A cukrászda telefonszáma:

06301478870

E-mail

sutismoni@gmail.com

Nyitvatartási idő

Hétfőtől vasárnapig: 10-19

Nemrég vendégségben voltunk, és a háziasszony olyan szinten kitett magáért a vacsorát illetően, hogy sokat gondolkodtam azon, ha visszahívjuk őket, mivel is tudnám viszonozni azt a jóltartást, amiben ők részesítettek bennünket. Nos, a desszertet megtaláltam, íme.

Profiterol lesz, méghozzá Baileys-es töltelékkel, amit kiválóan ellensúlyoz a csokimáz. Igazi villantós desszert, és tényleg nem nehéz elkészíteni.

Az égetett tészta (Pâte à Choux) receptje:

3,2 dl víz
16 dkg vaj
20 dkg liszt
6 L-es tojás
nagy csipet só

A töltelékhez:

3 dl tejszín
20 dkg mascarpone
2 ek cukor
2 dl Baileys

Az öntethez:

20 dkg csoki
3 dl tejszín


1. Egy lábasban tegyük fel forrni a vizet, adjuk hozzá a vajat, a sót, és amikor már forr a víz, zúdítsuk bele a lisztet. Keverjük szorgalmasan a fakanállal addig, amíg a tészta össze nem áll, és el nem válik az edény falától.

2. Ekkor, ha van állványos keverőgépünk, akkor nekünk nagyon jó, mert csak átborítjuk a tésztát a mixer edényébe, és elindítjuk a gépet, kevergesse csak, amíg mi egyesével hozzá nem adjuk a tojásokat. Mindig csak egyet, és azt addig kevertetjük, amíg a tészta szépen, egyenletesen fel nem veszi. Ha nincs ilyen gépünk, csak kis kézi brünnyögő, hát akkor azzal visszük véghez a műveletet: a lényeg, hogy a tésztával kicsit várjunk, nehogy megsüljön benne a tojás, illetve, hogy aztán tényleg egyesével adogassuk hozzá mind a hatot.

3. Ha ez is megvan, a tésztánk nem kemény, de nem is folyós, habzsákba töltjük, és onnan sütőpapírral borított tepsire/sütőlemezre nyomjuk. Nyomhatunk csillagcsőből formás kis koszorúkat, de sima csőből is kis kupacokat. A profiterol jellemzően nem csillagcsövön keresztül érkezik a sütőlemezre. Mutatom.

4. Most bekapcsoljuk a sütőt 200 fokosra. Aztán visszatérünk a tepsink mellé egy kis pohárka vízzel, meg egy kis felvert tojással. Először a vízbe mártott ujjainkkal szépen lelapogatjuk a tésztahalmok tetejét, majd a tojásba mártva finoman (nem sok tojással, nehogy tocsogjon!) lekenjük őket.

5. Mehetnek a sütőbe 20-25 percre, mérettől függően. Nekem az vált be, hogy a sütési idő letelte után, amikor a hőt már lekapcsoltam, még bennhagyom a fánkokat. Egyébként sütés közben nagyon szeretem nézni, ahogy egyszer csak elkezdenek puffadni, és vagy négyszeres méretűekre nőnek.

6. Kihűlés után mehet a töltés: a tejszínt a mascarponéval és a cukorral felverjük, majd szintén keverés közben belecsorgatjuk a Baileys-t. A gombócok alját kilyukasztjuk, és habzsákból beléjük töltjük a krémet.

7. Csokiöntetet készítünk: felforrósítjuk a tejszínt, majd beletördeljük a csokit, és várjuk, hogy a kevergetésünk nyomán szépen elolvadjon, és az egész massza szép fényes, sötétbarna legyen. Tálalás előtt ezzel locsoljuk le a kis gombócokat.

Ajánlott cikkek

1 Hozzászólás

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük