A cukrászda telefonszáma:

06301478870

E-mail

sutismoni@gmail.com

Nyitvatartási idő

Hétfőtől vasárnapig: 10-19

Hosszas külföldi tartózkodás után Hunor megérkezett Egerbe. Ágneséknél töltött közel egy hetet, és rengeteg látnivalót megnézett.
Tartsatok Hunorral és Ágiékkal, végigkalauzolnak bennünket ezen a szép történelmi városon! A szó innentől a vendéglátóé.
Eger a barokk és a borok városa. Mivel Hunor egy rókakölyök, a borokat inkább mellőztük… Ellenben az itt töltött pár napban sok látnivalót megtekintett.
Hétköznap érkezett, így belecsöppent a napi teendőkbe, és elkísérte a fiamat a Makovecz Imre által tervezett Bitskey Aladár Uszodába.
Várakozás közben megtekintette az uszodával szembeni gyógyparkban a kupolás ivókutat, melyből a Szent József forrás vize szabadon elvihető. Sajnos az itt megépített szökőkút jelenleg nem üzemel, szárazak a kövek.

Hétvégén aztán belevetette magát a kalandokba, s mivel is kezdett volna, ha nem a várral?

Felmérte a terepet.A  gótikus palotát nézte meg először …majd bátran ráült egy ágyúra.

Az elmúlt években megújult az egri vár, s a folyamat most is tart. Az egyik leglátványosabb része a Kálvária-domb újjáépítése volt a stációkkal, amely a vár legmagasabb pontja. A kis huncut itt sem hagyta ki az ágyút.

Meglátogatta a vár egyik csendes sarkában található Gárdonyi-sírt is, melynek felirata: “Csak a teste” utal arra, hogy szelleme alkotásaiban örökké él.

 

 Hunor nem bírt betelni a várból nyíló gyönyörű kilátással…
Háttérben a BazilikaHáttérben a minaret és a Rác templom

Letekintés a várból a belvárosra, illetve a patak kanyarulatából visszatekintés a várra (a tetős-szögletes a Kovácsok bástyája, a kúpos tetejű a Dobó-bástya)

Hunor megtekintette a várudvar közepén álló díszkutat.

Felpróbált egy sisakot……és távolról belehallgatott az éppen zajló Kaláka-fesztivál eseményeibe.

A várból Hunor a várfal-sétányon keresztül jutott el a belvárosba. Ez is a közelmúlt fejlesztéseihez tartozik, a várat öleli körül.A sétány alján a török-magyar testvériség emlékparkjába jutott, pózolt Evliya Cselebi török történetíró szobránál……és a pasa sátra előtt, mely vendéglátó egységként üzemel.
Onnan már csak egy ugrás volt a kis rókának a minaret, amit csak kívülről tudott megnézni, mivel felújítás miatt 2018 tavaszáig zárva tart. Hunor már járt kettőnél a Magyarországon fellelhető 3 minaret közül. Ha eljut Pécsre, kipipálhatja a harmadikat is. ☺

A szintén pár éve felújított Dobó-térre érkezve fotózkodott a városháza épülete,és a Minorita-templom előtt. Élvezte a szökőkutat…… és közelebbről is megismerkedett a névadó Dobó István szoborral.

A Dobó-térről a Végvári vitézek szoborcsoportot 2015-ben áthelyezték, és saját, róluk elnevezett teret kaptak a Dobó-tér szomszédságában, a vár alatt (1-2. kép.) Hunor szinte elveszik a lovak patájánál…Közelebbről azonban jobban mutat! Hunor vágyódva nézett a térről az Eger-patakhoz levezető teraszos lépcsősorra, illetve rácsodálkozott a patak mellett futó kerékpárútra.

A közeli Gárdonyi-téren barátságosan az író vállára ült és az eddigi kalandjait a fülébe suttogta. A Gárdonyi-házat épp nem találta nyitva, csak a kapuig jutott.

A következő nap Hunor andalgott a Széchenyi utcán, ami sétáló utca.Egyik végén található a Ciszterci-templom. Besétált az Érseki palota udvarára.
A szerelmesek lakat-kerítésénél elábrándozott egy rókalányról…

Megtekintette az Eszterházy Károly Egyetemet (7. kép), mely 2016-ig főiskola volt.

A 314 lépcsőfokkal megbirkózva feljutott a Líceum 8. emeletére, melynek teraszáról csodás körpanorában gyönyörködött: távcsövön keresztül szemlélte a várat.Látta a ferencesek templomát, és a szemben álló Bazilikát. A Bazilikát a földről is megnézte……majd belülről is.

Érdeklődött a Gárdonyi Géza Színház programjai iránt.Megnézte a barokk kispréposi palotát. A rokokó nagypréposti palotát, a megyeházát, annak az udvarán a sportmúzeumot, valamint a kovácsoltvas Fazola-kaput.

Meghallgatta Tinódi Lantos Sebestyén zenéjét.

Szippantott friss levegőt az Érsekkertben, megpihent a tó fölötti barokk kőhídon.

Ült Bródy Sándor térdén.Megnézte az idén ültetett fát a Múzsák Ligetében, és kérte, hogy olvassak neki az Egri csillagokból.

Jártunk múzeumoknál, melyeket idő hiánya miatt nem tudtunk megnézni, de nem érdemes kihagyni:

1. Kopcsik Marcipánia, ahol minden marcipánból készült.

2. Tűzoltó Múzeum

3. Beatles Múzeum

4. Érseki pincerendszer

Hunor megtekintette az épp átépítés alatt álló neobarokk Törvényházat… …és fejet hajtott Lenkey János tábornok sírja előtt.Kortárs egri művészünk, Rostás Bea Piros Generációk című szobra az Északi lakótelepen kapott helyet, Hunor ez előtt is nyert egy fotót.

Végül a Szépasszonyvölgybe is kirándult: a völgy bejáratánál a névadó szobrának talpazatán állt,
ráült a díszkútra,
a pincesoron pedig  a kínzóeszközöket is kipróbálta. Egertől azzal búcsúzott, hogy legközelebb, ha visszatér, a borokat is megkóstolja!
Itt láthatjátok Hunor eddigi útját a térképen.
ITT pedig a Facebook-oldalát találjátok.
A következő állomás Zalaegerszeg.
Ha szeretnétek vendéglátók lenni, írjatok privát üzenetet Hunor Facebook-oldalán!
 
 
 

Ajánlott cikkek

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük