A cukrászda telefonszáma:

06301478870

E-mail

sutismoni@gmail.com

Nyitvatartási idő

Hétfőtől vasárnapig: 10-19

Állítólag egész héten esni fog, ilyenkor az egyik legjobb benti elfoglaltság, ha nekilátunk sütni. Annak mindenki örül. Lehet belőle családi program, de lehet magányos bíbelődés akár terápiás céllal, az a jó benne, hogy a végeredmény örömöt okoz mindazoknak, akik részesülnek belőle. Egyébként ezt szeretem nagyon a cukrászatban: előállítunk egy csomó alapanyagból egy terméket, illetve sokat, és azok kellemes perceket okoznak, illetve, ami az én célom – élményt jelentenek azoknak, akik esznek belőle.

Az alábbi klasszikusok erre egészen biztosan alkalmasak, tapasztalatból tudom. Lehet választani!

1. Rugelach

Sokféle töltelékkel készítik, a lényeg, hogy a tésztája olyan jó zsíros, hogy nemcsak nem szárad ki másnapra, de egyre jobb lesz. Az egyik kávézóban, amelyiknek cukrásza vagyok, ezt a sütit kifejezetten keresik, legjobban a barack- és a szilvalekváros változat fogy.

rugelach
A receptet ITT találod.

2. Profiterol

Anyám a rizsfőzéstől tartott fiatal korában, én az égetett tésztától, azt hittem, az valami nagy vasziszt. De nem. Rendesen ki kell dolgozni, gőzben kell sütni (ezért kenjük le vízzel a tésztát), és jó lesz! Ha pedig már van égetett tésztánk, csak a fantáziánk szab határt, mivel töltjük.

profiterol
A receptet ITT találod

3. Rum baba

Ennek a receptnek azért örülök, mert komoly felfedezésem kapcsolódik hozzá: a rum történetének kezdtem utánanézni (ott ajánlották kapcsolódó anyagként ezt a receptet), és azt találtam, hogy bár hasonló italokat készítettek már az ókorban is, főként Kínában és Indiában, mégis, az első palack igazi rum egy bizonyos Juan Ponce de León, spanyol felfedező kezei közül került ki. Azt azonban nem mesélik sehol, hogy Ponce de León Kolumbusz második útjának egyik résztvevője volt, továbbá Santo Domingo hódítója, illetve Puerto Rico gyarmatosítója és első kormányzója. Felfedező vére nem hagyta nyugodni: meg akarta találni a mesebeli Bimini-szigeteket, amelyről azt híresztelték, hogy ott fakad az örök ifjúság forrása. Két hajóval indult neki az útnak, sok beteg és idős embert is magával vitt, hogy a forrásnál ők majd úgyis meggyógyulnak. Átkutatta a Bahamákat, felfedezte (és elnevezte) Floridát, majd a Golf-áramlatot is, ám a forrást nem találta meg. Mivel gyarmatosítási engedélyt kapott a Bahama-szigetekre és Floridára, 1521. július 1-jén utóbbi partjainál kötött ki, azonban az indiánok heves támadással fogadták őket. Ponce de León megsebesült az ütközetben, mérgezett nyíl találta el; pár nappal később meg is halt. Az örök ifjúság forrása helyett a hosszú hajóutakra lepárolt rum receptúrája biztosította számára a halhatatlanságot.

Nagyon érdekes, nem?

Rum baba
A receptet ITT találod

4. Szénafánk

Ábrahám Gézáné: Vasi, zalai parasztételek című örökbecsű művében ez az étel klasszikusként szerepel; én 1987 óta élek itt Zalában, és soha, sehol nem találkoztam vele – de azt mondom, érdemes a megmentésre, nehogy eltűnjön a feledés homályában. Egy a bökkenő: tésztagép kell hozzá.

szénafánk
A receptet ITT találod

5. Almás pite

Ezt a receptet legutóbb Nóra lányom tesztelte a hétvégén, és ismét nagy sikert aratott egyszerűsége ellenére. Nagy előnye, hogy évszaktól függetlenül készíthető gyümölcsös sütemény.

almás pite
A receptet ITT találod

Kellemes időtöltést kívánok!

 

Ajánlott cikkek

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük