A cukrászda telefonszáma:

06301478870

E-mail

sutismoni@gmail.com

Nyitvatartási idő

Hétfőtől vasárnapig: 10-18

Nektek mi jut eszetekbe a “darázsfészek” szóról? Bármi kellemes? És arról, hogy “méhcsípés”? Vannak ilyen rejtélyek előttem, hogy kiknek jutott eszükbe ezekkel a szavakkal illetni két nagyon finom süteményt, a darázsfészek esetében, például, ami magától értetődően diós csiga, így gondolhatta magában a névadó: “már annyi csiga van, unalmas…adjunk neki izgalmasabb nevet. Mi hasonlíthat a csigához? Hát, ha nagyon erőltetjük, talán a darázsfészek…” Majd fennhangon szólt élete párjához:

– Mit szólsz kicsim, ha úgy nevezem el ezt a sütit…

– Ezt a csigát?

– Jaaaajmááár, pont erről beszélek, annyi csiga van, azt gondoltam, legyen darázsfészek…

– De kisszívem, az olyan hátborzongató név, nem?

– Ó, de unom már, hogy te ilyen kispolgár vagy, Béla, semmi fantáziád, menj csak ki, nézd meg az eresz alatt a darázsfészket, abban is van ilyen izé, ilyen kanyarszerű, ne mondd nekem, hogy nem hasonlít, vagy ha szerinted nem, hát nem kapsz belőle, punktum!

– Jaaaj, cicamica, hát persze, hogy darázsfészek, finom, étvágygerjesztő darázsfészek, neked van igazad, uculumuculu, csak adjál ide apucinak belőle még kettőt hamar.

Szóval, valahogy így történhetett. A méhcsípésre még ötletem sincs, mert az egy vaníliakrémes-mézes-mandulás sütemény, majd megmutatom azt is. No de most arra szeretnék rávilágítani, hogy riasztó neve ellenére a darázsfészek egy elképesztően finom csiga, amit a tejes megöntözés, illetve a tejes-porcukros máz nem enged kiszáradni, így még másnap is tökéletes – ami egyéb kelt tészták esetében ritkán mondható el.

Hozzávalók a tésztához:

60 dkg liszt

3 dkg élesztő

3 dl tej

10 dkg porcukor

2 ek cukor

2 tojássárga

10 dkg olvasztott vaj

Töltelék:

15 dkg vaj

10 dkg porcukor

1 csapott ek fahéj

15 dkg dió

Amivel meglocsoljuk:

3 dl tej

5 dkg cukor

vanília/vanília kivonat (ízlés szerint, de el is hagyható, nem lesz kevésbé darázsfészek-szerű…)

A mázhoz:

15 dkg porcukor

kb. 4 ek. tej

 

+még olvasztott vaj a tepsibe rakásnál, kb. 10 dkg1. Kelt tésztát készítünk. Először is a meglangyosított – semmiképp sem forró!! – tejbe 2 evőkanál cukrot teszünk, és belemorzsoljuk az élesztőt. Hagyjuk pár percig, hogy felhabosodjon a tej tetején – erre mondjuk azt, hogy “felfut” -, közben egy nagy edénybe mérjük a lisztet, a porcukrot, hozzáadjuk a sárgákat, majd az élesztős tejet és a vajat is, és szép sima tésztává gyúrjuk. Liszttel megszórjuk a gombóc tetejét, majd letakarjuk, és langyos helyen duplájára kelesztjük. Ez kb. 40 perc alatt következik be.

2. Ha nem állunk neki közben vasalni, akkor most van időnk: készítsük el a tölteléket, azaz a puha vajat keverjük habosra a porcukorral és a fahéjjal. Daráljuk le a diót. Olvassunk valami jó könyvet, ha megkérdezik a többiek, “mit csinálsz?”, mondjuk azt, hogy “sütök”.

3. Ha megkelt a tészta, borítsuk lisztezett felületre, nyújtsuk ki szép nagy téglalappá. olyan 3-4 mm vastag legyen a tészta. Kenjük le a fahéjas vajjal, majd szórjuk meg a dióval. Ez itt alább egy nem túl szép, de beszédes kép a fahéjas vajjal való lekenés utáni állapotról.

4. Tekerjük fel a tésztát, majd vágjuk 3-4 cm vastag csigákra. Nekem úgy 25 darab lett. Pont belefértek a nagy tepsimbe, amibe előzőleg sütőpapírt tettem. A csigák oldalát körben bekentem vajjal. Erre azért van szükség, hogy később könnyebben szétváljanak.5. Megint pihentetés jön, úgy 30 percig. 6. Most mehetnek a sütőbe: 180 fokon 35 percig sülnek. Ekkor kivesszük a tepsit a sütőből, és meglocsoljuk a csigákat a cukros-vaníliás tejjel, majd visszatoljuk őket a sütőbe további 10 percre. 7. Miután ez az idő is letelik, kis pihentetés után következhet a mázazás. Ez a máz aztán szépen rádermed a kihűlt csigákra darázsfészkekre, és nem engedi kiszáradni őket felülről, alulról meg a cukros-tejes beöntözés védi. Nos, ezek után, őszintén, kinek jut eszébe erről a sütiről a darázsfészek?

Ajánlott cikkek

6 Hozzászólás

  1. Esteleg a tapasztalat szerint az adott nevű sütivel lehetett leghatékonyabban vigasztalni a darázsfészekbe nyúlt/darázscsípett gyereket? 😉

  2. Kedves Móni! Megmosolyogtattál! 🙂 Azt szeretném kérdezni, mert sosem tudom, hogy miért van az, hogy bizonyos kelt tésztákba csak tojássárgája kell, nem egész tojás? Köszi a választ előre is!

    1. Örülök:-) A tojásfehérjétől könnyebben kiszárad a tészta, ezért keltbe jobb, ha csak sárgáját teszünk, tovább marad puha.

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük