A cukrászda telefonszáma:

06301478870

E-mail

sutismoni@gmail.com

Nyitvatartási idő

Hétfőtől vasárnapig: 10-19

Amint azt ígértem, mostantól hétfőnként Fa Kinga képez bennünket a konyhapénz beosztásában. Remélem, a sorozat hasznos lesz sokak számára, nekem nagyon jól jön. Át is adom a szót Kingának, aki egy gyakori kérdéssel indít: mennyit költötök konyhapénzre, avagy, megfordítva a gondolatmenetet, ha valaki 78.915 Ft-ot költ, az sok vagy kevés?a5Bár tanácsadó volnék, mégis az a válaszom, hogy nem tudom. Hiszen mindenkinek más és más az élethelyzete, a lehetősége, ráadásul mindenki kicsit máshogy értelmezi magát a konyhapénz kifejezést is, de azért ne aggódj, nem hagylak magadra, mert adok szempontokat. Tehát:

Mi is a konyhapénz, mi tartozik a napi bevásárlásba?

Az én saját értelmezésem szerint mindazok a dolgok, amit nap, mint nap megeszünk és használunk:

 • élelmiszerek: egy zsemlétől kezdve a karácsonyi vacsoráig, minden nassolnivalóval együtt, amit otthon fogyasztunk el.
 • tisztálkodószerek: drágább parfüm, krém már nem, de a teljesen átlagos sampon, tusfürdő, szappan, krém, WC papír, konyhai törlőkendő, spray…stb., az igen.
 • tisztítószerek: mosópor, öblítő, mosogatógépbe való szerek, ablaktisztító, fürdőszobai tisztítószerek nálam szintén beletartoznak.

a7Gondold végig, hogy nálatok mi lesz, ami a „konyhapénzben” szerepel és mi az, ami már nem, hogy egyértelmű legyen, hogy a napi és a heti költésekbe mi kerüljön be (ezt Neked kell végig gondolnod) és írd is le, hogy bármikor ellenőrizni tudd:

 • munkahelyi kávé: javaslom, kerüljön bele.
 • munkahelyi ebéd: szintén úgy gondolom érdemes beleszámolni, még akkor is, ha utalványokkal fizeted ki.
 • tisztítószerek: nyugodtan dönthetsz úgy, hogy kiveszed, hiszen ténylegesen nem élelmiszer, de szerintem könnyebb, egyszerűbb követni, ha beleveszed.
 • tisztálkodószerek: szerintem jobb, ha ez is benne van, legalábbis azok a dolgok, amit nap, mint nap rendszeresen használsz, de természetesen dönthetsz máshogy, csak egyértelmű legyen, és mindig ugyanúgy gondolkodj róla. Kisgyerekes családoknál a pelenkát már inkább a gyerek kategóriába sorolnám, mert egy ideig van, de később nem lesz, de ez is csak egy ajánlás.
 • állateledel: ha családtagként tekintesz rá, akkor mindenféleképpen vedd ide szerintem.

Házon kívüli étkezés: ez nálam két kategóriába is mehet, az egyik a konyhapénz, a másik pedig a szórakozás. Hogy melyikbe megy, az attól függ: ha azért eszünk máshol, mert valóban éhesek vagyunk és így oldunk meg egy étkezést, akkor az konyhapénz, de ha program, hogy valahová elmegyünk vacsorázni (pl. római partra hekkezni), akkor azt már a szórakozás kategóriába teszem, bár így kimarad egy étkezés.

A lényeg: határozd meg előre, hogy nálatok mi kerül a konyhapénz kategóriába.

Van még jó pár dolog, ami igencsak eltérővé teszi a családonkénti elköltött összegeket, ezeket sem lehet figyelmen kívül hagyni.

Újabb szempontok:

 • hány fős a család? Ugye, nem mindegy, hogy egy fiatal párról beszélünk, vagy egy nagycsaládról? Nagyszülők, szülők, 3-4 gyerek, ez nagyon meghatározó.
 • van-e családban olyan, akinek diétáznia kell, vagy bármilyen ételallergiája van?
 • mennyit keres a család, mert bizony, amit nem keres meg, azt hosszútávon biztosan nem is tudja elkölteni.
 • van-e konyhakert, ahol zöldség, gyümölcs megterem? Ha van, akkor újabb kérdés merülhet fel beleszámítjuk-e a ráköltött pénzt a konyhapénzbe?
 • tartunk-e haszonállatot? Tyúkokat, malacokat… ha teljesen korrektül akarom látni az élelmiszerre kiadott költséget, akkor bizony, az ő táplálékukat is bele kellene venni, de ez csökkenthető, ha adsz el pl. tojást.
 • nagyban befolyásolja az is, mennyi kész- illetve félkész ételt fogyaszt egy család, mert ugyanaz a színvonal főzéssel kevesebb pénzből is kihozható, hogy arról már ne is beszéljünk, hogy sokkal jobban fogod tudni, valójában mit eszel. De az idő pénz, lehet, hogy valakinek pénzből van több, a másiknak meg időből, így eltérőek lehetnek a fontossági sorrendek.

a6Ha mégis kellene mondanom egy számot, hogy személy szerint mit tartok már nagyon jó összegnek, ahol azt mondom, hogy bravúrosan beosztod a konyhapénzt, az kb. 500 Ft / fő / nap.

Azaz egy kétfős családnál egy nem szökőéves februárban: 28.000 Ft, egy 6 fős családnál egy májusi hónapban 93.000 Ft. Ugye nem mindegy, pedig elvileg ugyanolyan konyhapénz-virtuóz mindkét család – az általam felállított mérce szerint, amikor még nem megy a minőség rovására. Számomra a következő szempontok a legfontosabbak: minden nap legyen zöldség és gyümölcs (ezek fogyasztását semmilyen mértékben ne kellejen korlátozni, legfeljebb a gyümölcs és a zöldség fajtájával csökkentsem a rászánt összeget), lehetőleg kevés tartósítószert és cukrot tartalmazzon (nem nullára csökkentés a célom) és változatos legyen. Újabb feladat: állítsd fel és írd le a saját mércédet, szempontjaidat!

a6Mire merem alapozni, hogy ennyi pénzből nagy figyelemmel, mindez kihozható? A 2 évvel ezelőtti Csóró családos túlélőtesztemre, amikor is ennyi pénzből sikerült 59 napon keresztül 59 különböző fajta ételt enni, az elvárásaimnak megfelelően.

De ez már egy kész kialakult rendszert és nagy figyelmet igényel, normál körülmények között azért nálunk is kicsit hosszabb a gyeplő. Az én javaslatom, a mostani költési szokásotokhoz mérten akarj fejlődni, megtakarítani, de úgy, hogy lehetőleg ebből a család ne érezzen meg semmit. Ezért először légy tisztában, hogy az általad konyhapénznek vett kategóriában most mennyit költötök. Az első cél pedig legyen ennek 10 %-kal történő csökkentése.

És még egy kis adalék ehhez az első lépéshez, hogy a statisztikai hivatal szerint mennyit költ egy átlagos család élelmiszerre, és a 10 %-os csökkentés ez alapján mit jelenthet egy család életében.

 

Jövő héten folytatjuk!

Következő rész>>

 

Ajánlott cikkek

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük