A cukrászda telefonszáma:

06301478870

E-mail

sutismoni@gmail.com

Nyitvatartási idő

Hétfőtől vasárnapig: 10-19

Már tavaly is hívtak a kőröshegyi tulipán-, majd kicsit később a levendulaszüretre, de nem mentem el. Az elmúlt hétvégén rájöttem, hogy hiba volt. Ugyanis akkor is nagy élmény, ha az ember nem szüretel, csak nézelődik. Keszthely felől az M7-esen a völgyhíd végén, Budapest felől értelemszerűen a kezdetén, a 121-es kilométernél kell lehajtani az autópályáról. Kőröshegyre beérve bal oldalon két templom között húzódik egy út, ez vezet Balatonföldvárra, erre kell rátérnünk – innen viszont ki van már táblázva, hol is találjuk a tulipánokat. Persze, a rengeteg ugyanoda igyekvő, vagy onnan induló autó is mutatja az utat. 

A hely neve hivatalosan Kőröshegyi Levendulás, mert hatalmas levendula ültetvény pompázik a gyönyörűen kialakított dombokon.A dombok alján kialakított sík terepen elültettek közel 100 000 tulipánhagymát, amelyek most április közepén csodálatosan pompáztak a szikrázó napsütésben. A tulipánok mellett nárciszok is helyet kaptak. A szüreteléshez 500 forintos letét ellenében ollót, 5000 forint letevésével pedig csinos szüretelőkosarat vehet igénybe bárki. A pénzt a holmi leadásával természetesen visszaadják. A tulipánokért szálanként 100 forintot, a nárciszokért 50 és 20 forintot kell fizetni. 

Mi ugyan nem szüreteltünk, de sokáig gyönyörködtünk a látványban.  Sokan plédet, piknikkosarat is hoztak magukkal, és klassz délutánt töltöttek el a tulipánmező szomszédságában.

Azonban mielőtt lemegyünk a tulipánmezőkhöz, illetve miután leszedtük, amit szerettünk volna, mindenképp a dombtetőre kell sétálnunk, ahol a lelket gyönyörködtető kilátás mellett ételt, italt vehetünk magunkhoz.

Ugyanitt mindenféle levendulás holmit vehetünk. Azt gondoltam, kimaxolták a levendulában rejlő lehetőségeket: szappantól a szörpig, a kaspós növénytől a teáig találunk itt mindent.

Azonban, amikor szóvá tettem az árusoknak, hogy itt valószínűleg minden van, ami a levendulából kihozható, elárulták: némely leleményes vásárlók bebizonyították, hogy van rés a pajzson, ugyanis levendulás méz NINCS!

 

 

Az egész rendezvény profin szervezett, tényleg remek alkalom arra, hogy az ember kikapcsolódjon. Az egyetlen bosszantó dolog, ami felett nem tudok elsiklani: a poros úton közlekedő autósok érzéketlensége. A levenduláshoz vezető földúton sok gyalogos közlekedik, autóval is itt hajtanak be a parkolóhoz. Megdöbbentő volt tapasztalni, hogy hány sofőrnek eszébe sem jutott, hogy ha gyorsan halad el mellettünk, sok port nyelet le velünk. Talán kicsit többet kellene gyalog közlekedniük… Pedig ki is van írva, hogy LASSAN. Na persze, ez a kis kellemetlenség nem vette el a kedvemet attól, hogy június elején visszatérjünk a levendulaszüretre is.

Ráadás tulipánszüret a következő hétvégén, április 19-21-én! Titeket is várnak!

Fotók: Bence

Ajánlott cikkek

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük