A cukrászda telefonszáma:

06301478870

E-mail

sutismoni@gmail.com

Nyitvatartási idő

Hétfőtől vasárnapig: 10-19

Ahogy már három alkalommal, úgy ezen a hétfőn is Fa Kinga képez bennünket tovább konyhapénz-virtuózokká. A negyedik rész témája a precíz bevásárlólista elkészítése.

a4Múlt héten eljutottunk a menütervezésig, korábban pedig beszéltünk arról, hogy mekkora keretet határozz meg hónapról hónapra, és mely szempontok alapján tervezd meg azt, hogy milyen gyakran menj bevásárolni. Itt az ideje, hogy bevásároljunk a menühöz, de milyen is a jó bevásárlólista?

Ha van egy menüterved, mi sem egyszerűbb, mint összeírni a hozzávalókat összesítve. Utána már csak azt kell leellenőrizni, milyen alapanyag van már otthon, és mit kell frissen megvásárolni. Ugye, emlékszel, hogy a menütervezést úgy kezdtük, az volt az alapja, hogy milyen – elsősorban romlandó – alapanyagokat találunk már otthon. Ennek következtében lesznek olyan tételek, amiket csak ki kell pipálni a listádon , vagy kevesebbet kell vásárolni belőle.

 • Írj fel minden alapanyagot,  és a betervezett nassolnivalókat is a listára.
 • Nagyon fontos: a menü alapján írd fel, és összesítsd pontosan a mennyiséget! Ha az ételhez 40 dkg kell, akkor, ne írj fel ½ kilót. Sőt, ha megkérdezik, hogy maradhat-e, mondjad bátran, hogy nem. Én gyakran kicsit kevesebbet kérek, ha pontosan mérnek, kérek még hozzá, ha hosszabban, akkor meg általában pont jó lesz. Ez már gyerekkoromban is bevált, amikor a nagymamám egy plusz merőkanállal a tányéromra rakott minden egyes alkalommal. Így korábban szóltam, pont jó lett a mennyiség és vita sem volt belőle.
 • És most jön egy újabb nagyon fontos rubrika, a maximum meghatározása arra a mennyiségre, mennyit vagy hajlandó költeni a keretedből. Ezt hogy tudod előzetesen meghatározni:
  • Saját korábbi tapasztalatod alapján.
  • Akciós újságok segítségével (amelyek már a menütervezéskor is jól jöhetnek).
  • Online webáruház árai alapján, én erre a célra a Tesco felületét használom, jó átlagár, viszonylag nagy a választék egy-egy terméknél. Persze ennél sok mindent én is olcsóbban veszek, de kiindulási pontnak tökéletes lehet.
  • Megsaccolod, pl. a szezonális zöldség-gyümölcs hétről hétre olcsóbb lesz. De kiindulhatsz az előző hetiből is, mert a szezonba belemenve általában nem drágul, így maradhat némi plusz pénzed is.
 • Add össze, hogy összesen mennyiért tervezed a vásárlást! – ha több az adott időszak kereténél, akkor bizony le kell belőle húzni, és akár a menü egy részét is újra kell tervezni. Nem mehetsz úgy el vásárolni, hogy tudod, hogy többet fogsz költeni. Ilyenkor a legdrágább ételt cseréld le egy olcsóbbra.

Az igazi profik úgy készítik a listát, ha nem egy boltba mennek, hanem pl. piacra és boltba, hogy egyből két listát készítenek, aszerint, hogy hol mit szeretnének vásárolni. Sőt ezt is tovább lehet fokozni, ha már jól ismert terepre mész (és nem pont most rendezték át az üzletet), hogy milyen sorrendben jönnek a különböző osztályok pl. pékáru, zöldség és gyümölcs, felvágottak, tejtermék…, annak a sorrendjében megírni.

a3Általában 1-1 család rendszeres 100 – 150 tételt vásárol folyamatosan, ezért hosszabb távon érdemes lehet a saját listádat elkészíteni, ahol a termék nevét nem kell felírni, csak a mennyiséget és a maximálisan rászánt összeget.

Honnan tudod, hogy jó bevásárlólistát írtál?

 • Nem marad el semmi fontos, amire szükséged van a háztartásban.
 • Nem vásárolsz semmi olyat, ami nincs a listán.
 • Kevesebbet költesz, mint lista nélkül.
 • Gyorsabban végzel a vásárlással, mint egyéb esetben.
 • Változatosabban kezdtek étkezni.
 • Nem dobtok ki ételt.
 • A pénzügyi kereteden belül maradsz.

Extra tipp: Írd fel, ha ételt kell kidobnod! – erről többet itt olvashatsz.

Legközelebb magával a vásárlással folytatjuk, és az online vásárlás témakörét is körbe fogjuk járni.

a1Fa Kinga

 

 

 

 

<<Előző rész

Következő rész>>

Ajánlott cikkek

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük