Egy réges-régi recept került elő valahonnan a süllyesztőből, ahova egyébként abszolút méltatlanul került. Sárgabarack és túró felhasználásában gondolkodtam, ennek a sütinek mindkettő fontos alkotóeleme, plusz mellettük a mák különösen, elképesztően jól harmonizál. Mi az üzemben sokszor nyolcat, tízet is készítünk belőle, a kávézók vendégei nagyon megkedvelték. Sajnos,a sárgabarack-szezon nem sokára lejár, de már elhatároztuk, hogy akkor megpróbáljuk meggyel, körtével, őszibarackkal…
Bár ezen a képen csak így, magában szerepelnek a piték, egy kis mascarponés tejszínhabbal küldjük a kávézókba. A munkatársaimat megosztotta ez a kérdés – tegyünk rá habot, avagy ne -, kóstolgattuk így is, úgy is, mindenhogyan nagyon finom, de végül a krémes-habos változat győzött.
Hozzávalók a tésztához (egy 29 cm átmérőjű piteformához):
10 dkg vaj
20 dkg liszt
1-2 ek tejföl
3 dkg porcukor
1 tk sütőpor
csipet só
A töltelékhez:
20 dkg darált mák
5 dkg búzadara
2 dl tej
20 dkg cukor
1 citrom reszelt héja
25 dkg tehéntúró
3 tojásfehérje
kb. 12 szem sárgabarack
kevés baracklekvár
- Előmelegítjük a sütőt 180 fokosra (alsó-felső sütés).
- Összeállítjuk a tésztát: a lisztet tálba mérjük, rákockázzuk a hideg vajat, és a két tenyerünk között addig morzsolgatjuk, amíg nagyjából egynemű keveréket nem kapunk. Hozzáadjuk a porcukrot, a sütőport, a sót és annyi tejfölt, hogy jól gyúrható, nem ragacsos tésztát kapjunk. Kinyújtjuk, és a lisztezett-vajazott piteformába helyezzük úgy, hogy körben legyen 2-3 cm magas pereme is. Tegyük a sütőbe úgy 15 percre.
- Közben készítsük el a tölteléket: forraljuk fel a tejet, keverjük bele a mákot és a darát, 15 dkg cukrot, a citromhéjat, majd folyamatos kevergetés mellett főzzük pár percig, amíg a dara meg nem dagad. Zárjuk el alatta a lángot, adjuk hozzá a túrót (botmixerrel egyneműsíthetjük, ha nem akarjuk, hogy rögös maradjon). Verjük kemény habbá a tojásfehérjéket a maradék 5 dkg cukorral, és forgassuk a masszába.
- Öntsük az elősütött alapra a tölteléket, a tetején helyezzük el a tetszés szerint darabolt barackokat. Nyomkodjuk bele őket a tésztába, most már mi is mindig ezt tesszük, jobb lesz úgy a süti. Kenjük meg a barackokat lekvárral, és süssük meg a pitét 180 fokon, körülbelül 40 perc alatt készre.
Ha szeretnénk a tetejére habot, akkor 3 dl tejszínt 10 dkg mascarponéval keverjünk sűrű krémesre gépi habverővel, tegyünk bele 2 ek cukrot is.