A cukrászda telefonszáma:

06 30 147 8870

E-mail

sutismoni@gmail.com

Nyitvatartási idő

Hétfőtől vasárnapig: 10-18

Lebetegedtem hétvégére. Ettem valamit valahol (gyanúm van, de biztos nem vagyok), ami az emésztőszerveimre nézve masszívan fájdalmas következményekkel járt. Péntektől vasárnapig kínlódtam hol jobban, hol kevésbé, tehát pont a hétvégét ölelte fel szenvedésem időszaka. Na nem mintha egyébként nálunk ez az időszak a pihenésé lenne, igen, főleg most, hogy cukrászdát nyitunk, és még mielőtt megkérdezitek, két hét.

Az érdekes az, hogy szenvedéseim közepette a szokásostól eltérően jobbnál jobb ötletek jutottak eszembe, mit is kéne készíteni a családnak. Ez fura, egyébként,mert eddig, ha étellel kapcsolatos betegségem lett, pont a kajára nem tudtam gondolni abszolúte, ellenben most – simán. Nem tudom, honnan jutott eszembe, de lelki szemeim előtt megjelent egy spenótos-serrano sonkás quiche (ejtsd: kis) képe, amit aztán viszonylag gyorsan el is készítettem.

Tulajdonképpen nagyon egyszerű, és ha több adag tésztát begyúrtok, akkor több estére, vagy akár nemcsak vacsorára, hanem tízóraira is biztosíthatjátok az ételt a családnak, méghozzá változatosan. A franciák kedvelt pitéje ugyanis pont arról nevezetes, hogy bármilyen lehet. Az alábbi tészta nagyon bevált, nagyon finom, próbáljátok ki!

Hozzávalók a tésztához:

25 dkg liszt
15 dkg vaj
1 tojás
1 kk só
1-2 ek tej, ha kell

A töltelék ezúttal:
1 fej lila hagyma
5 dkg serrano sonka apróra vágva
10 dkg reszelt cheddar sajt
10 dkg bébispenót
3 dl tejszín
3 tojás
só, bors, szerecsendió

1. Szórjuk egy mély tálba a lisztet, dobjuk rá a felkockázott vajat, és a két tenyerünk között morzsolgassuk, amíg nagyjából egynemű keveréket nem kapunk. Ekkor adjuk hozzá a tojást, a sót, gyúrjuk össze egy szép formás gombóccá. Ha nem akar összeállni, akkor segítsünk rajta a tejjel. Tegyük hűtőbe a tésztagombócot 15 percre.

2. Nyújtsuk ki a tésztát lisztezett gyúrólapon, és tegyük piteformába. Hűtsük megint 15 percig (így sütéskor nem fog lecsúszni a forma oldalán a tészta – vagy nem annyira).

3. Készítsük el a tölteléket: a hagymát vágjuk apróra, kevés zsiradékon pirítsuk meg kissé. Üssük egy edénybe a tojásokat, verjük fel, adjunk hozzá sót, borsot, szerecsendiót, és öntsük fel a tejszínnel. Keverjük bele a reszelt sajt felét.

4. Süssük elő a tésztát 190 fokon 15 percig úgy, hogy tegyünk bele sütőpapírt, arra pedig szórjunk babot, lencsét, rizst, vagy amit szoktunk (amennyiben szoktunk). Nekem sütőkavicsaim vannak, lemosott, sokszor átsütött kis kövecskék az udvarból… A 15 perc elteltével vegyük le a sütőpapírt a nehezékkel együtt, és adjunk még 5 percet a tésztának a sütőben, hogy kis színe legyen.

5. Tegyük a tölteléket a tésztába: alulra a hagymát, rá a sonkadarabokat, erre a megvagdosott spenótot, és öntsük fel a tejszínes-sajtos-tojásos keverékkel. A tetejét még szórjuk meg reszelt sajttal, és süssük az egészet még húsz percig, amíg a töltelék meg nem szilárdul nagyjából, legfeljebb a közepén remeg kissé. Quiche-sé, haha.

 

Ajánlott cikkek

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük