A cukrászda telefonszáma:

06301478870

E-mail

sutismoni@gmail.com

Nyitvatartási idő

Hétfőtől vasárnapig: 10-18

Amikor életmódváltásról, tudatosabban átgondolt táplálkozásról esik szó, sokan védekeznek azzal, hogy “de hát nekem nincs időm” – nincs időm kitalálni, menni az alapanyagok után, főzőcskézni adalékanyagok nélkül, kész- és félkész termékeket mellőzve.
Nos, nekem is vannak olyan napjaim, amikor nincs időm sok mindenre, többek között a főzésre sem. Ilyenkor jönnek a pár perc alatt összedobható mentőöv-fogások – ezek közül az egyik az omlett.
Szeretném leszögezni, hogy az omlett nem a rántotta szinonímája. Vendéglátós tanuló koromban az első szakmai gyakorlatomon meglepődtem, hogy az adott vendéglátó egységben (pedig négycsillagos szálloda volt, ahol engem Jolánkának hívtak, és egy hónap alatt 32 alkalommal vágtam el a kezem a szeletelőgép tisztogatása közben)  gombás, sonkás, stb. omlett a tanultakkal ellentétben sima rántotta ezzel-azzal turbózva.
Aki még nem próbálta, annak mondom: nagy a különbség. Érdemes egy próbát tenni az igazi omlettel: 10 perc alatt nagyon extra reggelihez, vacsorához, vagy éppen könnyű ebédhez juttathatjuk elnéző családtagjainkat. A töltelék ízlésünk szerint variálható, most egy zöldborsós-gombás következik.
Passzol az életmódváltásba, ha nem eszünk hozzá kenyeret.

Hozzávalók 4 főre:
8 tojás
1,5 dl tejszín
25 dkg gomba
15 dkg zöldborsó (fagyasztott)
fél póré- vagy lila hagyma
petrezselyem

bors
vaj
petrezselyemzöld

a megszórásához reszelt sajt

Kb. 5 dkg vajon megdinszteljük kissé a felszeletelt lila- vagy póréhagymát, rádobjuk a megmosott, szeletelt gombát, sózzuk, borsozzuk. Amikor a gomba leve elfőtt, hozzáadjuk a fagyasztott borsót, 2 percig még pároljuk, majd megszórjuk jó sok vágott petrezselyemmel, és elzárjuk alatta a lángot.
Kettéválasztjuk a tojásokat – a fehérjéket habá verjük, a tojássárgákat elkeverjük a tejszínnel, majd a fehérjébe keverjük, és megsózzuk.

Kevés vajon (1-2 dkg) elkezdjük sütni a tojáshabot – úgy osszuk el, hogy elég legyen négy lepényre. De a serpenyőnk, és persze a tojások méretétől függően többre is elég lehet.
Beleöntjük a serpenyőbe az első adagot. Aztán sütjük, és amikor már a teteje kezd megkötni lassan, egyik felére halmozunk a feltétből.

Így. Aztán egy falapáttal szépen rájahtjuk az üres felet a töltelékre. Az omlettet tányérra csúsztatjuk, megszórjuk a sajttal, és kész.
Ha meg akarjuk várni az összes elkészültét a tálalással, akkor 100 fokra előmelegített sütőben tartsuk melegen az omletteket.

Ajánlott cikkek

8 Hozzászólás

  1. Lehet, hogy béna kérdés, de az omlett belseje is teljesen átsül? Csak mert én teljesen “szárazra” szoktam sütni a tojást, mert egyszer voltam szalmonellás, és azt nem kívánom senkinek. Azóta tartózkodom a “szaftos” tojásételektől.
    Viszont ez, amit mutattál, nagyon jól néz ki, szívesen kipróbálnám.

  2. Én is parás vagyok a témában, így amikor összeáll, finoman meg szoktam fordítani, mint egy palacsintát és utána halmozom rá a cuccot 🙂
    de jó, hogy megosztottad, mostanában lusta vagyok még egy edényt befogni a fehérjének, de ha több főre készítem, akkor megéri 🙂

  3. Ez nagyon guszta:) Én is életmódváltással próbálkozom, azt hiszem mondhatom, most már lassan, hogy sikeresen. Nálam is éppen egy rántotta (nem omlett)volt terítéken, púpos rántotta:) Hasonlóan készül, csak tejszín nélkül, és a belevalók pedig bele is sülnek:)

  4. Ezt is megcsinálom, csak gomba nélkül. Gyerekeim azt nem szeretik.
    (Múltkor mikor jöttél, nem épp életmódváltós vacsink volt, szafaládé mustárral, kenyérrel) 😀 😀 De az omlettet is szeretik (gombamentesen).

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük