A cukrászda telefonszáma:

06301478870

E-mail

sutismoni@gmail.com

Nyitvatartási idő

Hétfőtől vasárnapig: 10-19

Nagyon vicces videó kering a neten egy kisfiúról, aki egy az egyben leutánozza Rocky Balboa edzéstervét. Megdöbbentő, hogy a kissrác, aki alig látszik ki a földből, milyen jól hozza, illetve milyen pontosan megtanulta az egymás után következő mozdulatokat.

https://www.youtube.com/watch?v=sLEjaKeLrjs

Ha eltekintünk attól, hogy ez mennyire vicces, rá kell döbbennünk arra is, hogy legalább ugyanennyire ijesztő. S hogy pontosan ezért nem szabad hagyni, hogy a gyerek csak úgy, felügyelet nélkül nézze a tévét, a filmeket. Nemrég egy anyuka felháborodva mesélte nekem, hogy ikergyermekei osztályában kiderült, hogy a testvérpáron kívül – alsótagozatos harmadikosokról van szó – mindenki nézi az Éjjel-nappal Budapest című médiaszemetet. Egészen elképesztő, hogy ez a szülőgeneráció – mostani harmincas-negyvenes korosztály – mennyire felelőtlenül kezeli a médiát, pontosabban, mint valami dadára, rábízza a gyerekét, gyerekeit.

a9Sok ismerősünk nézett bennünket ufónak amiatt, hogy a gyerekeinknek anno nem engedtük nézni az akkoriban divatos meséket – pokémon és társai -, csak olyan terméket engedtünk be az otthonunkba, amit mi, vagy valaki, akiben megbíztunk, cenzúrázott. Nem lehetett benne szex – ugyanis bármilyen felvilágosult korszakban élünk, nem_a_gyerekeknek_való -, erőszak, káromkodás, csúnya beszéd, nem lehetett sötét film, tele boszorkányokkal, varázslással és mágiával. És tudjátok mit? Jól tettük, hogy ragaszkodtunk az elveinkhez. A gyerekeink egészséges lelkűek, különbséget tudnak tenni jó és rossz között, a jót nem mondják rossznak, és fordítva, a rosszat sem mondják jónak. Egyre komolyabb döntéseket kell hozniuk erkölcsi kérdésekben is, és megnyugvással tölt el, hogy azt látom, jól döntenek. Persze, az, hogy ez kialakuljon egy felnövekvő emberben, komplexebb annál, mint hogy milyen filmeket néz, de higgyétek el, nem kicsi a jelentősége. Egész életre szóló sérülést lehet szenvedni egy ártalmas médiaterméktől, és lássuk be, napjainkban egyre több az ilyen.

a10Készítettem egyszer egy 50-es listát arról, milyen filmeket nézünk, ezt ma is vállalom – noha nem naprakész. A legújabb gyerekfilmek már nem szereplenek benne, lévén, hogy a mieink már jórészt kinőttek a mesefilmezős korszakból. Válogassatok belőle kedvetekre, sőt, mondjátok el, mit hiányoltok a listából.

És cenzúrázzátok meg, mit adtok a gyerekeiteknek. Higgyétek el, megéri.

Ajánlott cikkek

3 Hozzászólás

  1. Fú pont tegnap jött haza a 7! éves kisfiam, hogy Írjuk be a keresőbe, hogy y8 games, mert azon van egy csomó jó játék, és az osztálytársai is avval játszottak fenn a könyvtárban. Hát mondom jól van, megnézzük, hogy mi az. Be is kapcsolt egy autóversenyzőset. Aztán hamar megunta, jött a motoros, aztán a következő… én csak annyit hallottam, a testvérétől a szobából: -de mi történik a bácsival? Hát mondom megnézem, hogy mi az: Egy bácsi vitte biciklin a kisgyereket, és mindenféle akadályon át kellett menni, persze nagyon könnyen felborult a bicikli, és a bácsi azon nyomban vérfröcsögés mellet darabjaira hullott, Az egyel kisebb gyereknek leesett, hogy ez félelmetes, de nem ment ki, hanem nézte tovább. A 7 éves fiú, pedig nem értette, hogy evvel mi a baj, olyan vicces. És az osztálytársai is evvel játszanak. Meg mindenféle zombissal. ÉS Ő IS ÚGY SZERETNE AVVAL JÁTSZANI! borzasztó.A csajos kivitel pedig, amikor mindenféle rózsaszín nagy keblű, nagy ajkú, cicababát kell “szebbnél-szebb” frizurával és ruházattal ellátni. És akkor azt mondtam, hogy jó akkor itt a vége, lehet valamit csinálni a fizikai valóságban!

  2. Azzal egyetértek, hogy oda kell figyelni, de azért nem kell túlzásokba esni, pl. hogy a Pokémont sem engedték anno nézni. Adott esetben nagyobb kárt is okozhat a gyereknek, ha kirekesztik, mert nem tud hozzászólni ahhoz, amiről mindenki beszél.

  3. Szerintem meg lehetőséget kell nyújtani neki, hogy más értelmesebb dologgal elfoglalhassa magát, és adott esetben még büszke is lesz arra, ha ő olyat tud csinálni amit más tévé előtt ülő gyerek NEM!

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük