A cukrászda telefonszáma:

06301478870

E-mail

sutismoni@gmail.com

Nyitvatartási idő

Hétfőtől vasárnapig: 10-19

Francia hetet tartottunk két kávézóban, amelynek cukrásza vagyok. Ez azt jelentette, hogy hat napon keresztül igyekeztem autentikus forrásokból összeszedett receptek alapján valamiféle francia választékot kínálni. Aztán a hetedik napon nagyon kifáradva, de megpihentem.

a1Persze, az lenne az igazi, ha időnként tehetnék 1-1 hetes tanulmányutakat a tematikus hetek előtt, vagy úgy egyáltalán, bármikor, azonban ennek hiányában sem áll meg az élet. Hála az internetnek, viszonylag rövid idő alatt szert lehet tenni bizonyos tudásra, na persze, nem mondom azt, hogy ez tökéletesen helyettesíti a megélt valóságot, de azért valamire elég.

Találtam egy klassz összesítő lapot, amelynek a végigböngészése után bárki megállapíthatja: olyan, hogy francia konyha, nincs. Van ellenben huszonvalahány régió, mindegyik a maga sajátosságaival, eltérő alapanyag-használatával, szokásaival, igényeivel. Ezekből aztán lehet mazsolázni, nemcsak egy hétre valót.

a4Szóval, néztem, nézegettem, és nagyjából a következőket emeltem ki magamnak: kuglóf, macaron, Mont Blanc torta, baszk torta, flognarde, clafoutis, galette-ek,  tarte-ok és tartelette-ek, Tarte Tatin, Paris-Brest, St. Honoré habtorta, Opera torta, Napoleon torta, Mille feuille kétféle változatban, Charlotte-torta, fromage blanc (azaz sajt)torta.

a7A receptválogatás után a tettek mezejére léphettünk. És hogy, hogy nem… Biztosan nem emlékeztek, mert én sem emlékeztem: tavaly is tartottunk egy francia sütihétvégét, és ahogy azt akkor írtam, mindjárt utána, hétfőn NÉBIH-ellenőrzést kaptam. Idén a francia hét közepén, csütörtökön látogattak meg az ellenőrök – akik egyébként roppant jóindulatúak és kedvesek voltak, na meg szerencsére rendben is volt minden. Na de úgy látszik, a francia sütik valahogy vonzzák az ellenőrzést.

a6

Kicsit úgy érzem magam, mintha valami gigászi küzdelem után lennék, fáradt vagyok nagyon, de győztünk. Legalábbis a vendégek visszajelzései alapján.

a5

Ajánlott cikkek

1 Hozzászólás

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük