A cukrászda telefonszáma:

06301478870

E-mail

sutismoni@gmail.com

Nyitvatartási idő

Hétfőtől vasárnapig: 10-19

A múltkori játék sikerére való tekintettel, meg mert van még néhány a tarsolyomban, egy újabb gasztrokvízzel hozakodom elő. Péntek este 6-ig várom a megfejtéseket, addig a megjegyzések nem lesznek láthatóak a blogon, csak amiket engedélyezek – ezt most azért teszem így, mert több kérés is érkezett, hogy jó lenne, ha nem lehetne látni mások megfejtését.
Tehát, kommentben várom a megfejtéseket, a nyeremény ismét egy kis ajándékcsomag tőlem.

1. Melyik híres írónk feleségéből lett neves szakácskönyv-szerző?
a) Mikszáth Kálmán
b) Jókai Mór
c) Móra Ferenc
d) Karinthy Frigyes

2. Milyen étel a „csíkos káposzta”?
a) halas káposztaétel
b) különleges töltött káposzta
c) káposztával töltött tészta
d) rakott káposzta

3. Melyik magyar település híres a spárgatermesztésről?
a) Vésztő
b) Erdőbénye
c) Tengelic
d) Mád

4. Melyik ország a világ legnagyobb kávétermelője?
a) Vietnám
b) Etiópia
c) Brazília
d) Egyiptom

5. Mi volt Ernest Hemingway kedvenc koktélja?
a) Bloody Mary
b) Mojito
c) Sidecar
d) Sex on The Beach

6. A legenda szerint kinek köszönhető a népszerű bécsi fánk születése?
a) bizonyos Krapfen nevű pék özvegyének
b) Marie Antoinette-nek
c) Kurt Müller bécsi cukrásznak
d) Eugenia Höpfer osztrák háziasszonynak

7. Mi a halsli?
a) halkonzerv
b) gombócos egytálétel
c) töltött hal (leginkább ponty)
d) töltött libanyak

8. Ki mondta:” A szakács legnélkülözhetetlenebb képessége a lelkiismeretesség.”
a) Mikszáth Kálmán
b) Brillat-Savarin
c) Apicius
d) Krúdy Gyula

9. Melyik koktél alapanyagai a következők: kakaólikőr, brandy, tejszínhab? – sajnos későn vettem észre, hogy ezt a kérdést hibásan tettem fel. Az erre érkezett válaszokat éppen ezért nem fogom figyelembe venni!
a) Booster
b) Eagle’s Dream
c) Angel’s Wing
d) Waldorf

10. Mi a bouillabaisse?
a) francia halászlé, gyakran kagylóval, rákokkal kiegészítve
b) francia alapmártás, tojással, tejszínnel és fűszerekkel
c) tésztaétel
d) fűszernövény

Ajánlott cikkek

33 Hozzászólás

  1. 1.Melyik híres írónk feleségéből lett neves szakácskönyv-szerző?
    c) Móra Ferenc

    2. Milyen étel a „csíkos káposzta”?
    a) halas káposztaétel

    3. Melyik magyar település híres a spárgatermesztésről?
    c) Tengelic

    4. Melyik ország a világ legnagyobb kávétermelője?
    c) Brazília

    5. Mi volt Ernest Hemingway kedvenc koktélja?
    b) Mojito

    6. A legenda szerint kinek köszönhető a népszerű bécsi fánk születése?
    a) bizonyos Krapfen nevű pék özvegyének

    7. Mi a halsli?
    d) töltött libanyak

    8. Ki mondta:” A szakács legnélkülözhetetlenebb képessége a lelkiismeretesség.”
    b) Brillat-Savarin

    9. Melyik koktél alapanyagai a következők: kakaólikőr, brandy, tejszínhab?
    b) Eagle’s Dream

    10. Mi a bouillabaisse?
    a) francia halászlé, gyakran kagylóval, rákokkal kiegészítve

  2. 1 c
    2 a (csukás káposzta)
    3 c
    4 c
    5 b
    6 a (pontosan: A szájhagyomány szerint a bécsi fánkot egy pék felbosszantott feleségének köszönhetjük)
    7 d
    8 b
    9 nincs jó válasz (Brandy Alexander készítése: Keverőpohárba tegyünk jégkockákat, majd töltsük bele az összetevőket: brandy, kakaólikőr és tejszín.)
    10 a

  3. 1.c, Móra Ferenc felesége
    2.a, halas káposztaétel
    3.c, Tengelic
    4.c, Brazília
    5.b, Mojito
    6.a, Krapfen pék özvegye
    7.d, töltött libanyak
    8.b, Brillat-Savarin
    9.-
    10.a, francia halászlé

    Nagyon tetszik ez a játék. Jó érzés, hogy ilyen irányban is fejlődök egy kicsit. 🙂

  4. Kedves Móni!

    Köszönöm az új játékot.
    Jó volt utánanézni a megoldásoknak, sok érdekességet tudhattam meg belőle.
    Szerintem a helyes megfejtés:
    1/c 2/a 3/c 4/c 5/b 6/a 7/d 8/b 10/a

    Anikó

  5. 1. B (Laborfalvi Róza)
    2. A (halas káposzta)
    3. C (Tengelic)
    4. C (Brazília)
    5. B (Mojito)
    6. A (Krapfen özvegye)
    7. D (töltött libanyak)
    8. B (Brillat – Savarin)
    10. A (Francia halászlé

  6. 1. c) Móra Ferenc
    2. a) halas káposztaétel
    3. c) Tengelic
    4. c) Brazília
    5. b) Mojito
    6. a) bizonyos Krapfen nevű pék özvegyének
    7. d) töltött libanyak
    8. b) Brillat-Savarin
    9. c) Angel’s Wing
    10. a) francia halászlé, gyakran kagylóval, rákokkal kiegészítve

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük