A cukrászda telefonszáma:

06301478870

E-mail

sutismoni@gmail.com

Nyitvatartási idő

Hétfőtől vasárnapig: 10-19

Egyszer, amikor eldugult a mosogató, és a kezemmel mertem ki a trutyit a lefolyóból, a gyerekeim fintorogva néztek rám biztonságos távolságból, és onnan kérdezték:

– Anya, hogy bírsz belenyúlni ebbe?

Kissé rezignáltan feleltem:

– Ha tudnátok, hogy nekem már mennyi mindenbe bele kellett nyúlnom…a7

És tényleg. Szülősors ez, és jobbára az anyáké, hogy cseréljük az ágyneműt, feltakarítjuk a hányást/hasmenést, és ha mindenki lebetegedik is, mi nem, vagyis, legfeljebb majd akkor, ha már a többiek meggyógyultak. Egyetlen olyan esetre emlékszem, hogy a gyerekekkel együtt én is lerobbantam, akkor viszont emberem állta a sarat rendületlenül, és ápolt mindannyiunkat. Éva barátnőm, aki huszonöt éve ismer, épp akkor ugrott fel hozzánk, megállt az ajtóban, rám nézett, és döbbenten csak annyit mondott: hát én még soha életemben nem láttalak ilyennek.

Ez van. A hasmenés nem válogat, gyerekekkel, felnőttekkel egyaránt előfordul. Okozhatja étkezési, emésztési probléma (gyomorrontás), fertőzés, de az antibiotikumos kezelés következménye is lehet. Kísérheti láz és hányás, amitől rém kellemetlenné válik az egész betegség, előfordulhat, hogy az ember ki sem jut a mellékhelyiségből.

a8

Mit ne tegyünk hasmenés esetén?

  • Ne itassunk a beteggel tejet, meleg italt.
  • Ne etessünk nehéz, fűszeres ételeket – oké, ezt mindenki tudja…
  • Ne adjunk hányáscsillapítót, egyrészt, úgyis kihányja, ha nem, akkor meg a hasmenése lesz durvább.
  • Szintén nincs szükség antibiotikum kezelésre, sőt, prebiotikumok, homeopátiás szerek és gyógyteák adására sem gyermekeknél hasmenés esetén.
  • A háziorvosunk sohasem javasolta a bélműködést lassító szerek adását, mert igaz, hogy lerövidíti a hasmenést, de a szervezetben marad, aminek ki kellene jönnie, ráadásul súlyos mellékhatásokat okozhatnak kisgyerekeknél.

Mit tehetünk hasmenés esetén?

  • A legfontosabb, hogy pótoljuk a folyadékot, gyakran, kis adagokban, és figyeljük, hogy jelentkeznek-e a kiszáradás jelei: levertség, aluszékonyság, nagyon kevés vizelet, száraz nyálkahártya, beesett szemek (kisgyerekeknél a kutacs is), a bőr rugalmasságának csökkenése, szapora szívműködés, acetonszagú lehelet.
  • Ha a betegünk már tud enni, ételt is csak kis adagokban adjunk, vegyük figyelembe az igényeit.
  • Ügyeljünk a megfelelő higiéniára, olyan alapvető dolgokra, mint a kézmosás, fertőtlenítés…
  • Érdemes valamilyen probiotikumot adni a betegnek, mert enyhíti a kellemetlen tüneteket, és csökkenti a hasmenés időtartamát.
  • Ha a tünetek két napnál tovább fennállnak, és/vagy a kiszáradás jeleit észleljük, ne kísérletezzünk, forduljunk orvoshoz.

 

 

Ajánlott cikkek

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük