A cukrászda telefonszáma:

06301478870

E-mail

sutismoni@gmail.com

Nyitvatartási idő

Hétfőtől vasárnapig: 10-19

Angliai utazásunkról szóló történet-sorozat utolsó fejezetének szánom ezt, amely úgy kezdődött, hogy vendéglátónk, Chris így szólt hozzám szombaton:

– Móni, holnap Roz és én igazi angol ebédet főzünk nektek. Marhasültet Yorkshire puddinggal – tudod, mi az a Yorkshire pudding?

Homályos elképzelésem volt csak, mivel tudtam, hogy az angolok olyasmiket is pudingnak neveznek, amire nekünk soha sem jutna eszünkbe ezt a szót használni. Abban is biztos voltam, hogy ez a valami nem édes – ezen kívül azonban, hogy őszinte legyek, fogalmam sem volt. Szóval, kicsit szégyenkezve ráztam a fejem, mire Chris elmesélte, hogy ez egyfajta tészta, amit régen előételként fogyasztottak. Az ő nagypapája is, például – minden vasárnapi ebéd előtt megette a Yorkshire puddingot gravy-szósszal (ez a mártás a marhasült levéből készült). Mivel a hús nagyon drága volt, ezért ritkán, főleg vasárnap került az asztalra, és hogy ne tűnjön kevésnek, a Yorkshire puddinggal már félig-meddig jóllaktak. Ma már a hús mellé kerül a tányéron, mutatom is, nekünk hogyan tálalta Roz és Chris:

Nos, a Yorkshire pudding jól hangzó neve dacára nem más, mint sült palacsintatészta. Méghozzá sütőben, muffintepsiben sütjük, magas hőfokon, amitől olyan lesz, mint valami felfújt. Hozzávalók (12 darabhoz):

2 tojás

1 dl tej

10 dkg liszt

1 csapott kk só

bors

  1. Mielőtt nekilátunk a tésztának, bekapcsoljuk a sütőt 250 fokosra, és a muffintepsi mindegyik mélyedésébe teszünk egy kávéskanálnyi zsírt. Semmiképp sem margarint. A tepsit a sütőbe tesszük, nagyon fontos, hogy forró legyen.
  2. Egy tálba ütjük a tojásokat, összekeverjük a tejjel, a sóval, a borssal.

3. Hozzáadjuk a lisztet, és gyorsan csomómentesre keverjük. 4. A kész masszát elosztjuk a muffintepsiben. Persze, előtte kivesszük a sütőből.5. Mindegyik mélyedést harmadig teszünk (merőkanállal). Gyorsan kell dolgoznunk, a tepsinek és a zsírnak forrónak kell lennie!6. A tepsit visszatesszük a forró sütőbe, és megsütjük a tésztát úgy 15-20 perc alatt.

Aztán tálaljuk, hamar, mert ahogy hűl, úgy össze is esik kissé, mint a felfújtak általában.

Na persze, a marhasült, amivel ezen a vasárnapon ettük a Yorkshire puddingot, az is megérne egy misét… Amikor Chris elővette a húst a hűtőből, majd’ a szívemhez kaptam, olyan gyönyörű volt. Egy közeli farmon vette, 30 napig érlelték.

– Magyarországon az a baj – mondta – hogy csak friss marhahúst tudsz venni, legalábbis általában. Na, ez az étel abból nem jó.

Ugyanis, ezt a hatalmas húsdarabot Chris zöldségágyra tette, és egy óra alatt a sütőben megsütötte. Nem volt rágós, finom, ízletes marhahús volt.

Íme nyersen.

És egy óra múlva, sülve.

Roz közben megfőzte a zöldségeket, és aztán tálaltak.

Élmény volt.

A Yorkshire puddingot én is elkészítettem ma ebédre, egy olaszos raguval töltöttem, illetve salátát kínáltam hozzá. Sikere volt. Szóval, a Yorkshire pudding mindenképpen alkalmas arra, hogy a köreteinket kicsit változatosabbá tegyük.

Ajánlott cikkek

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük