A cukrászda telefonszáma:

06301478870

E-mail

sutismoni@gmail.com

Nyitvatartási idő

Hétfőtől vasárnapig: 10-19

Talán egy éve is lehet annak, hogy utoljára Pangasiust, azaz vietnámi cápaharcsát vettem. Fagyasztott halfilét, persze. Ha jól emlékszem, rántva készítettem el, mert a gyerekek legjobban úgy szeretik; én is ettem belőle, és olyan rosszul lettem utána, hogy ünnepélyes fogadalmat tettem, Pangasiust soha többé nem veszek.

Forrás

Így is lett. Jó, igaz, kaptam ajándékba sok és jóféle halat, amivel családom ilyen irányú igényeit tökéletesen sikerült kielégíteni. Egy-két hete aztán ráakadtam erre a cikkre, amely a Pangasius tenyésztésének körülményeiről értekezik. A legijesztőbb rész a következő:

A Pangas tenyésztése környezetvédelmi szempontból nem nevezhető fenntarthatónak még annak ellenére sem, hogy végletesen olcsón: hulladékhasznosítással tenyésztik. A Pangasiust import perui táppal etetik, valamint Kínából származó női hormonokkal kezelik.
Nincs semmi természetes a Pangasiusban! Döglött halak maradványaival, dél-amerikai szárított csontliszt, manióka, és szójahulladékkal etetik. Ez a Pangasius hal természetes táplálékától teljességgel eltérő. A takarmányozáson túl teljesen természetellenes a Pangasius halak hormonkezelése is. A pangasius mindenesetre a fény sebességvel növekszik a Mekong folyó tenyésztelepein: 4-szer gyorsabb, mint a természetben!!!
Pangasius halakat női vizeletből dehidratált hormonokkal oltják! Felfedezték, hogy ha a Pangasius nőivarú egyedeit terhes nők vizeletéből elkülönített hormonokkal kezelik, akkor a Pangasius növekedése és ivarérése felgyorsul! Több ikrát rak (egy Panga kb. 500.000 ikrát egyszerre.) Lényegében tehát kínai gyógyszeripari vállalatoktól vásárolt hormonokkal kezelik őket…
Figyelem: a Pangasius más élelmiszerek adalékanyagaként is hódító útra indult! Halpaszták, préselt halrudacskák rák ízesítéssel, hal terrinék, és valószínűleg néhány állateledelben szintén felhasználják már… Forrás: www.ketesaruk.hu 

Mindezek mellett még szó van arról is, hogy a tenyésztés egyik helye, a Mekong folyó borzasztóan szennyezett; a következő mérgek ömlenek bele korlátozás nélkül: arzén, nehézfém, poliklórozott bifenilek (PCB-k), DDT és metabolitjai (DDTs), fémszennyeződések, klórvegyületek (CHLs), hexaklór-ciklohexán izomerek (HCHs), és hexaklórbenzol (HCB).
Mivel az Internet köztudottan nem csupán a korrekt információk forrása, és a cikk alatt a kommentekben többen is felvetették, hogy ez nem más, mint ellenpropaganda a mindent elárasztó olcsó Pangasiussal szemben, megkérdeztem Szabó Pétert, alias Oceancowboyt a témával kapcsolatban. Péter szakács és halkereskedő, egyik szerzője a nemrégiben megjelent Halak és halételek című hiánypótló kötetnek.
– Amikor az USA-ban, az Atlanti-óceán partján dolgoztam, döbbenten tapasztaltam, hogy a fish&chips alapanyagaként nagyon sok halsütő már nem tőkehalat, hanem a Vietnámból érkező olcsó Pangasiust használta – mondta Péter. – Mint halkereskedő, azt kell mondanom, igény van rá, olcsó, persze, meg lehet venni. Mint séf azt mondom, a legeslegutolsó alapanyag lenne, amihez hozzányúlnék. Inkább tegyen hozzá még az ember párszáz forintot, és vegyen tőkehalat, pontyot, bármit, de ezt ne. Rettenetes körülmények között tartják: egy köbméter vízben 60-80 halat is akár,  mert van egy úgynevezett korallszerve, amivel a levegőből is tud felvenni oxigént. És az is igaz, hogy növekedésgyorsítóval kezelik őket. Szóval, ez egy olyan hal, ami nem hal, hanem valami más; a mi busánkban több az omega-3, mint ebben. A feldolgozás, az már csúcstechnológiával történik, hiszen sokan felfedezték, mekkora üzlet van benne, ezért belenyomtak egy csomó pénzt, gyönyörű üzemek vannak, tiszták, amit akarsz. De a tenyésztés…

Örülök, hogy már egy éve elhatároztam, de ha nem tettem volna, most biztosan megfogadnám: olcsó vietnámi Pangasiust soha többé nem veszek.

És ti? Mit gondoltok erről?

Ajánlott cikkek

50 Hozzászólás

 1. Most már értem, hogy tavaly karácsonykor miért nem kellett egyikünknek sem a hal(ami nem is hal). Elkészítettem, feltálaltam és az első falat után már csak a krumplipürét ettük céklával. Brrr…azóta is undorodom immárom mindenféle bolti fagyasztott halaktól…:((((Köszi a cikket!

 2. …még valami: néha az az érzésem, hogy idő kérdése és kiderül, hogy pl. mi mindent teszünk úgy az asztalra, hogy fogalmunk sincs az EREDETI származási helyéről. Amit lehet én is megbízhatónak vélt forrásból szerzek be, de nem tagadom rengeteg időt elvisz. Tudom, megéri:)A Párom mesélte a minap (szerkesztő), hogy arról forgattak, hogy hiánycikk a tojás a boltokban. De! Amik vannak azok azért olyan picik mert ezek már a “maradványok” amiket az eu más országaiban már csak takarmányozási célre használnak fel. Undorító ez is!

 3. Egyszer vettem, először és utoljára. Nagyon rossz volt. Mázlim van, mert egy horgász bácsi házhoz hozza a harcsát, süllőt nyúzva/tisztítva, 1000 Ft/kg-os áron.

 4. Ebből is látni,hogy ezt a mirelit halat mért is lehet olyan olcsón beszerezni.Egyébként nem szeretjük a halat…kb.2 évben 1 x teszek halat az asztalra.

 5. Köszönöm.Éppen most terveztem venni, mert olcsó, mert szálkátlan, mert puha fehér húsú, és mert egy nagyon jó halas receptet találtam régebben Vrábel Krisztánál és elkönyvjelzőzve várta, hogy elkészítsem… Csatlakozom az előttem szólóhoz is: belegondolni sem merek, miket etetek magunkkal…

 6. Én is pontosan úgy jártam vele, mint te. Vettem egy zacskóval és megsütöttem valami nagyon finom fűszeres szaftos módon (már nem emlékszem pontosan hogyan) és jó szívvel feltálaltam a családomnak. Mindenki csak fintorgott és köpködött, ki kellett dobni az egészet. Meg sem ettük, annyira rossz volt az íze. Akkor én is megfogadtam, hogy soha többet. Nem is vettem, ráadásul nagy ívben elkerülöm a boltban a hegyként tornyosuló akciós hűtőket. A tenyésztésük körülményeiről ugyan nem sejtettem semmit, de az íze alapján…

 7. Nem minden mirelit hal rossz – ez az írás konkrétan a Pangasiusról szól. Na persze, az ember a boltban kit kérdezzen meg, hogy elnézést, ezt a tőkehalat tenyésztették? És ha igen, milyen módszerrel…? Na ja.De azért lehet fagyasztott halat venni…csak érdemes előtte kicsit informálódni.:)

 8. Szia, Már elég sok blogon hagytam megjegyzést erről, meg volt egy bejegyzésem is a blogomon. Nem véletlenül tiltották be nagyon sok országban, például az USA-ban is, csak hát mindig új nevekkel jöttek elő, így elég nehéz kontrollálni a forgalmazását.Ha érdekel, nézdd meg ezt a videót, igaz francia, de a képsorok magukért beszélnek, sokkoló.http://www.dailymotion.com/video/xo87j_qu-est-ce-qu-un-panga_news?start=10#from=embed

 9. úgy látszik nem csak én jártam meg vele, de ezt azért nem gondoltam volna… :-((tavaly 2 kilót dobtunk ki a kukába, mert pocsolyaíze volt, vagy nem is tudom megmondani, hogy pontosan milyen, de büdös, rossz… :-((és mindezt karácsonykor, 25-én, amikor már bolt nincs nyitva, és aznap jött a nagy család….. Az volt a szerencsém, hogy anyám lánya vagyok – azaz nem számolom ki a kaját, inkább több legyen, mint pontelég, vagy kevés -, és második főételnek 4 nagy pulykacombot meg 4 nagy dupla csirkecombot sütöttem savanyúkáposzta-ágyon, ez mentette meg a karácsonyi vacsit…(basszus, most jut eszembe, anyósom múlt héten pont vietnámi pangasiust rántott, és a fiam állítólag tömte…. most rosszul vagyok :-(( )

 10. Életemben 2x vettem ilyen “halat”. Elsőre nem jött be, seízű, zsíros vacak volt, amit grillezni nem lehetett mert apró darabokra hullott szét. Gondoltam, biztos csak nem volt szerencsém vele, így vettem még egyszer. A tapasztalat ugyanaz volt. Aztán én is olvastam, hogy mi is ez a “hal” tulajdonképpen, így azóta nem vagyok hajlandó pénzt adni érte. Inkább tőkehal, hekk, esetleg busa. Lazac és egyéb nyalánkságok sajnos nem játszanak. De pangát még ingyér’ sem!

 11. Én sem szeretem, mert borzasztóan kövér hal és ráadásul nem lehet meg se szedni, mert ugyanolyan színe van, mint a húsnak.Viszont így már értem az okát.Nekem csak annyi megjegyzésem van, hogy én 81 napos tanyasi csirkét veszek, és ez a tény többnyire gúny és kacagás tárgyává tesz.

 12. Hát én se tudtam mi ez, csak amikor egyszer ettünk ilyet, feltűnt a furcsa íze. Megjegyeztem, hogy pangasiust többet nem veszek. Ezt tudva, még ingyen sem kell! De tényleg van olyan fagyasztott halfilé, ami finom.Azt hiszem hagyatkozhatunk a megérzéseinkre, mert a hulalával is így jártunk. Szép kemény hab, de furcsa íze van, köze nincs a tejszínhez. Hát inkább legyen lágyabb, de az tejszínből legyen, még fixálót sem teszek bele.

 13. Csatlakoznék. A férjem csak a szálkátlan halfiléket eszi meg azt is ritkán, tavaly karácsonykor ő kérte a pangasiust. Örültem, hogy egyáltalán halevésre “vetemedik”. Elkészítettem, valami rettenet volt, még a macskánk se ette meg. A férjem falta egyedül de megmondtam, hogy akkor ezt jól jegyezze meg mert én ilyen halat többet nem teszek az asztalra.

 14. A férjem szereti, nem tudom miért.A gyermekem undorodik tőle.Úgy hívja, hogy a málós hal . Túl puha,szétmálik, Fújj!Rossz az íze is.Úgy szar ahogy van.

 15. Egy fontos szabàly:olcsò hal nincs!!! ès mèg valami: nem kellene rogton àltalànosìtani, a mirelit hal sokszor biztosabb mint a “friss” (èn is inkàbb azt veszek,pedig itt aztàn a tenger 2 lèpèsre van – dèl-olaszorszàg-).El kellene olvasni a csomagolàson, hogy honnan is hozzàk azt a halat!!!

 16. Nálunk is árulják ezt a halat, mi basa-filéként ismerjük. Mi is egy időben ettük, mondjuk nekem semmi bajom nem volt az ízével (lehet, ide Ausztráliába a jobb minőségűt hozzák?), de aztán barátnőm mesélte, hogy honnan van, miylen körülmények közül, na azóta nem esszük… Szerencsére nekünk könnyen megoldható a friss, tengeri hal fogyasztása (párom kifogja az óceánból, és egy óra múlva akár már ehetjük is a garantáltan friss, garantáltan nem hormonkezelt, nem tenyésztett halacskákat) Mondjuk itteni viszonylatban is a basa nagyon olcsó (fel is merült bennem anno, hogy hogy a fenébe éri meg nekik importálni IDE halat, és még így is olcsóbban adni, mint a helyi, frissen fogott halakat).Az a baj, hogyha az ember minden kemikáliától mentesen akar élni, akkor az nagyjából esélytelen. Mert ha még magad termeszted a dolgokat, a vetőmagot ki tudja, hogy nem hormonkezelték-e, hogy a föld, amibe veted, milyen vegyi anyagokat nyelt el korábban, hogy az eső, ami rá esik, mennyi szennyezést tartalmaz… Néha azt gondolom, hogy jobb a homokba dugni a fejünket, és nem tudni ezekről, mert igazán ijesztő információk, amik néha a felszínre kerülnek… 🙁

 17. Gyöngyi, én nem általánosítottam – a hozzászólók között egyvalaki tette ezt, rögtön írtam is rá, hogy nem minden mirelit hal rossz.Valóban, a szabály az, hogy meg kell nézni, honnan jön.Judit, én is így gondolom, hogy ha mindent egészségesen akarna tenni az ember, akár azonnal meg is őrülhet, mert kénytelen mérgeket enni, akár akar, akár nem. De nem mindegy, mennyit. Szerintem a pangasius a nem ehető kategóriába tartozik. Nem vagyok biohívő, pont azért, amiért írtad, ugyanaz az eső öntözi a földet, ugyanaz a levegő jár ott is, úgyhogy nem hiszem, hogy annyival egészségesebb lenne, mint amennyivel drágább. Az ösztönt kell keverni az ésszerűséggel, az úgy szerintem elég jó eredményt hoz ki:))

 18. Maimoni! Nem is Neked szàntam a “ne àltalànosìtsunk” megjegyzèst…tudom, hogy Te nem tennèd 🙂 Az ìràsod nagyon is hasznos, sajnos sok hiànyossàg mutatkozik a “fogyasztòi tàrsadalom” informàltsàgàban.

 19. Ok:))Remélem, azért az informáltság, illetve az információra való igény majd szépen lassan növekszik az emberekben. Ne lehessen már mindent megetetni velünk…

 20. Úristen. Éppen most mentettem le egy receptet a netről, amiben ez a dög a főszereplő. Szerettem volna a tej -, tojás -, és gluténérzékeny lánykámnak is kedveskedni valamilyen extrával karácsonyra. Pfff.

 21. Én nem vettem még ezt a fajta “halat”.Én is olvastam róla ezeket az elborzasztó dolgokat. Szerencsére nekünk egy barátunk szolgáltatja a halat, melyet saját maga fog. Konyhakészen szállítja.Amennyire lehet én is megválogatom, hogy hol és kitől vásárlok.

 22. nekem egy ismerősöm ajánlotta, hogy milyen finom, nekem nem ízlett, mert olyan fura zsíros íze van. Többet nem vettem, de az írásod alapján felfordult a gyomrom rendesen!Át is linkelem az írásodat Móni az ismerősömnek! Köszi Móni!

 23. Én szkeptikus vagyok a nagyon lejáratós cikkekkel szemben is. Honnan a bánatból szednek a tajvaniak vizeletet a terhes nőktől, hogy azt a rengeteg halat azzal oltogassák?

 24. Érdekes amit írtál, és amit a többiek is, hogy rosszul lettek tőle!Múlt évben vettünk így karácsony környékén, és (mivel a párom nagy halas) készítettem is neki finom bundában. Ízlett sőt, idén is ezt vettünk. Nekem azért ízlett mert nincs az a markáns hal íze és szaga. Nekem felfordul a gyomrom a “hal” szagtól! Semmi tengeri herkentyűt nem tudok meg enni, ezen kívül a halon kívül (vagy min). Szóval vissza emlékezve, senki nem lett beteg a családban, sőt a párom még akar venni! Szóval most tanácstalan vagyok. Egy kicsit azért kételkedem abban amit írtál, mert a “szart” csak nem etetik meg velünk. A szigorú ANTSZ nem hiszem hogy ezt hagyná. Ha ez a fülükbe jut, vizsgálatot indítanak, és szerintem már nem láthatnánk a boltok pultjaiban! Ne haragudj, de én ezt nem hiszem el, és azért mert valakinek ezt a fajta “halat” nem bírja a gyomra, nem biztos hogy rossz! Az enyém a többi vízi herkentyűt nem bírja, mégsem kutatok utánuk, hogy hogyan vannak tartva..

 25. Riposka, szíved joga, nyilván, azt eszel, amit akarsz. Azért, nagyon ne ringasd magad abban az illúzióban, hogy a szart nem etetik meg velünk, mert nem ez az egyetlen silány minőségű élelmiszer, amit nyugodtan lehet árulni. Elhinni sem muszáj, persze, én is azért olvastam utána, és kérdeztem meg több szakembert is, mert nem akartam abba a hibába esni, amibe már néhányszor, hogy kritikátlanul vettem át megbízhatónak tűnő információt.Én szeretem tudni, mit eszem, de persze, van, aki úgy érzi, jobb a tudatlanság homálya, mert különben eléggé elkeserítő a kép.

 26. Erős idegzetűeknek ajánlom megtekintésre a következő dokumentumfilmet (1,5 órás): http://www.youtube.com/watch?v=ce4DJh-L7YsEbben a filmben látható, hogy azok az állatok, amik az asztalunkra kerülnek, még életükben milyen embertelen bánásmódban részesülnek (a végén a halakról is szó esik!). Amikor én évekkel ezelőtt megnéztem ezt a filmet, 2 hónapig nem bírtam ránézni sem az áruházak húsos pultjára, egyáltalán nem bírtam húst enni.Aki teheti, húst, zöldséget, sajtot, tojást, stb. szerezze be a környezetében élő megbízható termelőktől (vigyázzunk, mert a piacokon is vannak olyanok, akik őstermelőnek nevezik magukat, de a nagybaniról szerzik be a portékáikat!). Aki pedig teheti, váljon önellátóvá!

 27. Őszinte leszek….nem volt türelmem minden hozzászólást végigolvasni, lehet h amit írni készülök, már leírták mások is.Nem szándékom kötekedni, nem állítom h a Panagasius tenyésztése ne úgy történne ahogy leírtad, de a DDT és a HCH már többtíz éve be van tiltva….származékai ugyan még megtalálhatók, hisz DDT-t még az óceáni bálnák zsiradékában is találtak, holott ő sosem került közvetlen kapcsolatba vele, viszont túlzásnak érzem azt állítani, h csak úgy ömlik a folyóba….

 28. áááááááááááááá, tegnapelőtt vettem két zacskóval… este jól meg is nézem, milyen terület van a zacskóra írva… de az ugye csak egy dolog, hall az ember ezt-azt, átcsomagolásokról, átmatricázásokról… a másik dolog ami eszembe jutott:a fogyaszóvédelmisek, az ANTSZ nem vizsgálja ki az ilyen eseteket???nyilván nagyobb fogyasztói kört elérő hormontartalmú élelmiszerek FOGNAK egészségügyi és egyéb gondokat okozni, főleg gyerekeknél… SZÓVAL VOLT LABORVIZSGÁLAT AZ ÜGYBEN???

 29. Más kultúrában élő ember, ha meglátná, a magyar libát hogyan tömik, soha többé nem enne libamájat. Én ettem Pangazius halételt ponty szelettel a tányéromon, és igen ízletes volt mindkettő. Azzal ijesztgetni másokat, hogy női vizelettel tenyésztik ezt a fajtát a Mekong deltában, én azt gonoszságnak tartom. És kb. olyan burtaság ez, mint a középkori boszorkányüldözés.Kátai László – Cserkút

 30. Nem én ijesztgetek vele, hanem szakemberek. Mindenki buta? És attól, hogy valami kellemes ízű, biztos hogy jó is? Fel tudnék sorolni néhány példát, ami egyből cáfolja ezt az enyhén demagóg állítást. A McDonald’s ételei rendkívül ízletesek. Nem is értem, miért bántják őket.

 31. Sziasztok!Tamás vagyok és én is megtapasztaltam milyen rossz íze is van ennek a halnak,(vagy mi a fenének).Egy kifőzdében kértem ebéd gyanánt és az első falat után csak a rizst voltam hajlandó megenni. Én nem ajánlom senkinek !!!(megpróbáltam kicsit jobban megsózni, de ugyan olyan sz…. )

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük