A cukrászda telefonszáma:

06301478870

E-mail

sutismoni@gmail.com

Nyitvatartási idő

Hétfőtől vasárnapig: 10-19

Bevallom, sok éven át minden nyáron összefacsarodott a szívem, amikor arról olvastam, hallottam, ki hova megy nyaralni, mert tudtam, hogy mi nem engedhetjük meg magunknak. Aztán egyszer kirugdostam magamat az önsajnálatból, és rájöttem, hogy a közvetlen környezetemben annyi felfedeznivaló helyszín, program van, hogy az simán kitesz egy nyaralást. Így aztán kineveztem néhány napot – amikor épp megtehettük, hogy nem dolgozunk -, és azt mondtam a családnak: ma nyaralunk. Ez pedig azt jelentette, hogy a) nem fogok főzni, b) valami más program lesz, mint amit megszoktunk.a10Az angol nyelvben szót is alkottak az otthonnyaralásra: ez a stacation (stay – maradni, vacation – vakáció). Nézzük néhány előnyét: nincs úti- és szállásköltség, nem kell csomagolni, és az ember új oldaláról ismerheti meg lakóhelyét. Lehet, hogy csak egy-egy napot tudunk elkülöníteni a nyáron erre a célra, de tegyük meg, hiszen a pihenés mindenkinek jár! Ehhez az első fontos lépés: döntsük el, hogy most nyaralunk, és viselkedjünk is úgy. Aki nyaral, az nem áll neki kapálni a kertben, nem pucol ablakot, nem mos-vasal üzemszerűen, hanem a pihenésre koncentrál. Tehát, ha eldöntöttük, hogy holnaptól két vagy három napon keresztül nyaralunk, akkor a munkát tegyük félre. Reggelizzünk az ágyban, engedjünk meg magunknak néhány olyan finomságot, ami a luxust jelenti számunkra, hiszen nyaralunk, nem igaz…? Térjünk el a megszokott napi rutintól; mondok néhány tippet adunk arra, mivel tölthetjük az időt.

1. Városnézés.

Bújjunk kényelmes túracipőbe, és viselkedjünk úgy, mint az igazi turisták. Például: nézzünk sokat felfelé. Az ember hajlamos arra, hogy lakóhelyén lehajtott fejjel, vagy legalábbis maga elé nézve, elgondolkodva közlekedik, fut, rohan, siet, és leél úgy évtizedeket, hogy nem vesz észre az orra előtt álló építészeti csodákat. Szóval, nézegessünk felfelé, csodálkozzunk rá régi épületek gyönyörű kőerkélyeire, díszítéseire, vagy csak egyszerűen ismerkedjünk az eddig nem látottakkal. Meg fogunk lepődni.

2. Víz, víz, víz

Ha nyár és forróság, akkor víz kell. Ez lehet a Balaton, vagy a közelünkben üzemelő uszoda, fürdő, és ha ez is meghaladja lehetőségeinket, a kerti slag is megteszi. Ha van rá lehetőség, csónakázzunk, vízibiciklizzünk, hajókázzunk, élvezzük a vizet, amennyire csak lehet.

a93. Biciklitúra

Ha nincs kánikula, kiváló program egy jó kiadós biciklizés: pakoljunk fel szendvicsekkel, innivalóval, és vágjunk neki a környéknek! Tervezzük meg az utat, és jusson eszünkbe, hogy a hosszú túrát elsősorban fenékkel kell bírni, úgyhogy arra érdemes korábban edzeni.

4. Mozi

Ez lehet házimozi – dvd-ről, vagy akár online „filmkölcsönzőből”, de megcélozhatjuk a közeli filmszínházat is.

5. Kulturális program

Színház, koncert, kiállítás? Ha drágának találjuk a jegyet, nézzünk körül a programok között. Nyáron szinte minden városban rendeznek ingyenes szabadtéri műsort, eseményt, amely nem kerül pénzbe, viszont igazi élményt nyújthat.

6. Olvassunk!

Nincs idő egy jó könyvre? Hát most végre szakíthatunk rá. Akár a szabadban egy fa alatt, akár a strandon, napozás közben – merüljünk el egy jó könyvben, és hagyjuk, hogy a történet magával ragadjon.a7

7. Játsszunk együtt!

A nyaralás legnagyobb értéke az együtt töltött minőségi idő – ezt a közös játék is megalapozhatja. Vegyünk elő valami jó társasjátékot, kártyát, és akár este a teraszon, erkélyen, vagy bent a hálószobában: játsszunk!

8. Rendezzünk partit!

Ha van teraszunk, kertünk, nagyszerű, ha nincs, hát a lakáson belül is megoldható: szervezzünk vendégséget. Hívjuk el a barátainkat egy jó kis grillezésre, sütögetésre; azt is megbeszélhetjük, hogy mindenki hoz valamit, ne nekünk, vendéglátóknak kelljen megszakadnunk.

9. Együnk étteremben!

Ha már egyszer a szálláson egy csomó pénzt megspórolunk, költsünk belőle olyan étteremben, ahova amúgy nem nagyon megyünk, mert úgy gondoljuk, nem engedhetjük meg magunknak. Hát most csapjunk a lecsóba, elvégre nyaralunk, vagy mi a szösz..!

10. Készítsünk fotókat, majd albumot a kalandjainkról!

Ha már nyaralás, hát fotózzunk! jó kis emlék lesz az, még akkor is, ha nem a francia Riviérán készültek azok a képek…

a7

Ajánlott cikkek

2 Hozzászólás

  1. TÉnyleg jól esik kikapcsolódni, de mi pl. nem vagyunk túl vagányak és nyitottak. A tömeget utáljuk, az nem pihenés. A meleget se bírjuk. Kis koszos kényelmetlen helyen sem szeretünk megszállni, mert otthon van egy szép kényelmes tiszta ház. Szóval leszűkülnek a nyaralás feltételei. Ja és a hosszú utat sem kedveljük, semmilyen eszközzel, és igazából a sok bogár meg különös szokás sem vonz.(köpködés pl) Úgyhogy nem olyan rossz otthon sem 🙂 Mi idén csak Mo.on utazunk, mert ez való nekünk. max egy hétig.

  2. Azért Keszthelyen ezt nem nehéz megugrani! 😀
    Persze az ötlet nagyon jó, mert mindig elrohanunk minden mellett. Mi sokat szoktunk kimenni a Duna partra vagy Türr kilátóhoz és ott bambulunk meg beszélgetünk. Amikor a gyerekek kicsik voltak sátoroztunk a Sugó másik partján. Reggel 7-kor ébredéskor fürödtünk, amit egyébként nem teszel meg… csak a kádban.
    Nagyon régen voltam az unoka bátyámnál Francia országban. Párizs mellett laktak, egy párizsi séta, múzeum, séta nap után kérdeztem, hogy ők szoktak-e Párizsban múzeumba járni? ÁÁÁÁ nem, bemegyek dolgozni és utána rohanok haza. Szóval mindenki így csinálja, a legszebb táj vagy épület is megszokható/ unható. Egy kicsit meg kell emelni a fejünket, hogy lássunk újat a régi helyen.

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük