A cukrászda telefonszáma:

06301478870

E-mail

sutismoni@gmail.com

Nyitvatartási idő

Hétfőtől vasárnapig: 10-18

‎- Húúú, anya, ez a kalács annyira finom! Mindig ilyet süssél!
– Örülök, hogy ennyire ízlik, Bence.
– Ez a te recepted egyébként?
– Nem, ezt most a Szakácsok könyvéből vettem.
– Ó… de nehogy úgy értsd ám, hogy fikázom a te receptjeidet… azok is nagyon jók, de ha nem haragszol, ez most… nagyon finom…!!

 Jól debütáltam a Szakácsok könyvével tehát, bár egyszer már majdnem készítettem belőle valamit, de aztán mégsem. Ezt a receptet is egy hete nézegettem, de mindig félretettem mert kissé bonyolult, kalács létére két edény és egy tálka kell hozzá.
A könyv egyébként nagyon tetszik, szeretem lapozni, bár néha eszembe jut olvasás közben apám, amikor például a hozzávalók felsorolásánál azt találom, hogy 1 1/2 tojás, nos, ilyenkor hallom apu hangját: “hát menjenek ám az anyjukba!”
Szóval igen, aki egy keksz tésztájában nem tud eltüntetni két darab tojást, hanem az egyiknek mindenképpen csak a fele kell… hát, az ott már pontot bukott, az biztos.

A recepttel a másik gond az, hogy a hozzávalók felsorolása elé azt írták: “1 kg-os kalácshoz”; végigolvastam a listát, és már gyanús volt, mert ránézésre 60 dkg körülire saccoltam az összes alkatrész tömegét. Annyi is.
Na, gondoltam magamban, hogy lesz ebből kilós kalács? Sehogy, természetesen.
A recept egyértelműen kilós kalácshoz való formát ír elő, hát ezért is lett az enyém jóval laposabb, mint a szakácskönyvben levő fotón, mert én ezzel a mennyiséggel tényleg a megadott nagyságú formában sütöttem. Hát nem abba való.
Ettől függetlenül tényleg finom, amint fent idéztem Bence fiam rajongását, az ő állítása szerint ennél még finomabbat tőlem nem evett.
A receptben 80 g tisztított vaj szerepel, na nem, én nem tisztítottam, vaj van benne, csak úgy.
Tehát az általam beletett hozzávalók:

10 g kakaópor
2 ek tej
110 g finomliszt
40 g keményítő
1 tk sütőpor
80 g vaj
80 ml növényi olaj
140 g átszitált porcukor
2 tk vaníliás cukor
fél citrom reszelt héja
3 tojás
csipet só

1. A kakaóport összekevertem a tejjel egy kis tálkában. Félretettem.
2. Az első edénybe összeszitáltam a lisztet, a keményítőt, a sót és a sütőport. Egyidejűleg a sütőt bekapcsoltam 220 fokra.
3. Második edény: a vajat felolvasztottam a mikróban, majd összekevertem az olajjal, ezt követően egyesével  belekevertem a tojást. Jó sokáig kevertem, olyan majonéz-szerűnek kell lennie. Beleszitáltam a porcukrot, hozzáadtam a vaníliás cukrot és a citromhéjat, jól elkevertem.
4. Ehhez hozzáadtam a lisztes keveréket, és pár percig erőteljesen kevertem. Géppel végeztem volna e tevékenységet, de sajnos tönkrement a gépem habverőfeje.
5. A massza harmadát kivettem a megüresedett edénybe, és jól elkevertem a tejes kakaóval.
6. Na most, kivajaztam-liszteztem a formát, a világos massza felét beleöntöttem, arra a csokisat, rá a világos másik felét, és villával kicsit megkevergettem.
7. A formát a sütőbe tettem, és a hőfokot egyből visszavettem 200 fokra. 15 perc múlva olajos pengéjű késsel hosszában, nem túl mélyen bevágtam a süti tetejét, majd 175 fokon sütöttem még cirka 25 percig. A recept 35-öt írt, de nekem nem kellett annyi.
Rácson hagytam kihűlni.

Hát ennyi. Elnézést, hogy nincsenek fázisfotók, majd legközelebb pótolom. Akkor már a feleekkora őzgerincben sütöm.

Ajánlott cikkek

20 Hozzászólás

  1. Én is megsütöttem, szintén imádtuk (a recept apró problémáitól eltekintve). A könyvet is szeretem, egyelőre még csak a sült mandulapudingot készítettem el, ott a sütési idő volt egy kissé elírva…még jó, hogy közben figyeltem, és nem égett meg a pudingom. Ehh, ezek a “mesterszakácsok” is tévedhetnek…néha! hehe :-DD

  2. Én karácsonyra kaptam, és eddig próbáltam a fahéjas omlós tésztát tortalapnak, na ott erősen csodálkoztam, hogy főtt tojássárga megy bele! 🙂 Ja, meg a banánhab is nagyon finom még belőle – bár azt bonbonba töltöttem 🙂

  3. Nekem is megvan ez az ominózus könyv. Sok mindent kinéztem már belőle, de amilyen csábítóak, tényleg, sokszor iszonyú bonyolultak a receptek.Na, én tegnap rávettem magam a mazsolás fánk sütésére – a megadott mazsola mennyiség szerintem helyből túlzás, kevesebbet tettem bele jó 15 g-mal, de nekem így is sok (jelzem, más aszalt gyümölccsel finomabb lenne) – itt is soktálas a mutatvány – és összességében 3 nap, mire elkészül…A végeredmény viszont finom. Nem fánkos, inkább édes zsemle és keksz közötti átmenet.

  4. Mosogatógépből ínséget szenvedők a kistányért megspórolhatják, ha a tejet a kakaóval a kiürült lisztes edényben keverik össze, utána rakják hozzá a tészta harmadát. Csilla (üzenetek vége – részemről) 🙂

  5. Ez a recept elég gáz. Kivételesen mérleggel mértem ki mindent, aprólékosan követtem az utasításokat, különös tekintettel a sütési hőfokokra és időre 🙁 Már menet közben nagyon gyanús volt, hogy nem elég folyós a tészta, úgy kellett kanállal a formába lapátolni, természetesen szétégett, a belseje csirizes lett, az íze pedig… 🙁 ment a kukába. Úgy látszik a többiek ügyesebbek voltak nálam, de már bánom hogy időt pazaroltam erre sütire.

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük