumpli odatesz főni, ezalatt megpucolom és felvágom a zöldséglevesnek a zöldséget, esetleg kimagozom a szilvát. Elindítom a zöldséglevest, ameddig az fő, addig megtakarítom a főtt krumplit és átnyomom, elkészítem a tésztát, befejezem a levest, odateszem a vizet főni, megbögyörgetem a gombócokat, eddig forr a vize, beleteszem a gombócokat és itt kezdem pirítani a zsemlemorzsát. Na ha ez több 90 percnél, akkor világgá lehet menni 🙂

  7. Azt szerintem kihagyta Pataki Mária, hogy Szabóné átgondolja, hogy mi is kell a kamrából mindenhez, illetve a karok növesztéséhez szükséges idő is hibázik, ahogy kihozza a krumplit, gyúródeszkát, edényeket, krumplinyomót, szilvát és a többit…Én elég hatékony vagyok logisztikában, de mielőtt nekilátok, sóhajtozok vagy fél órát, hogy mennyire nincs kedvem hozzálátni. Néha annyit, hogy el is telik az idő, és nem is marad semennyi 🙂

  8. Móni, jól adagolod Szabónét… Látszik, egy-egy kis töredék alapján mennyire vagyunk képesek véleményt formálni, ami közel se biztos, hogy helytálló…Szabónét az első bejegyzésed alapján sokan elítélték, pedig ha Kovácsné és Szabóné között csak az a különbség, hogy az egyikőjük átgondolással, jó szervezéssel ugyanazt a munkát hatékonyabban végzi, akkor én szeretnék Szabóné lenni.Nem tudom, a könyvben hogy van, de eddig számomra semmi nem derült ki Kovácsnéról, ami miatt az ő életvitele szimpatikusabb lenne.Nem tudom, Szabóné mennyit foglalkozik a családjával (ezt Kovácsnéról se tudjuk), de legalább rend van nála… (Jó, a reggeli bútorhuzogatás azért már – hmm, hogy is mondjam – eltúlzott. :))Én nagyon kíváncsi lennék több Kovácsnéra is!!! 🙂

  9. Engem annyira lázba hozott ez a Szabóné, hogy elkezdtem a könyvet keresni. De sajnos eddig még egyetlen antikváriumban sem akadtam rá. Ugye nem a többi blog-olvasó vásárolta fel előlem a készleteket? 😉

  10. Hogy én hogy utálom ezt a Szabónét! Ha tudnátok. Például: mekkora konyhapult kell ahhoz, hogy mindent kikészítsen rá főzés előtt, a gyúródeszkával együtt? Amúgy, ha nagyon topon vagyok főzés közben én is tudom jól beosztani az időmet 3-4 fogás kb. 3 óra. Ehhez azt kell tudni, hogy a tűzhelyem annyira lassú, hogy miután felteszem a vizet a tésztának főni, van időm felporszívózni 120 nm lakást és a víz még csak nem is gyöngyözik. Virul nálunk a slow-food mozgalom. De a takarítás … Erzsi

  11. Szia Móni, bocs, hogy itt teszem meg, de mintha nem élne az az e-mail címed, amit tudok. Ez itt most a reklám helye, ha szabad, mert van egy ötgyerekes zeneszerzőnőm 🙂 Róla szól legutóbbi katalisztes blogbejegyzésem, az „Egy klasszikus giccs” – csak a címéből nem derül ki. Szeretettel ajánlom Olvasóidnak és Neked is!

  12. :)Jó az utána lévő véleményeket is olvasni.Azért ne felejtsük el, hogy nekik még nem volt szerintem villany vagy gáztűzhelyük, csak fával fűtötték a sparheltet, ami azért szintén a logisztika része kellett hogy legyen.És a lassúkezű szabóné, ha megnézitek, ugyan olyan gyorsan pucol zöldséget, meg magoz szilvát, szóval tényleg csalás van a dologban. Már csak arra lennék kíváncsi, hogy szabadidejében mit csinálhat, Biztos nézegeti a szekrények tetejét, hogy melyiken ült meg egy kis por :)Vagy átmegy Kovácsnéhez takarítani, mert nem bírja nézni a kupit 🙂

  13. Nekem az a kedvencem, ahogy elképzelem, hogy Kovácsné „ácsorog” a konyhában, vagy a lakás közepén, mert nem tud mit kezdeni magával. Még az életben nem ácsorogtam a saját otthonomban, de olyan volt már, hogy odaégettem valamit, mert leültem kicsit blogot, vagy könyvet olvasni 🙂 Ebből is látszik, milyen szörnyűek vagyunk mi, modern nők 🙂

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük