Ismét egy süti azoknak, akik vagy önként, vagy kényszerből nem esznek lisztet, cukrot, tejterméket. Fontos leszögeznem, hogy a narancs mindenestől belekerül a tésztába, ezért enyhén kesernyés végeredményt kapunk, ami viszont nem rossz, nekem kifejezetten tetszik. Aki szereti a grapefruitot, például, nos, annak ez a kesernyésség fel sem tűnik.
Hozzávalók:
2 narancs (kezeletlen héjú!)
4 tojás
12 dkg nyírfacukor
20 dkg őrölt mandula
1 lapos kávéskanál szódabikarbóna
A tetejére:
5 dkg nyírfacukor
0,5 dl víz
5 dkg kókuszzsír
5 dkg kakaópor
- A narancsokat megszurkáljuk villával, és egy üvegtálban mikróba tesszük tíz percre, majd leturmixoljuk.
- A narancspépbe keverjük a többi hozzávalót, majd bekapcsoljuk a sütőt 180 fokosra.
- Amikor felmelegedett a sütő, a masszát sütőpapírral borított 27 centi átmérőjű kapcsos formába simítjuk, és úgy 40 perc alatt megsütjük.
- Elkészítjük a csokit a süti tetejére: felforraljuk a vizet, beleszórjuk a nyírfacukrot, és oldódásig kevergetjük. Hozzáadjuk a kókuszzsírt, azt is megvárjuk, hogy elolvadjon. Akkor jöhet a kakaópor, és ezt az egészet kézi vagy gépi habverővel fél perc alatt egyneműsítjük. Ha túl sűrű az így kapott csokink, vízzel hígíthatunk rajta.
- A csokit a süti tetejére kenjük, majd pirított mandulaforgáccsal és narancsszeletekkel díszítjük.
Kedves Móni, a narancsokat héjastól mikrózzuk?
A torta isteninek tűnik, Karácsonyra megsütöm
Bizony, ezért is fontos, hogy kezeletlen héjú legyen.