A cukrászda telefonszáma:

06301478870

E-mail

sutismoni@gmail.com

Nyitvatartási idő

Hétfőtől vasárnapig: 10-19

Van egy kis biobolt itt helyben, amikor elkezdtem paleo sütiket készíteni, ott szereztem be az alapanyagokat – most, hogy már sok ilyesmit készítünk, és a nagykerek is egyre felkészültebbek paleo alapanyagokból, kevesebbet megyek oda.

A minap ismét benéztem.

Egy apám-korabeli férfi viszi a boltot, ami családi vállalkozás, egyébként; az elmúlt évek során megtudtam, hogy lányuk rejtélyes betegsége miatt kezdtek foglalkozni a különleges alapanyagok beszerzésével, és mivel rájöttek, hogy ebben a környékben nagy hiány van, nyitottak egy kis üzletet. Ide járnak a gluténérzékenyek, a paleózók, és egyéb, táplálék-allergiában szenvedő, vagy éppen csak diétázó vásárlók.

Mivel szeretek beszélgetni, a férfi az évek során elmesélte, hogy legkisebb gyermekük kamaszkorában (talán 16 lehetett), változás állt be az állapotában: az addig jól sportoló, mozgékony lánynak mindenféle ízületi fájdalmai lettek, főleg a térdében, könyökében, de számos más panasz is jelentkezett.

– Ha ötven orvosnál nem voltunk, akkor egynél sem – mesélte kesernyésen az apa -, és megállapították, hogy reumás artritisze van a gyereknek. Igaz, hogy a legjellemzőbb tünetei nem egyeztek, például, az ujjai nem görbültek, és a laborjában egy érték, aminek pozitívnak kellett volna lennie e betegség esetén, negatív volt. Ennek ellenére kimondták rá, hogy artritiszes. A lányom nem fogadta el a gyógykezelést – nagyon súlyos következményekkel járt volna -, ezért aztán mondtak rá mindenfélét, hogy akkor hamarosan tolószékben végzi, és felelőtlen.

Soha nem adtuk fel. Mindig újabb és újabb specialistákhoz mentünk. És erre most, legutóbb…elmentünk egy legújabbhoz. Az asszisztense – tehát nem is az orvos – átnézte azt a halom leletet, majd azt mondta: ez nem lehet artritisz, ez szerinte Lyme-kór. Vizsgálták már a lányt Lyme-kórra?

“Tessék?” – mondtuk, mert ez eddig sehol sem merült fel. 22 éve jártunk mindenféle doktorhoz. 22 éve!! És soha, senkinek nem jutott eszébe, hogy kérjen egy labort Lyme-kórra.

– És tudja mit? Kiderült, hogy tele van a gyerek ezzel a baktériummal. Kiderült, hogy 16 éves korában megcsípte egy rohadt kis kullancs, és minden bajt az okozott, mi pedig még csak észre sem vettük. Most brutális antibiotikum-kúrának vetették alá, és csak reménykedünk, hogy ez meghozza a várt gyógyulást. Azóta a feleségem szakértővé nőtte ki magát; megismerkedtünk egy olyan hölggyel, akinél 40 év után vették észre a betegséget, közben szült két gyereket, ők is Lyme-kórosak lettek. Elképesztő ez, komolyan mondom. El tudja képzelni, hány hozzánk hasonló eset lehetséges? És mit gondol, az orvosok sajnálkoznak? Á, dehogy; összezárnak, és védik egymást. Hogy lehet, hogy a fertőzés csak később jött. Nem is az a baj, ezt csak elnézték most. A lányomnak meg elment közben 22 éve. A fiatalsága. El tudja ezt képzelni?

Nehezen.

Vigyázzatok, itt a kullancs-szezon. Tudjátok: határozott mozdulattal eltávolítani, nem olajozni, krémezni, tekergetni. Hirtelen mozdulattal kirántani, inkább, még az is kisebb baj, ha a feje bent is marad.

Nem játék. Ha ilyen foltot láttok, irány az orvos!

 

 

 

Ajánlott cikkek

10 Hozzászólás

 1. Magyarországon nagyon kevés orvos ismeri és hajlandó kezelni a Lyme-kórt.A legtöbb orvos dr Lakos András tanítványa ebben a témában, legalábbis az ő útmutatásai szerint járnak el!Szerinte a Lyme-kór egykönnyen kezelhető jóindulatú betegség.Ezzel szemben az igazság az, hogy a Lyme-kór egy alattomos sok más betegség tüneteit utánozni tudó nagyon súlyos betegség, amine a gyógyításához nagy hozzáértés, sok türelem és sok pénz kell, mivel a magyar TB ezt nem finanszírozza /talán ezért is találták ki Lakosék, hogy ez egy magától gyógyuló betegség/Engem sem voltak hajlandók kezelni a László Kórházban és hosszú idő után csak magánrendelésen tudtam gyógyszerhez jutni.Ezért is rossz az egészségügy, mert az orvosok még mindig azt hiszik, hogy ők istenek és a beteggel nem törődnek!!!

 2. Először csak néztem, ebből az írásból is valami csuda dolog sül ki.
  Nagyon örülök neki. Ez nem olyan gyakori betegség, hogy megbeszéljük az orvosi váróban, vagy az utca sarkon. Sok plusz megtudtam.
  Nagyon remélem, hogy a hölgy jobban van.

 3. Ha a felrekezeles tenye bebizonyosodik, akkor esetleg az Orvosi Kamaranal lehetne hivatalos panaszt benyujtani/ feljelentest tenni a reszletekkel. (bar gondolom, most kisebb bajuk is nagyobb ennel)

 4. Az írásban említett lány én vagyok. És köszönöm Móni, hogy leírtad.
  Igaz a gyógyulás útjának kezdetén vagyok, és rettentően küzdelmes ez az út (még az antibiotikum kúra miatti rosszabbodás időszakát élem), de bízom benne, hogy teljesen meggyógyulok!
  Viszont remélem, hogy ezzel az írással picit fel tudta hívni a figyelmet Móni arra, hogy tenyleg nagyon fontos odafigyelni a kullancs általi csípésre!!!!!

  1. Köszönöm Andi, hogy hozzászóltál! Kívánom, hogy gyógyulj meg teljesen, és bízom abban, hogy a történeted sokaknak segíthet, hogy végre náluk is megtalálják a helyes diagnózist!

  2. sajnos nekem 4 éves a fiam és 17 orvos látta az akkor még (én nem tudtam milyen foltot)kokárda foltot és senki nem küldött sehova most pedig kronikus lyme kor a diagnózis most kezdtük az első kurát aminek a 20 ik napján vagyunk, és az előttem szoloknak nagy igazuk van rengetek pénz -és az állam nem segit akin tényleg nem tudja megoldani a kezeléseket az meg haljon meg?????????????, mert bizony sok olyan ról tudok aki lyme.- beteg de nem tudja megoldani….-anyagilag és bizony nekünk is nehéz…

 5. A fiam egy éve szenved a Lyme kór miatt. Az ő esetében én jöttem rá, hogy mi a baja, az orvos először nem hitt nekem. Sajnos végül a labor engem igazolt… Ha nem erősködtem volna, akkor nem tudom hol lenne mára a gyerekem. Mielőbbi gyógyulást kívánok Andi!

 6. Igen. A háziorvosunk elmondta, hogy nagyon fekete folt az, hogy meg tudják állapítani a Lyme kórt. Menyem most tart az antibiotikum kúra felénél. Tüntetei teljes mértékben megegyeztek a Lyme kór tüneteivel. Már küldték ideggyógyászatra, ahol fel akartak neki minden vackot írni….még hiányzott volna. Szédült, fejfájása volt, rosszul látott és minden eredménye közben negatív volt. El kellett mennünk Bp-en egy magánklinikára, ahol a vérvétellel azonnal megállapították a betegséget / jaaa 14 ezerért+ ugyanennyi a konzultáció/ amiért felírták a gyógyszert….. aki nem tudja megfizetni….. vagy egyáltalán nem jönnek rá mi baja mint Andinak. Szóval szégyen hogy még az egészségügy mindig itt tart…. vagy csak pénzért megállapítható?? Nem tudom!

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük