A cukrászda telefonszáma:

06301478870

E-mail

sutismoni@gmail.com

Nyitvatartási idő

Hétfőtől vasárnapig: 10-18

Egy-egy hosszú hétvége előtt azt látom, hogy a vásárlók komoly hányada olyan mennyiségű élelmiszert vásárol, mintha világvége közelegne, és valami bunkerben kéne kihúzni néhány hetet, esetleg hónapot. Azon szoktam morfondírozni, hogy vajon ezeknek a nagy bevásárlásoknak mekkora része végzi majd a kukában, mert csak jóval később derül ki, hogy nem is volt rá szükség.

Fa Kinga utolsó előtti, 8. leckéje ezzel foglalkozik: spóroljunk úgy, hogy nem dobunk ki élelmiszert! Ismét Kingáé tehát a szó.

a3Bevásárlás után az élelmiszerek otthoni tárolását kell még megoldani, hogy a felhasználásig megőrizzék az eredeti minőségüket. Ezért ma az élelmiszerek tárolásával foglalkozunk, mert bizony ez is konyhapénzed védelmét szolgálja – különösen néhány egyéb praktika bevetésével együtt.

Az élelmiszer kidobás ellen több módon is tudsz védekezni:

  • Nem vásárolod túl magad.
  • Romlandó ételt nem vásárolsz túl hosszú időre előre.
  • Helyesen tárolod, erről ma még írok részletesebben is.
  • Konyhakészen fagyasztod, ha szükséges.
  • Gyakrabban mész vásárolni.
  • A menüdet az élelmiszer tartósságának megfelelően alakítod ki. Hamarabb tervezed be a gyorsabban romló alapanyagot.
  • Valamint ezek kombinációja, ami az életvitelednek a legjobban megfelel.
a4
Becslések szerint Magyarországon évi 1,8 millió tonna élelmiszer kerülhet a szemétbe.

Tárolás a hűtőben:

A hűtő középső polcán az ideális hőmérséklet 5 °C. Azonban a hűtőben nem teljesen egyenletes a hőmérséklet, érdemes ezt a tárolásnál is figyelembe venni, hogy minden a lehető legtovább bírja.

  • A leghidegebb a hűtő alsó polcán, a fiókok felett van, melyeket a zöldségeknek használjunk (2°C). Ide érdemes rövid időre tenni a húsokat. Ha tudom, hogy pár napon belül nem használom fel, akkor egyből fagyasztom, így soha nem kell húst kidobnom. Ez különösen nyáron lehet fontos, mert bár én helyesen tárolom, nem tudom, hogy közben mennyire szakadt meg esetleg a hűtési folyamat,  például a hűtőautóból a bolti hűtőpultba kerülésig mennyi idő telt el, ami pedig befolyásolhatja a végeredményt.
  • A felső polcokon kb. 8 °C fok van, ideális hely a tojásoknak, tejtermékeknek, felvágottaknak és maradékoknak a középső polccal együtt.
  • Az alsó fiókokban kb. 10 °C fok van, ami a zöldségek és gyümölcsök tárolására van, azonban ne feledkezzünk meg, hogy nem minden gyümölcsnek és zöldségnek ideális hely a hűtő. A legszívesebben fogyasztott zöldségek tárolásáról itt írtam már korábban.
  • A hűtő ajtaján lévő polcok a legmelegebbek ott már 10-15 °C is lehet, ide kerüljenek többek között az az élelmiszerek, amelyek igazából csak felbontás után igényelnek hűtést (pl. mustár), vagy nem igényelnek nagyon hideget, mert akkor nem lehet azonnal fogyasztani (pl. vaj, italok).
a3
Macskát soha ne tegyünk a hűtőbe.

10 egyéb spórolási tipp a konyhában, ami nem biztos, hogy minden esetben csak pénzt jelent:

  1. Nekem nem a kedvenc konyhai tevékenységem a hagymaaprítás, szerintem ezzel nem vagyok egyedül. Ha viszont már csinálom, akkor olyan mindegy, hogy 2-3 vagy 8-10 fej hagymát aprítok fel. A nyáron lecsót tettem el, amikor a hagyma mennyiségével egy kicsit túllőttem a célon, és egy jól záródó dobozban, aprítva raktam el a hűtőbe. A következő héten nagyon kényelmes és gyors volt, hogy csak elővettem és néhány kanálnyit kivettem belőle. Azóta időnként megismétlem, hogy hétvégén több hagymát vágok fel, mint amennyire az akkori főzésnél szükség van rá. Nagyon gyors és kényelmes hétközben, hétvégén pedig kevés plusz fáradtság.
  2. Ha túl sok kenyeret vettél, még mielőtt tényleg megszáradna, szeletelve fagyaszd le, így akár néhány szeletet is elő tudsz venni. Kenyérpirítóban pillanatok alatt ki is tudod olvasztani. Ha már száraz, akkor daráld vagy reszeld le zsemlemorzsának. Ezzel a módszerrel teljes kiőrlésű kenyérből teljes kiőrlésű morzsát is tudsz készíteni.
  3. Hüvelyeseket mindig áztasd be előző este, így jóval gyorsabban megfőnek.
  4. Ha a húsokat kisebb darabokra vágod, és bepácolod előre, gyorsabban megsülnek. Így sok esetben még a sütőt sem érdemes felfűteni, mert egy serpenyőben is pillanatok alatt kész lesz.
  5. Cukros üdítő helyett igyatok vizet, rengeteget tudtok ezen spórolni. Magyarországon a csapvíz a legtöbb helyen tökéletesen alkalmas emberi fogyasztásra. Ásványvízvásárlás helyett is érdemes elgondolkodni egy víztisztító berendezés beszerzésén, ha úgy gondolod, hogy nálatok nem elég jó minőségű a víz. Én ezt a hűtőszekrény választásával oldottam meg, amely egyszerre hűti és a szűrőbetétnek köszönhetően tisztítja is a vizet.
  6. Ültess magról fűszernövényt, a tejfölös dobozok a hajtatásra tökéletesen alkalmasak. Ehhez nem kell nagy kert, akár a lakásban, vagy egy kis teraszon is megoldható, mégis az ételeknek varázslatos ízt kölcsönöz a friss zöldfűszer.
  7. Ne vásárolj félkész és készételeket, mindig sokkal drágább, mintha otthon készíted el. A friss ételnél biztos lehetsz benne, hogy semmilyen tartósítószert nem fog tartalmazni.
  8. A lehető legtöbb hazai és egyben szezonális zöldséget, gyümölcsöt használj fel főzéshez illetve egyél, mert ezek tartalmazzák a legtöbb vitamint és általában a legolcsóbbak is.
  9. Mivel az alma az etilén nevű érési hormont termeli, ne tárold más gyümölccsel együtt, mert az oda vezet, hogy másik gyümölcs túlérik és megromlik.
  10. Szintén időspórolás és vitamin megőrzési tipp, hogyha a friss zöldséget (leszedés után vagy a piacon frissen vásárolva) pl. zöldbabot, karfiolt, brokkolit azonnal megpucolod, blansírozod (a megtisztított zöldséget forrásban lévő vízbe teszed néhány percre, majd hideg vízzel lehűtőd) és mélyhűtődbe rakod konyhakészen a megfelelő adagokban. Egyszer kell csak foglalkozni a zöldségtisztítással és az utána következő takarítással is, ráadásul a szakemberek szerint így több vitamin lesz benne, mintha csak napok vagy hetek múlva használod fel. Színe is szebb lesz, és ropogósabb marad, mintha a hűtőben várna a sorára.

Sorozatunknak hamarosan vége, jövő héten még egy összefoglalóval és néhány spórolási tippel jövök.

a1Fa Kinga

 

 

 

 

Kinga többi leckéje:

Akciók csapdájában – tényleg megéri?

Bevásárlás gyerekekkel

Bevásárlás – üzletben és online

Így készíts bevásárlólistát

Menütervezés

Milyen gyakran vásároljunk, mennyi időre tervezzünk előre?

Mi tartozik a konyhapénzbe?

 

Következő rész>>

Ajánlott cikkek

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük