A cukrászda telefonszáma:

06301478870

E-mail

sutismoni@gmail.com

Nyitvatartási idő

Hétfőtől vasárnapig: 10-19

Pontosítok: igyál, ha akarsz, de ne úgy, hogy a kávégépen tovább nyomod a gombot, azaz jobban kilúgozod a kávét. Hogy miért? Mert sokkal rosszabb, és az egészségre károsabb italt fogsz kapni.

a5Egy szabályos hosszúkávé, azaz lungo adagja 7-8 cl, az olasz kávézási szokások egyre erőteljesebb elterjedése előtt nálunk majdnem ennyit értettek eszpresszó alatt – épp ezért aztán sokan néztek nagyokat, amikor akár egy illyből, vagy más olasz kávéból 2,5 centilitert kaptak ugyanezen a néven, és ezt bizony nehéz lehetett feldolgozni. Ezért aztán sokan kérték is, hogy “egy kicsit nyomjad má’ tovább azt a gombot, aranyom” – de mi is történik ilyenkor? A kávéból már nemcsak a számunkra kívánatos íz- és aromaanyagok oldódnak ki, hanem olyanok is, amelyek nem jók. Az alábbi képen háromfelé szedtünk egy hosszúkávét. Az első pohárban az eszpresszó látható, a másodikban és a harmadikban pedig a tovább folyatott víz által kioldott lé. Nagyon érdekes volt már csak megszagolni is a három poharat: az elsőnek finom kávéillata, a másodiknak sokkal gyengébb, a harmadiknak meg már égett gumiszaga is volt. Az így készült hosszúkávénak a közhiedelemmel szemben sokkal magasabb is a koffeintartalma, mint az eszpresszóé, pedig sokan pont abban a tudatban isszák inkább ezt, mert sokat fogyasztanak belőle naponta, és azt gondolják, nem olyan erős.

Hát tévedés. Míg az eszpresszóban 30 mg koffein van, a rosszul készített hosszúkávéban 100.

SAM_0832Jó helyeken úgy készítik a hosszúkávét, hogy a csészébe öntenek kb. fél deci-6 cl vizet, és arra engedik rá az eszpresszót, vagy készítenek egy eszpresszót, és külön adják mellé a forró vizet.

Hát például ezt is a baristatanfolyamon hallottam. Érdekes, nem?

Ajánlott cikkek

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük