A cukrászda telefonszáma:

06301478870

E-mail

sutismoni@gmail.com

Nyitvatartási idő

Hétfőtől vasárnapig: 10-18

A pite örök klasszikus. Szeretjük, mert számtalan módon variálható, tölthetjük túróval, krémmel, gyümölcsökkel, a tetejére tehetünk tojáshabot, rácsot, morzsát – mindenhogyan jó. Most az én tuti szilvás pite receptem következik, ami az év bármely szakában elkészíthető: amikor friss szilva nincs, fagyasztottat is használhatunk.

Hozzávalók a tésztához:

10 dkg vaj

20 dkg liszt

1-2 ek tejföl

3 dkg porcukor

1 tk sütőpor

csipet só

a1A töltelékhez:

1,2 kg magozott (fagyasztott) szilva

8 dkg cukor

1 csapott ek fahéj

0,5 dl rum

4 dkg keményítő

kevés víz

 

A morzsához:

10 dkg liszt

8 dkg vaj

6 dkg cukor

1 marék durvára tört dió

  1. Először a tölteléknek kezdünk neki:  a szilvát egy edénybe öntjük, rámérjük a cukrot, a rumot, megszórjuk a fahéjjal, és főni hagyjuk.
  2. Előmelegítjük a sütőt 180 fokosra (alsó-felső sütés).
  3. Összeállítjuk a tésztát: a lisztet tálba mérjük, rákockázzuk a hideg vajat, és a két tenyerünk között addig morzsolgatjuk, amíg nagyjából egynemű keveréket nem kapunk. Hozzáadjuk a porcukrot, a sütőport, a sót és annyi tejfölt, hogy jól gyúrható, nem ragacsos tésztát kapjunk. Kinyújtjuk, és egy kb. 30 centi átmérőjű lisztezett-vajazott piteformába helyezzük úgy, hogy körben legyen 2-3 cm magas pereme is. Tegyük a sütőbe úgy 15 percre.
  4.  Körülbelül eddigre a szilvánk már javában forr; döntsük el, mennyire szeretnénk lekvárszerűre a tölteléket. Ha nem nagyon, akkor a keményítőt egy kis edényben keverjük össze fél-egy deci vízzel, meg egy kis cukorral ( a keményítő így könnyebben oldódik), és sűrítsük be vele a szilvát. Ha szeretnénk, hogy a gyümölcsök szétfőjenek, később sűrítsük csak be.
  5. Állítsuk össze a morzsát: a hozzávalókat a dió kivételével késes robotgépben keverjük morzsásra. Ha nincs gépünk, persze kézzel is megtehetjük: a lisztet a hideg vajjal és a cukorral tálba tesszük, az ujjaink hegyével addig dolgozunk rajta, amíg morzsás nem lesz az állaga – erre nem tudok más szót. A végén keverjük hozzá a diót.
  6. Az elősütött tésztára öntjük a szilvatölteléket, megszórjuk a morzsával, és visszatoljuk a sütőbe 30-35 percre. Akkor jó, ha a tetején pirul a morzsa.

Már langyosan is kiváló, viszont – ha marad – 4-5 nap múlva is megállja a helyét.

a4
Jó társaságban: bukta és macaronok mellett.

 

Ajánlott cikkek

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük