Noha azt vallom, az ételnek ne legyen szeme, szája, orra, valamiért a lángos egy idő után ilyen vicces formát öntött nálunk. Egy darabig csak szemei voltak (ez volt a kukucskálós lángos, avagy lángosfül), aztán lett szája is. Vidám szája.
Az író ebben az esetben nem valamiféle irodalmárt jelöl, hanem a vaj készítése során keletkező, vagy inkább kicsapódó folyadékot. Mariann kolléganőm fordult hozzám az üzemben egyik délután, hogy Móni, ezzel az íróval mi legyen?
– Milyen íróval? – kérdeztem meglepetten, és láttam, hogy Mariann egy zöld tálat egyensúlyoz a hűtő felé, benne olyan hat-hét decinyi íróval. – Csak nem túlvertük a tejszínhabot…?
– De, de nem sokat ám, úgy 1,2 litert. Viszont olyan finom házi vaj lett belőle, hogy abból sütöttünk pitét, ezt meg elhasználhatod kevert tésztába mondjuk… vagy keltbe?
– Tényleg… – motyogtam, és azon gondolkodtam, kolléganőm egészen jó politikus lenne, két pillanat alatt meggyőzött, hogy a tejszín túlverése üzemünk szempontjából tulajdonképen nyereség volt, és valóban, már azon gondolkodtam, hogy lángost, avagy fánkot süssek az íróval? Lángos lett. Nagyon egyszerű volt az elkészítése: 3 dl írót kicsit megmelegítettem, kézmelegre, belemorzsoltam 3 dkg élesztőt. A konyhai robotgép (kenyérsütő is lehet) üstjébe mértem 70 dkg lisztet, ráöntöttem a már felfutott élesztős írót, adtam hozzá egy csapott evőkanál sót, fél dl olajat, és jól összedagasztattam a tésztát. Letakarva duplájára kelesztettem, majd újra összegyúrtam, és tíz perc pihentetés után fél centi vastag téglalappá nyújtottam. A téglalapot 6 centi széles csíkokra vágtam, majd a csíkokat háromszögekre daraboltam. Ezt követően minden háromszögnek vágtam két szemet, és mosolygós szájat, egyúttal a serpenyőben hevíteni kezdtem a zsírt. Egy ideje ugyanis állati zsiradékkal főzök-sütök, nagyon jót tesz például ennek a tésztának is. Általában kacsazsírt használok.
A lángosokat mindkét oldalukon szép pirosra sütöttem, és fokhagymás tejföllel kínáltam.
Mind elfogyott.
Viszont, maradt még három deci író…
Házi tejből túrót csinálok,ami kimarad akkor lehet ebből is lángos?
Kedves János, bocsánat, hogy most válaszolok, az ugye a savó, de igen, abból is simán lehet!