A succotash eredetileg a Narragansett indián törzs egytálétele volt, két fő alapanyaga a kukorica és a limabab (vagy a vesebab). Számtalan módon variálható, az alábbi receptben csirkecombfilével és paradicsommal egészítettem ki. Az autentikus verzió persze nem konzervekkel készül, de ha időt akarunk nyerni, ennyi kegyes csalást megengedhetünk magunknak.
Hozzávalók:
4 db egész csirkecomb
10 dkg kolozsvári szalonna
2 szál zöldhagyma
1 doboz (400 g) konzerv vörös vesebab
1 doboz (340 g) konzerv kukorica
1 doboz (400 g) hámozott, darabolt paradicsom
2 ek olaj
1 csokor petrezselyemzöld
só
bors
4 bagett
- A csirkecombokról lefejtjük a bőrt, és a húst levágjuk a csontokról; az inakat kihúzkodjuk a húsból. A tiszta filét kockázzuk. A füstölt szalonnát apró kockákra vágjuk, a zöldhagymát felkarikázzuk.
- Egy nagy serpenyőbe vagy wokba öntjük az olajat, majd rádobjuk a szalonnát, és kiolvasztjuk a zsírját. Amikor már pirulni kezd, hozzáadjuk a hagymát, és pár percig együtt sütjük.
- Következik a hús, amit addig sütünk, amíg ki nem fehéredik kockák minden oldala. Ekkor ráöntjük a paradicsomot, és amikor felforrt, a babot és a kukoricát is, levével együtt. Sózzuk, borsozzuk a ragut, majd apróra vágjuk a petrezselyemleveleket, és ezzel is ízesítjük.
- Tálalásnál bagettet kínálunk hozzá.
Nagyon jó recept! Ma nemcsak a te recepted volt indiános – bár nem teljesen illik ide – de ha nem haragszol beidézem.
Egy öreg indián egyszer azt mondta az unokájának:
-Fiam: Mindenki lelkében két farkas harcol.
Az egyik farkas gonosz. Ő a düh, az irigység, a rosszindulat és a hazugság.
A másik farkas jó: Ő a szeretet, a béke, az öröm, a kedvesség és az igazság,
A fiú el gondolkodott: És megkérdezte:
-Nagypapa és melyik farkas az erősebb ?
Az öreg az felelte: Amelyiket etetted.