A cukrászda telefonszáma:

06301478870

E-mail

sutismoni@gmail.com

Nyitvatartási idő

Hétfőtől vasárnapig: 10-18

Amikor nemrég egy ismerősöm megkínált ezzel a perecnek nevezett karikával, ránézésre nem fűztem hozzá különösebb várakozást, és aztán jól meg is lepődtem. Alig bírtam abbahagyni. Mi a neve ennek? Kérdeztem hökkenten az első falat után.

– Vásárhelyi lakodalmas perec -felelte ismerősöm.

Lakodalmas??? Perec??? Jó ég… – gondoltam magamban, és elképzeltem, ahogy a kis Szabó Katica esküvője előtti héten összejönnek az asszonyok, hogy megsüssék a süteményeket, ahogy az egy igazi lagzi előtt dukál. Sorra veszik, hogy mit, melyik napra ütemezzenek, a sósakat, az édeseket. A Gizike bevállalja a cukros perecet, a Koltai néni meg megcsinálja a grillázstortát, mert azt mindig ő szokta. Bele sem gondoltak még abba, mi lesz, ha egyszer majd Koltai néni átadja lelkét az ő Teremtőjének, ki is fogja majd utána csinálni a grillázstortákat a falubeli lányok esküvőjén – ideje lenne már, hogy maga mellé vegyen valakit, akit megtanít ennek a rettenetes fognyűvő édességnek a készítésére. És akkor begyúrják a lakodalmas perec tésztáját – jó zsíros élesztős tészta, nem is kel meg igazán, épp csak egy picit, a sok zsírtól meg jó ropogós marad még egy hét múlva is.

Húsz kiló lisztből készítik, mert hát lesznek vagy kétszázan, annyi ember meg sokat ropogtat a bor meg a sör mellé… Aztán körbeülnek tizennégyen, mindenki szakít a tésztából, a két tenyere között kisodorja, “gilisztázza”.A mutatóujja körül gyűrűt formáz belőle, márt hát ezért lakodalmas, mert gyűrű alakú. Meg is formázzák azt a közel háromezer darabot mintegy másfél-két óra alatt. Ahogy egy tepsi betelik, már megy is a sütőbe. Gyorsan kisül, még jó, hogy ennyien hamar összedobnak egy újabb tepsire való adagot…

Közben megtárgyalják, mi a helyzet a faluban, ki halt meg, ki lett beteg, kit hagyott el a férje/felesége, és mire a perecek elkészülnek, mindenki tud mindent. Ahogy kell.

No de nézzünk egy háztartási mennyiséget; Ha fél kiló lisztből készítjük, akkor négy embernek egy filmre elég. Ha azt akarjuk, hogy maradjon másnapra is, akkor egy kilóból álljunk neki. Ebben az esetben az anyaghányad a következő:

1 kg liszt

40 dkg zsír (mangalica, kacsa, liba – de SEMMIKÉPP SEM MARGARIN!!!)

5 dkg élesztő

1 dl tej

2 tojás

1 ek cukor

1 ek só

  1. A tejet tegyük egy kis edénybe a cukorral, és langyosítsuk meg. Morzsoljuk bele az élesztőt, és hagyjuk, hogy felhabosodjon a tej tetején.
  2. Egy mély tálba öntsük bele a lisztet, keverjük el benne a sót. Adjuk hozzá a zsírt, és a két tenyerünk között morzsoljuk addig, amíg el nem oszlik. mehet hozzá a tojás és az élesztős tej, és gyúrjuk össze.
  3. A fenti képeken látható módon formázzunk gyűrűket a tésztából, és sorakoztassuk tepsire.
  4. 180 fokon, légkeveréses üzemmódban süssük meg a pereceket. Kb. 12-15 perc kell hozzá.

Egyes nézetek szerint le kell kenni a pereckék tetejét tojással, de finomabb, ha nem tesszük meg ezt. Ropogósabb.

Ajánlott cikkek

4 Hozzászólás

  1. Hat Vasarhely tenyleg csak egy falu, ami az ethoszat illeti, biztosan. Tudom, mit beszelek, 37 eve elek itt…
    Anyosomnak egyebkent van egy speci szaggatoja, amivel ilyen kis koroket lehet kiszurni, es igy ki lehet sutni a kozeprol leeso darabokat is. 🙂

  2. Így megsodorva a perecet a kéz melegétől egy vékony réteg zsír kiválik a felületen, és úgy ropogósabbra sül, mint kiszaggatva. Én csak veszem a perecet (Vásárhelyen), és ezt a különbséget tapasztaltam.

  3. Én rakok bele zsírtis és margarint is tojással tejföllel állítom össze nekem ez vált be . Eddig akik kóstolták mindenkinek nagyon ízlett.

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük