A cukrászda telefonszáma:

06301478870

E-mail

sutismoni@gmail.com

Nyitvatartási idő

Hétfőtől vasárnapig: 10-19

Hát, tudjátok, nagy utat jártam be én ezzel a mini süteménnyel, amelyről ismeretterjesztő jelleggel ezúttal is elmondom, hogy azt hisszük, francia, de valójában olasz eredetű.

Rengeteg kudarc előzte meg az első sikeres macaron-projektet, amíg aztán egyszer csak megtört az átok, és már az számított ritkaságnak, amikor újabb sikertelenség történt. Na persze, az viszont mindig olyankor, amikor nagyobb társaság előtt akartam megmutatni, hogy is kell ezt csinálni. Szóval, ezek fényében alázattal állok neki az újabb adag sütésének, tudva azt, hogy a macaronra sosem mondhatom, hogy ja, hát az nekem megy. Mert akkor azonnal bebizonyítja, hogy hahaha, dehogyis.

Recept van sok. Az a vicces, hogy mindenki esküszik a gramm pontosságú mérésre, én is, egyébként, ennek ellenére végtelen számú variációban találunk recepteket, eltérő arányúakat, és mégis, mindegyik működik. Hát akkor hogy van ez, kérdem tisztelettel?

Nagy titok ez.

A következő receptből 45-50 macaront kapunk, ha mind szépen sikerül… Ez egy meleghabos macaron, ami azt jelenti, hogy forró cukorsziruppal öntjük fel a tojáshabot, ennek cukorhőmérő nélkül – ha egyébként nincs rutinunk – ne is álljunk neki. Még rutinnal is nagy a kockázat…

Hozzávalók a töltelékhez:

20 dkg étcsoki

2 dl Baileys

A macaron tésztához:

200 g mandulaliszt átszitálva

200 g porcukor szintén átszitálva

75 g tojásfehérje (2 tojás kb)

 

200 g kristálycukor

68 g víz

75 g tojásfehérje

 

cukorhőmérő

1. Elkészítjük a baileys-es tölteléket: felmelegítjük 60 fokosra a likőrt, és beletördeljük a csokit. Addig kevergetjük, amíg sima, egyenletes, fényes, sötétbarna masszát nem kapunk. Félretesszük, hagyjuk dermedni. Az a legjobb, ha nem kell hűtőbe tennünk, hanem szobahőn, vagy valami hűvösebb helyiségben van ideje bekötni.

2. Az átszitált mandulalisztet összekeverjük a porcukorral, majd fogunk egy kemény keverőlapátot, és összedolgozzuk a tojásfehérjével. Marcipán-szerű masszát kapunk. Félretesszük.

3. Feltesszük a kristálycukrot a vízzel egy kisebb edényben a tűzhelyre, olyan edényt célszerű választani, amelyből jól lehet önteni, ugyanis a forró cukorszirupot majd vékony sugárban át kell tudnunk önteni a tojáshabba. Na de ez már a következő pont. Most a lényeg az, hogy melegíteni kezdjük az edény tartalmát, és beletesszük a cukorhőmérő pálcáját.

4. Közben a robotgép edényébe bekészítjük a másik 75 g tojásfehérjét, ha csak kis kézi gépünk van, amit fogni kell, akkor egy fém edénybe, és hívunk valakit segíteni.

5. Amikor a cukorhőmérő 111 fokot mutat, elkezdjük felverni a tojáshabot közepes fokozaton, kis kézi géppel a segítségünket kérjük meg, hogy verje szorgalmasan. Amikor a cukorszirup 121 fokos, levesszük a tűzről, és nagyon vékony sugárban a habba csorgatjuk. Ha segítő kezekkel dolgoztatunk, nagyon vigyázzunk az illetőre, a cukorszirup durva égési sérülést tud okozni.

6. Ha már az összes cukorszirupot belecsorgattuk, szilikonlapáttal kisegítettük az edényből, ami nem akart magától kijönni, akkor még mindig verjük/veressük a habot egészen addig, amíg 40 fokosra (kézmelegre) nem hűl.

7. Ekkor újra a keményebb anyagú keverőlapátot vesszük elő, és a tojáshabot szépen eldolgozzuk a marcipánszerű masszával. Addig kevergetjük-forgatjuk körbe-körbe a tál mentén, amíg a massza szalagszerűen nem folyik le a lapátról, szakadozás nélkül. Vagy legalább is csak nagyobb mennyiség lefolyása után kezd el szakadozni.

8. 8 mm-es nyílásátmérőjű idomcsővel ellátott habzsákba töltjük a masszát, és 50 forintos átmérőjű köröket nyomunk egy sütőpapírra, 2-2 centire egymástól.

9. A kinyomott “kabátgombokat” száraz helyen kb. 40 percig békén hagyjuk, egészen addig, amíg meg nem bőrösödik a tetejük, azaz, ha az ujjbegyünkkel hozzáérünk, nem ragad a massza.

10. Előmelegítjük a sütőt 180 fokosra (alsó-felső sütés, nem légkeverés!) majd 12 percig sütjük a macaronokat, 6, majd 8 perc elteltével egy pillanatra kinyitjuk a sütőajtót, hogy a gőz távozhasson. Ez a mennyiség kétszerre-háromszorra fog beférni egy átlag háztartási sütőbe.

11. Miután megsültek a macaronok, jöhet a töltés, amihez újra a habzsákot vesszük elő. a héjakat összeválogatjuk: a méretben stimmelőkből párokat alkotunk. két oszlopba soroljuk őket: amiket aljnak szánunk, azokat lapos felükkel felfelé tesszük az egyik oszlopba, a tetőt mellé, lapos felével lefelé (lásd a képen).  A baileys-es ganache-unkat kis gépi habverővel kihabosítjuk, betöltjük a habzsákba, és minden lapos felével felfelé néző macaron héjra nyomunk egy kis kupacot, majd összeillesztjük a tetejével.

Nem mondom, hogy gyerekjáték. De a vállalkozó kedvűek vágjanak bele, mert a végén az ízélmény mindenkit kárpótol. Akinek meg még dolgoznia sem kell érte, csak úgy meg kapja…az mázlista.

 

Ajánlott cikkek

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük