A cukrászda telefonszáma:

06301478870

E-mail

sutismoni@gmail.com

Nyitvatartási idő

Hétfőtől vasárnapig: 10-19

Az előző hetekben megbeszéltük, mi képezi a konyhapénz részét, és arról is ejtettünk már szót, hogy milyen gyakran érdemes vásárolni. A vásárláshoz szükségünk lesz egy jó bevásárlólistára is, ez nem kérdés – de ezt hogyan állítsuk össze? Meggyőződésem, hogy akkor tudod a konyhapénzedet a legjobban kontrollálni, ha a menüt is megtervezed, ezért erről ejtünk szót a bevásárlólista előtt.

menütervTöbb weboldal és fórum is foglakozik a menütervezéssel, de általában az időtakarékosság oldaláról közelítik a témát – ami persze szintén fontos, de az én menütervezésem a változatos étkezés mellett a konyhapénz-keretedre lesz kihegyezve már a bevásárlólista írásakor.

A menütervezés előnyei:

  • a pontos mennyiséget vásárolod meg, nem vásárolod túl magad, nem fogtok ételt kidobni.
  • tudsz előre tervezni, és nem utólag érnek meglepetések.
  • változatosabban fogtok étkezni, mert már a tervezésnél ki fog ugrani, ha egysíkú lenne a menü.
  • egészségesebben fogtok étkezni, mert a tervezésnél könnyebb figyelni erre.
  • nem az utolsó pillanatban fogsz kapkodni, így remélhetőleg kevesebb tartósítószeres, drágább készételt fogtok fogyasztani.

Hogyan is tervezd meg a menüt?

  • Gondold végig, a héten melyik étkezésnél ki van otthon, vagy ki visz otthonról ételt, esetleg melyik étkezésre hívtok vendégeket:
    • reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora
    • hétfő, kedd, szerda…
  • Alapvetően gondolkodj szezonális alapanyagokban, mert azok a legolcsóbbak a saját szezonjukban. Pl. nyáron: paprika, paradicsom, télen: káposzta, sütőtök.
  • Találjátok ki a gyerekekkel együtt, hogy mit főzzetek a következő bevásárlásig, kiindulási alap lehet az is, mi van pillanatnyilag a hűtőben, aminek közeli a lejárata.
  • Ha ötletre van szükséged, nézz körbe az interneten, vagy ételfutárok ajánlatából is meríthetsz. Én is mutatok néhány minta menüt a főétkezésre.
  • Vegyétek figyelembe, hogy melyik nap értek jobban rá főzőcskézni, és melyik nap van kevesebb időtök, amikor legyen valami villámgyorsan elkészíthető étel.a8

A menü, és a változatos étkezés kialakításához én az alábbi irányelveket követem: egy meleg étel legyen vacsorára (nem teljes menü), mert ebédre napközben is meleget esznek az iskolában a lányok. Alapvetően kevesebb hús, sok zöldséggel és salátával:

  • egyik nap legyen valamilyen tészta
  • egyik nap legyen valamilyen saláta
  • egyik nap legyen valami olyan húsos étel, amiben a hús dominál
  • egyik nap legyen valami tartalmas leves, esetleg valamilyen sós vagy édes süteménnyel kiegészítve
  • egyik nap legyen főzelék vagy párolt zöldség
  • egyik nap legyen valamilyen sütőben készült, (általában rakott) étel
  • az utolsó nap pedig valami teljesen szabadon választott, teljes menüsor, bonyolultabb, időigényesebb ételek.
  • Hét közben reggelire ki mit kíván: kenyér, felvágott, lekvár, méz, joghurt, müzli…stb., hétvégére viszont megtervezem, és általában valami villás jellegűt készítek: hagymás máj, tükörtojás, bundás kenyér, tojásrántotta, virsli…stb.
  • Tízóraira, uzsonnára nálunk tökéletesen jó a zöldség (sárgarépa, karalábé…), gyümölcs.a7

Legyen neked is koncepciód a menütervezéshez!

Találj ki valamilyen koncepciót, amit hétről hétre követni fogsz. Miért? Mert ez fog abban segíteni, hogy gyorsan tudj összeállítani egy-egy heti menüt. Enélkül is lehet, és nyilván a kategóriák között is van átfedés és átjárás. Már ebbe a feladatba is vond be a családodat, mert így sokkal nagyobb partnerséget, együttműködést fogsz tőlük kapni.

Az is lehetséges, hogy nem akarsz minden nap frisset főzni, hanem csak kétnaponként. Vagy egyik nap levest főzöl frisset, másik nap másodikat. Rengeteg lehetőség van, bátran szabd a családodra!a7

Mindegy mi, de valamilyen koncepciód legyen, amit írj is le!

További javaslataim:

Koncepció 2: húsevő családoknak

  • Hétfő: csirkehús
  • Kedd: gazdag leves
  • Szerda: belsőség
  • Csütörtök: disznóhús
  • Péntek: egytálétel
  • Szombat: marhahús
  • Vasárnap: rántott hús

Koncepció 3: vegyes étkezés

  • Hétfő: leves + kelt tészta
  • Kedd: házi gyorséttermi
  • Szerda: tészta nap
  • Csütörtök: húsos
  • Péntek: főzelék + feltét
  • Szombat: nemzetközi konyha
  • Vasárnap: valami gyors vagy házon kívül.

Extra tipp a menütervezéshez:

Tervezd meg a nassolnivaló mennyiségét is, mert a legtöbb család bár bevásárlólistával megy vásárolni, de ezek hiányoznak róla, és ezzel már szépen túl is költekezik. Például: kész keksz vagy csokoládé, müzlis szelet, pattogatott kukorica, vagy süss valamit, és akkor az alapanyagokkal kalkulálj.

Ha így teszel, nem lesz lelkiismeret-furdalásod, amikor ezek a kosárba kerülnek, hiszen tudatosan számoltál vele, és a mennyiségek is rendben lesznek.

Ha megtervezed a menüt, akkor a héten belül nagyon jól tudod variálni az olcsó és a drága ételeket, hogy beleférj a bevásárlási keretedbe. Így nem az lesz, hogy a hónap elején húst hússal esztek, nasi hegyek akkor még, a végén meg csak krumpli és tészta van az asztalon, semmi gyümölcs és zöldség. Tehát a menütervezésnek és a konyhapénznek köszönhetően egész hónapban egyenletes minőségű és mennyiségű ételt tudsz az asztalra tenni, túlköltekezés nélkül.

Következő témánk a bevásárlólista lesz, találkozunk a jövő héten!

a1Fa Kinga

 

 

 

 

<<Előző rész

Következő rész>>

Ajánlott cikkek

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük