A cukrászda telefonszáma:

06301478870

E-mail

sutismoni@gmail.com

Nyitvatartási idő

Hétfőtől vasárnapig: 10-19

A galette (galett)a franciák pitéje, na de persze, hogy már az ókorban is. Vagy még régebben, ki tudja.

Hiszen semmi extra, tészta és töltelék, aztán megsütjük, akár lepénynek is nevezhetnénk, de jó, rendben, mondjuk azt, hogy galette. Jobban is hangzik.

SAM_1169Nyilvánvalóan számtalan variációja létezik, most cseresznyéset készítettem, mert a héten cseresznyés (és meggyes) sütikkel örvendeztetjük meg a kávézók vendégeit, persze nem mindenki örül, mert vannak, akik minél előbb szeretnék újra látni az ő kedvenc karamellás sajttortájukat. Például.

De vissza a galette-hez: egyszerű, nagyszerű, lehet sós, édes, bármilyen. Arról érdemes gondoskodnunk, hogy a töltelékünk nagyon ne eresszen levet, mert az azért az élvezeti értéket ronthatja; így a cseresznyés tölteléket én felfőztem, és a levet keményítővel fogtam meg.  Na de mindjárt elmondom részletesen.

SAM_1166

A tészta:

10 dkg vaj

20 dkg liszt

1-2 ek tejföl

3 dkg porcukor

1 tk sütőpor

csipet só

A töltelék:

1 kg cseresznye

cukor

fahéj

kb. 3 dkg keményítő

  1. Először a tölteléket készítjük el: a cseresznyét kimagozzuk, és ahogy mondtam fentebb, lábasba tesszük, meghintjük ízlésünk szerinti cukorral, fahéjjal, és amikor már levet eresztett és egyértelműen forr, a keményítőt kis tálba mérjük, teszünk rá 2 ek cukrot, elkeverjük, kis vízzel csomómentesre keverjük, majd folyamatos keverés mellett a cseresznyéhez adjuk, így besűrítjük.
  2. Összeállítjuk a tésztát: a lisztet tálba mérjük, rákockázzuk a hideg vajat, és a két tenyerünk között addig morzsolgatjuk, amíg nagyjából egynemű keveréket nem kapunk. Hozzáadjuk a porcukrot, a sütőport, a sót és annyi tejfölt, hogy jól gyúrható, nem ragacsos tésztát kapjunk. Kinyújtjuk.

a13. Akkorára nyújtjuk, amekkorára a tészta engedi, és egyből sütőpapírra is tesszük a tésztát. Ez azért fontos, mert ha rátesszük a tölteléket, akkor már meg nem mozdítjuk az egészet, ha nincs alatta papír. Szóval, először sütőpapírra, majd a közepére halmozzuk a tölteléket.

SAM_1159

4. Körben felhajtjuk a tészta széleit, és akár mát át is húzhatjuk a papírnál fogva a tepsire.SAM_11605. Szebb lesz a süti, ha lekenjük felvert tojással, megszórjuk darabolt dióval, és fahéjas kristálycukorral.80SAM_11616. Süssük meg a galette-et 180 fokon 25-30 perc alatt, a lényeg, hogy szép piros legyen.

SAM_1164

 

Ajánlott cikkek

4 Hozzászólás

  1. Kedves Móni!
    Pont tegnap próbáltam (más recept kapcsán) meggyet sűríteni keményítővel. Közben rájöttem, hogy fogalmam sincs, hogy szabad-e, kell-e a keményítőt forralni. Ezért aztán nem nagyon mertem, gyorsan lekapcsoltam, mikor felforrt a cucc. Így viszont eléggé keményítő íze lett az egésznek.
    Most megláttam ezt a receptet, és eszembe jutott, hogy megkérdezem egy profitól, hogyan is kell ezt pontosan csinálni. Mikor kell beletenni a keményítőt? És mennyit kell/ nem kell forralni? Előre is nagyon köszönöm.

    1. Kedves Enikő,
      pedig jól tetted, hogy lekapcsoltad, mert a keményítővel már nem forraljuk a sűríteni való cuccot, mert a keményítő, ha forralod, veszít a sűrítőképességéből. Ha keményítő íze lett, akkor inkább az lehetett a baj, hogy sok keményítőt tettél bele. 1 dl folyadékra 0,5-0 dkg-t lehet számítani attól függően, hogy milyen állag elérése a cél.

  2. 0,5-0,??? dkg? 🙂
    Köszönöm a gyors választ. Egyébként pont a receptben szereplő vaníliás pudingport próbáltam kiváltani a keményítővel, és látom, hogy tegnap pont erről írtál. Már kérdeznem sem kell… :o))
    Már másodszorra döbbenek meg, hogy olyan nagy és fontos emberektől, akik könyvekben, újságokban publikálnak, 1 napon belül választ kapok a kérdéseimre. Ez aztán az ügyfélorientáltság! Minden elismerésem! (Azt már nem is említem, hogy a receptek milyen szuperek! Bár pl. az Ellenállhatatlan csokis keksz kipróbálása meggondolatlanság volt. Azóta folyamatos nyomás alatt élek, ha nincs itthon belőle, a család minden tagja követeli, hogy szüntessem meg ezt az áldatlan állapotot. Ami nem is lenne gond, ha nullkalóriás lenne a süti.)
    Enikő

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük