A cukrászda telefonszáma:

06301478870

E-mail

sutismoni@gmail.com

Nyitvatartási idő

Hétfőtől vasárnapig: 10-19

Itt a szilvaszezon, ha még nem sütöttetek galette-et soha az életben, hát tessék kipróbálni. Ha meg igen, akkor úgyis megismétlitek. a4A galette a franciák pitéje, tulajdonképpen bármilyen töltelékkel készíthető, a lényeg, hogy nem kell hozzá piteforma: a tésztát nagy körre nyújtjuk, ráhalmozzuk a tölteléket, és visszahajtjuk a tésztát – így a sülő gyümölcs nem folyik szanaszéjjel parttalanul.

Hozzávalók tehát

a tésztához:

10 dkg vaj

20 dkg liszt

1-2 ek tejföl

3 dkg porcukor

1 tk sütőpor

csipet só

A töltelékhez:

1,2 kg magozott szilva

cukor

fahéj

kb. 3 dkg keményítő attól függően, mennyi levet ereszt a gyümölcs

  1. Először a tölteléket készítjük el: a magozott szilvát lábasba tesszük, meghintjük ízlésünk szerinti cukorral, fahéjjal, és főzni kezdjük. Van olyan szilva, ami szinte egyáltalán nem ereszt levet, és rövid időn belül sűrűre fő, míg a másik fajta meg tocsog a lében, ha melegíteni kezdjük – ezt be kell sűríteni. Azaz, ha már a szilvák puhára főttek, a keményítőt kis tálba mérjük, teszünk rá 2 ek cukrot, elkeverjük, kis vízzel csomómentesre keverjük, majd folyamatos keverés mellett a szilvához adjuk, így besűrítjük.
  2. Összeállítjuk a tésztát: a lisztet tálba mérjük, rákockázzuk a hideg vajat, és a két tenyerünk között addig morzsolgatjuk, amíg nagyjából egynemű keveréket nem kapunk. Hozzáadjuk a porcukrot, a sütőport, a sót és annyi tejfölt, hogy jól gyúrható, nem ragacsos tésztát kapjunk. Kinyújtjuk.

a13. Akkorára nyújtjuk, amekkorára a tészta engedi, és egyből sütőpapírra is tesszük a tésztát. Ez azért fontos, mert ha rátesszük a tölteléket, akkor már meg nem mozdítjuk az egészet, ha nincs alatta papír. Szóval, először sütőpapírra, majd a közepére halmozzuk a tölteléket. Sajnos, fázisfotóim csak a cseresznyés töltelékű galette-ről vannak, így ezen mutatom a nyújtást, hajtogatást.

SAM_1159

4. Körben felhajtjuk a tészta széleit, és akár mát át is húzhatjuk a papírnál fogva a tepsire.SAM_11605. Szebb lesz a süti, ha lekenjük felvert tojással, megszórjuk darabolt dióval, és fahéjas kristálycukorral.SAM_11616. Süssük meg a galette-et 180 fokon 25-30 perc alatt, a lényeg, hogy szép piros legyen.

SAM_1164

Ajánlott cikkek

1 Hozzászólás

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük