A cukrászda telefonszáma:

06301478870

E-mail

sutismoni@gmail.com

Nyitvatartási idő

Hétfőtől vasárnapig: 10-18

Sokszor elmondtam már, hogy szívügyemnek tartom azt, hogy az általunk készített paleo torták élményt jelentsenek fogyasztóiknak, véletlenül se legyenek szárazak, fűrészpor-szerűek, azaz olyanok, amilyeneket nagy általánosságban kapni lehet különböző üzletekben. Ennek egy nyilvánvaló feltétele van: a tésztát krémmel kell tölteni, mégpedig olyan arányban, hogy pontosan elérjük a kívánt hatást. A legegyszerűbb módja ennek, ha kókusztejszínt verünk habbá, ugyanúgy viselkedik, mint a tejszín, szerintem finom is, bár találkoztam már olyannal, akit zavart a kókusz íz. További lehetőségek: különböző tejpótlókból – mandulatej, kókusztej, stb. – valamilyen sűrítőanyaggal krémet főzünk. A sűrítőanyag lehet tápiókakeményítő, tojássárga, a kettő kombinálva, de zselatinnal is megköthetjük a folyadékot. Ebben az esetben szorosan záró tortagyűrűt kell használnunk, hogy amíg megdermed a massza, ne folyjon ki a tészta mellett.

Itt is gyűrűvel dolgoztam, és a fehér masszát szederpürével színeztem. Recept ITT.

Ami a tésztát illeti: tulajdonképpen piskóta (szakszerűen “felvert”), csak éppen liszt helyett valamilyen lisztpótlóval: darált mandula (mandulaliszt), kókuszreszelék, zöldbanán liszt, darált dió, akár ezek keverve, egy kevés szódabikarbónát hozzáadva. Cukor helyett xilit vagy eritrit, vagy a most talán legnépszerűbb eritrit-sztívia keverék, amelynek a glikémiás indexe 0, az íze pedig egészen jó.

 

Az első képen szereplő emeletes torta elkészítése egyáltalán nem igényel különösebb ügyességet, ellenben türelmet, azt igen, ha az ember egy darab háztartási sütővel dolgozik. Két “piskótát” kell sütni két méretben: ehhez egy állítható tortagyűrűre, vagy két, arányos kapcsos tortaformára lesz szükségünk. Az alsó tésztánk 8 tojásos volt, 28 centisre állított gyűrűben készült, a felső 4 tojásos, 21 centi átmérővel. A pontos arányok:

8 tojás

6 ek xilit

20 dkg mandulaliszt

1,5 ek cukrozatlan kakaópor

1 csapott tk szódabikarbóna

 

A kisebbnél:

4 tojás

10 dkg mandulaliszt

1 csapott ek kakaópor

fél tk szódabikarbóna

 

A töltéshez kb. 1,8 liter kókusztejszínt használtunk fel, ezt vertük habbá xilittel. A tésztákat 3 lapba vágtuk, betöltöttük a krémmel, minden adagba szórtunk gyümölcsöket is; a torták tetejére is került krém, vékony rétegben. A két szint egymásra helyezésének trükkje a következő: kemény tortakartonra, és tortatiplikre van szükségünk. A tortatipli általában bambuszból vagy műanyagból készült pálcika, amely elég vastag ahhoz, hogy megfelelő mennyiségben az alsó tortába szúrva megtartsa a felette levő emeletet.

Fa tortatipli

A műanyag tiplik olyanok, mint egy vastag szívószál, könnyeben vághatóak méretre, mint a fa, de a fa mégis csak természetes anyag… Sajnos, mostanában nem kapható.

Fontos, hogy a torta összeillesztésekor legalább négy tartót szúrjunk az alsó tortába, és vágjuk őket méretre: pontosan addig érjenek, mint maga az alsó torta, legyen egy szintben a tiplik teteje a vékony réteg krémmel. Szintén lényeges, hogy a tiplik pontosan egyformák legyenek, hiszen ha nem azok, akkor a felső torta nem áll szép egyenesen majd. A felső tortát akkora tortakartonra kell tennünk, amekkora nem látszik ki a tészta alól, és ez fog szépen rátámaszkodni a tortatiplikre.Ha összeállítottuk a tortánkat, akkor jöhet a díszítés. Megcsorgathatjuk paleo csokival, ennek készítéséről videót is készítettünk:

https://www.youtube.com/watch?v=o3lxAxodGGI

ITT pedig megtaláljátok az erről szóló bejegyzést.

Aztán kirakhatjuk gyümölcsökkel, tetszés szerint.

 

 

 

Ajánlott cikkek