A cukrászda telefonszáma:

06301478870

E-mail

sutismoni@gmail.com

Nyitvatartási idő

Hétfőtől vasárnapig: 10-19

Kaptam ma egy rendkívül érdekes e-mailt, komolyan mondom, ha nem lennék már így is erősen túlterhelt, még el is mennék erre a tanfolyamra. Ám mivel én nem tudok elmenni, szívesen átadom a helyem bármelyikőtöknek, akit érdekel a lehetőség.

a1Először is: tudjátok mi az az alkalmazkodó gyümölcsészet? Megmondom: a  természettel együttműködő, és annak folyamataihoz igazodó termesztői magatartás, amely egyidejűleg veszi figyelembe az ökológiai és a társadalmi fenntarthatóság szempontjait.  Hátrányos helyzetű térségekben megoldást jelenthet a megélhetésre, a helyben végezhető értelmes munkára és a fenntartható gazdálkodásra.

A “Gyümölcsészháló” elnevezésű program keretében most több megyében indítanak ilyen tanfolyamokat, a zalai 16-án, szombaton kezdődik, és február 27-ig minden szombaton tartanak előadásokat alkalmanként öt órában. Olyan témákról lesz szó, mint a gyümölcsös létrehozása, a talaj éltetése, élőhelyteremtés – háziállatok a gyümölcsösben, a poszméhek szerepe és védelme, zöldségek, gyógynövények, gombák a gyümölcsösben, a tájfajták szerepe, magfogási praktikák, vadon termő ehető növények, természetvédelmi értékeink megóvása a gyümölcsösben, házi feldolgozás, tartósítás, a méhek szerepe, méhkímélő méhészet, felszín alatti vízkészleteink és azok minősége, fosszilis energia kiváltása napenergiával.

Emlékeztek még a Zalai River Cottage fejezetre az életünkből? Nagyon tanulságos év volt, lelkesen nekiálltunk, rengeteget dolgoztunk, veteményeztünk, állatokat tartottunk,  ám igazából nem értettünk hozzá, ezért is döntöttünk úgy egy év múlva, hogy befejezzük.

a1Jól gazdálkodni igazi tudomány, és bár egyik oldalról rengeteg munkával jár, másfelől nagyszerű érzés tudni, hogy az a hús, amit megeszünk, nem egy szerencsétlen, antibiotikummal megtömött jószág volt, vagy hogy a zöldségünk, gyümölcsünk a napfénytől érett meg, különösebb permetszerek nélkül. Megadja a szabadság fantasztikus érzését, hogy nem a boltba rohangálunk immár, csak ki a kertbe…

A címszavak alapján úgy tűnik nekem, hogy ennek a tanfolyamnak a hallgatói olyan átfogó alapismereteket kapnak a gazdálkodással kapcsolatban, hogy elkerülhetnek egy csomó olyan buktatót, amit mi anno nem tudtunk. Tehát, akit érdekel: a zalai tanfolyamra jelentkezni és érdeklődni a gyumhalo(kukac)gmail(pont)com címen, vagy a következő telefonszámokon lehet: Kovács Ágota 30/577-9044, Darázsi Zsolt 30/520-5968.

A zalai tanfolyammal közel egyidejűleg hasonló képzés indul(t) Veszprém és Tolna megyékben, illetve hamarosan meghirdetésre kerül Somogyban, Vasban és Baranyában.

 

Ajánlott cikkek

1 Hozzászólás

  1. Ez nagyon jó! Én kb. 2 éve keresek gyümölcsészt, anyám kertjében van egy körtefa. Amióta beköltöztek a házba, az a fa ekkora. Na most, 1945-ben vették a házat a nagyszüleim. Arra rakj még kb. 20-25 évet: na akkor 90-95 éves lehet fa? Szivesen venném, ha valaki szemet mentene belőle…

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük