Ezt a sütit már nem is én szoktam készíteni, hanem nagyobbik lányom, Nóri. Nekem inkább a klasszikus almás pite receptje „áll kézre”, ha már valami almásat akarok sütni, pedig ez is van olyan jó… Meglehetősen egyszerű recept, nyugodtan bevonhatjuk a családot az almapucolásba, kockázásba, jó társaságban úgyis jobban megy az idő…Hozzávalók a tésztához:
30 dkg liszt
20 dkg vaj
1 ek porcukor
csipet só
6 ek jéghideg víz (hogy ne legyen ragacsos a tészta)
A töltelékhez:
1 kg alma
15 dkg cukor
2 ek étkezési keményítő
1 kk fahéj (mézeskalács fűszerrel is finom)
kevés reszelt szerecsendió
1 citrom leve és lereszelt héja
1. A lisztet tálba tesszük, kockára vágva rádobáljuk a hideg vajat. A két tenyerünk között morzsolgatjuk addig, amíg a vaj és a liszt elég jól összekeveredik, de nem tapicskoljuk túl sokáig,mert akkor meg ragacsos izé lesz az egész, és nem lesz jó. Mehet hozzá a porcukor és a só, és annyi víz, hogy összeálljon a tészta. Gombócot formálunk belőle, folpackba csomagoljuk, és fél órára a hűtőbe tesszük.
2. Az almát megpucoljuk, kb. 1×1 centis kockákra vágjuk (nem kell vonalzó), összekeverjük a fűszerekkel, a cukorral és a keményítővel.
3. A tésztagombócot 2/3-ad – 1/3-ad arányban kettévesszük, a nagyobb darabot kinyújtjuk, és beleterítjük egy sütőpapírral borított kisebb tepsi, vagy egy 29 centi átmérőjű piteforma aljába. Beleöntjük az almatölteléket, majd kinyújtjuk a maradék tésztát is, és csíkokban rátesszük az alma tetejére.
4. 180 fokos sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük.
A másik nagy kedvencünk a fahéjas almatorta. Na azt is érdemes kipróbálni.