A cukrászda telefonszáma:

06301478870

E-mail

sutismoni@gmail.com

Nyitvatartási idő

Hétfőtől vasárnapig: 10-18

Hunor, a kalandozó magyar egy ideje itthon utazgat; cikázik az országban keresztül-kasul, mindenféle koncepció nélkül, és kedves házigazdái segítségével mindig bemutat egy-egy várost, települést. Zalaegerszeg után Debrecenbe utazott, ahol Csaba és Boglárka várta.

Nagyon kedves levelet kaptam Csabáéktól, amelyben leírták, hogy kettőjük életében fontos szerepet töltött be egy másik plüssróka, amelynek aztán társai is lettek – ebbe a csapatba szállt hát be Hunor.

Egy zacskó Negro társaságában érkezett meg Debrecenbe, nagyon tetszik, hogy mostanában a vendéglátók nemcsak Hunort küldik tovább, hanem szinte mindig kedveskednek a következő házigazdának is valami kis aprósággal:) Hunor tehát szokásos dekadenciájával kezdte meg debreceni kirándulását, először az egyetemet tekintette meg. Az első kép annál a szökőkútnál készült, amelyben a friss diplomások szoktak megmártózni.

Az egyetem kertjében veszélybe is került, egy szobor utána vetette magát…

Következő állomása a Nagyerdei stadion volt, amely a Debreceni VSC labdarúgócsapat otthona. A korábbit korszerűtlensége okán elbontották, a helyére újat építettek, amelyet 2014-ben adtak át. A több mint húszezer néző befogadására képes létesítmény Magyarország harmadik, illetve az NB1 második legnagyobb labdarúgó stadionja. Hát ezt is megnézte.A kulturális vonalat is erősítette, meglátogatta az 1865-ben alapított Csokonai Nemzeti Színházat, amely a Kossuth u. 10. szám alatt található. Itt kezdték pályájukat olyan ismert színészek, mint Soós Imre, Mensáros László, Márkus László, Latinovits Zoltán és Hofi Géza.

Debrecen Fő terén megtekintette a Nagytemplomot. 1500 négyzetméteres alapterületével ez az ország legnagyobb református temploma, a hazai református egyház jelképe. 1805 és 1824 között épült, klasszicista stílusban, a Kossuth tér és a Kálvin tér közt áll, a belvárosban.Hunor a tetejéről is szétnézett. A Kossuth téren, háttérben a Nagytemplom.

A Kossuth téren látható Debrecen címere is.A város egyik legjelentősebb közgyűjteménye a Déri Múzeum. A felújított épület 2012-ben nyitotta meg kapuit.A múzeum parkjában Móricz Zsigmondnak is bemutatkozott Hunor. És ha már Móricz, akkor Ady is… Az Ady téren. Nem maradhatott ki a híres Arany Bika Hotel sem, természetesen. Megtekintette az 1721-1746 között épült, eredetileg barokk, majd copf stílusúra átépített Szent Anna székesegyházat. Az építtető, gróf Csáky Imre reprezentatív templommal kívánta példázni a „kálvinista Róma” előtt a katolikusok erejét, ezért aztán a tervek készítésével, az építés vezetésével a milánói születésű Giovanni Battista Carlonét bízta meg. A nyugodt homlokzatú, torony nélküli templom 1811-ben tűzvészben megrongálódott, ezért 1834-ben felkérték az Egerből Debrecenbe költözött építőmestert, Povolny Ferencet, hogy újítsa fel a templomot, és akkor már tornyokat is építsen hozzá. Az épület Povolny tervei alapján nyerte el végleges homlokzati kiképzését, kapta meg sisakos, copf stílusú tornyait.És akkor íme, a Debreceni Református Kollégium, amelyről ugye mindenki tudja, hogy ide, méghozzá a II. b osztályba járt Nyilas Misi, Móricz Zsigmond Légy jó mindhalálig című regényének főhőse. A kollégium 1538-as alapítása óta az elemi iskolától az akadémiai szintig folyt itt az oktatás. A teológia mellett felsőfokú filozófiai, bölcsészeti, természettudományi és jogi karral is rendelkezett, ezek szolgáltattak alapot a későbbiekben a Magyar Királyi Tudományegyetem létrehozásához. A Kollégium a szocializmus évei alatt is működhetett.Nos, ennyi fért Hunor debreceni tartózkodásába, tovább is indult Szentgotthárdra, Csabához, aki nem más, mint az Őrült Szakács….!

Hunor utazásait nyomon követheted az alábbi térképen. Ha szeretnéd vendégül látni a rókát, és vele bemutatni lakóhelyedet, írj privát üzenetet a Facebook-oldalán!

 

 

 

 

Ajánlott cikkek

2 Hozzászólás

  1. A utazó kis róka ötlete az Amelie csodálatos életéből jött? Abban a filmben volt utazó kerti törpe 🙂 . Nagyon tetszik ez az ötlet.

    1. Igazából nem, nekem is csak utólag hívták fel rá a figyelmemet. Írtam egyszer a hibbant hobbikról, azok között a játékutaztatásról, Hogy vannak olyan emberek, akik képesek játékfigurákat utaztatni, ha már ők nem tudnak. Onnan jött az ötlet, hogy annyi helyről olvasnak engem, hogy ha körbeküldök egy plüssfigurát, a fél Földet bejárhatja.. A cél az, hogy mindenki mutassa be a saját élőhelyét, persze akkor már úgy, hogy a róka is rajta legyen a fotókon:)
      http://maimoni.cafeblog.hu/2017/01/02/hibbant-hobbik/

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük