A cukrászda telefonszáma:

06301478870

E-mail

sutismoni@gmail.com

Nyitvatartási idő

Hétfőtől vasárnapig: 10-18

A legtöbb gyerekes családban nem egyszerű feladat megtartani a  fáradságos munkával megteremtett rendet. Egyszer végeztem egy kis kutatást 4-nél többgyerekes anyukák körében, és azt kérdeztem, milyen trükkjeik vannak arra az esetre, ha váratlan vendégek toppannak be, és épp nem a nagytakarítás után.
Itt persze azt is mondhatjuk, ha valaki váratlanul jön, vessen magára.
De az általam megkérdezett háziasszonyok egyébként egészen elképesztő trükköket árultak el arra az esetre, amikor nem sikerül egy helyiséget sem fenntartani a rendnek.

a5

Egyikük azt mondta, ha valaki ilyenkor csenget, gyorsan szétszórja a vasalnivalót a fotelokba, és azzal mentegetőzik, hogy épp vasalni készült. Másvalaki mesélt egy idős hölgyről, aki erre az esetre egy kalapot tartott az előszobában. Ilyenkor felvette, és úgy nyitott ajtót. Ha szívesen látta az érkezőt, betessékelte, és közben mondta: én is éppen most érkeztem haza… Ha nem akarta, hogy a vendég bejöjjön, karon fogta, és közölte: éppen indulni készültem, de jöjjön, útközben megbeszélhetjük… Olyat is ismerek, aki egy üres szekrényt tart a nappaliban (nem tudom, hogy csinálja), és ha hirtelen kell elpakolni, mindent oda szór be.

cleaning-house
A többség szerint egyébként a rendetlenség nem nagy baj; kosz ne legyen. A gyerekek szobájában leegyszerűsíti a helyzetet, ha a játékokat ládákban, dobozokban tartjuk, így sokkal hamarabb össze lehet pakolni, mintha egyesével kellene a polcra helyezni a dirib-darab holmikat. Egy anyuka azt mondta, náluk a gyerekek mindig csak egy játékot hozhatnak ki a szobájukból, és ha már nem játszanak vele, vissza is kell vinniük. Nálunk ez azért nem működött, mert a fáradtság bizonyos fokán már képtelenek voltunk nyilvántartani, ki milyen cuccot cipelt hova.
Azt hiszem, lényeg az, hogy ezt a rend-kérdést nem szabad túlzásba vinni. Íme néhány anyuka véleménye:

„Az én apró trükkjeim: 1. A mosógépet este bekészítem, másnap délután, ha hazaérek, csak elindítom (vagy ha hétvége jön, akkor reggel).2. Dobozok, kosarak minden mennyiségben: a gyerek játékait csak bedobálom, a dobozokat egymás tetejére rakva 3 perc alatt eltűnik a kupi! 3. A ruhákat a helyére rakom azonnal (átöltözöm, ha hazaérek). 4. A vasalnivalót elsüllyesztem egy tartóban, csak azokat vasalom, amiket muszáj. (Pulcsi alá nem kell nagyon vasalni a pólót, stb.) 5. Főzés után a maradékokat dobozokba rakom adagonként, így melegíteni könnyebb, kevesebb helyet foglal, és el lehet vinni másnap.”

”Szerintem, aki nagy ügyet csinál a rendrakásból, az önmagával tol ki a legjobban. Amikor a fiaim kicsik voltak, akkor azért volt lehetetlenség rendet tartani a lakásban, amikor kamaszodtak, akkor azért. Amikor a nagyobbik kirepült, a kisebbik éppen a lázadó korszakát élte, és jött a lányom. Ismét képtelenség volt rendet rakni. Ha nekiindultam és kisikáltam a lakást, akkor ritkán tartott a dolog tovább egy félóránál. Már megszoktam a rendetlenséget. A családom is. Ha valamit nem találunk, akkor az bosszantó, de ahol élet és gyerekek vannak, ott előbb-utóbb rendetlenség is lesz.”

„Nálunk is ismeretlen fogalom a rend, ami csak azért baj, mert engem zavar a dolog. Ha nem zavarna, élnék boldogan. De amikor az ember nyolcvannyolcadszor rakja a koszos zoknit a szennyestartó mellől a földről a tartóba, vagy felmosom a konyhát és a gyerek odamegy farudat fűrészelni, vagy kiporszívózom a lakást és a gyerek bemegy a szobába tévézni és morzsázni, vagy – nem is sorolom: egy idő után csak leülök, és azt mondom: ottegyemegafene ezt az egészet, azértis elolvasom legalább az újságot nyugodtan… Nálunk vendég nem állíthat be csak úgy hirtelen. Ha nem szól előre, nem nyitok ajtót. Minimum egy óra pakolászat kell egy vendég előtt – ez ide, az oda, amaz meg amoda – szóval, ez van.”

Ajánlott cikkek

1 Hozzászólás

  1. magára vessen szerintem is 🙂 volt, hogy ajtót nyitottam, már nem tenném. a kalap nagyon jó!!
    A doboz sajnos nem jó mert szemetes lesz belőle amiből már nem választ a gyerek, és tele van használhatatlan limlomma. nem vasalok, egész gyerekkoromban vasaltam-komolyan. csak inget.

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük