A cukrászda telefonszáma:

06301478870

E-mail

sutismoni@gmail.com

Nyitvatartási idő

Hétfőtől vasárnapig: 10-19

Azt hiszem, ha az optimális pihenési állapot eléréséről beszélünk, sokak számára felvillan a kép: egy jó könyvet olvasni a tengerparton, nyugágyon heverve.

Én is ezt tettem – pontosabban ezt is.

20160830_153522

Emlékeztek, még a 80-as évek végén söpört végig a nyugati világon Betty Mahmoody könyve, a Lányom nélkül soha. Ebben az amerikai nő elmesélte, hogy iráni származású, de az Egyesült Államokban orvosi diplomát szerzett, és ott is dolgozó férje hogyan vált néhány nap alatt kedves, családszerető férjből és apából vallásos dühöngő örültté. A család ugyanis 1984-ben elutazott Iránba, hogy meglátogassa a férj hozzátartozóit, ám a férfi ott közölte feleségével, hogy nem mennek vissza az USA-ba, Iránban maradnak – ezzel az útlevelüket elkobozta, és bezárva tartotta őket hosszú ideig. Aztán figyelme lanyhult, a kislány, Mahtob iskolába kezdett járni, anyja vitte-hozta – és közben kitartóan szervezte a szökésüket. Ennek a történetét írja le Betty Mahmoody – a könyvből aztán film is készült azonos címmel, Sally Field főszereplésével.

Nemrég viszont a történet másik hőse, az akkor még kislány Mahtob Mahmoody is megjelentette a történtekkel, illetve az utána következő időszakkal kapcsolatos emlékeiből született könyvét Nélkülem soha címmel.

Ezt a könyvet kapta meg nagyobbik lányom egy közös barátnőnktől, és kezdte olvasni még pár nappal indulásunk előtt, és olvasta az odafelé úton.

20160828_182157_HDR

Kicsit elkértem tőle, belelapoztam, és bejelentettem igényemet a kötetre, miután ő végzett vele.

Nos, a sztori olvasmányos, nagyon jó a fordítás, a történet izgalmas – bár nekem a végére kicsit kifulladt, főleg, hogy elég sokat foglalkozik az apjának való megbocsájtással – amivel foglalkozni kell, hiszen az, aki nem tud megbocsájtani, a saját lelkében hordoz mérgező tüskéket, amelyek az illető egész életét tönkretehetik, és nem azét, akire haragszik. Szóval, a vége felé azt éreztem, hogy ez a könyv egy terápia része, út a teljes lelki gyógyulás felé, hogy Mahtob a saját elméjében, szívében, lelkében végleg elhelyezze, és helyén kezelje a történteket, azok következményeit. Ugyanakkor nekem már kicsit sok volt az újra és újra visszatérés az apa hazugságai, felháborító reakciói köré.

Összességében a könyv jó stílusú, van mondanivalója is, de akkor is csak egyszerolvasós. A Kiskapu kiadó gondozásában jelent meg, ára 3990 forint.

 

 

Ajánlott cikkek