A cukrászda telefonszáma:

06301478870

E-mail

sutismoni@gmail.com

Nyitvatartási idő

Hétfőtől vasárnapig: 10-19

Mindig is úgy gondoltam, hogy szeptember a legszebb hónap, kiskoromban is alig vártam, hiszen végre elérkezett a szülinapom. 19-én, egy nappal anyai nagypapámé után, amit mindig viccesnek találtam. Ugyanilyen vicces volt, amikor olyan személyekkel hozott össze a sors, akikkel egy napon születtünk. És persze szívesen olvasgattam a szeptember 19-i újságokban az “Ezen a napon történt” rovatot, hogy megtudjam, milyen hírességekkel vagyunk naptestvérek.

Így neveztem el magamban, naptestvérek.

Régen ez alapos kutatást igényelt, ma már csak két kattintás a neten, és komoly névsor áll össze. Hát nézzük, kik is az én naptestvéreim.

Mindjárt itt van Kossuth Lajos, 1802-ből,  hogy az egyik legkiemelkedőbbet említsem, akit mindeni ismer széles e honban. “Magyar államférfi, a Batthyány-kormány pénzügyminisztere, a Honvédelmi Bizottmány elnöke, Magyarország kormányzó-elnöke. A nemzeti függetlenségért, a rendi kiváltságok felszámolásáért és a polgári szabadságjogok biztosításáért vívott 19. századi küzdelem egyik legnagyobb alakja, a magyar szabadságharc szellemi vezére. Máig egyike azoknak, akik a magyar nép emlékezetében leginkább megtestesítik az 1848–1849-es forradalmat és szabadságharcot, Széchenyivel és Petőfivel együtt” – írja a Wikipédia.

Aztán, szintén okos naptesó Jean Baptiste Joseph Delambre (1749), aki francia matematikus volt és csillagász, többkötetes műben írta meg a csillagászat történetét az ókortól a XVIII. századig.Jelentős eredményeket ért el a gömbi trigonometria területén, jelentsen ez bármit, de ami nekem nagyon tetszik: egyik vezetője volt a méter meghatározása céljából végzett második nagy fokmérésnek. A méter ugyanis a Föld méretén alapuló mértékegység, megállapításához a Francia Tudományos Akadémia javaslatára bolygónk párizsi délkörének felmérése mellett döntöttek – Delambre kapta a Dunkirktől Rodezig húzódó területet. A Konvent 1795-ben fogadta el a méter méretét, a hivatalos definíció a következő:

Egy méter egyenlő a Föld kezdő délkörén mért kerületének 1/40 000 000 (negyvenmilliomod) részével.
Alternatív megfogalmazása: a Föld egy kvadránsának (negyed délkörének) tízmilliomod része.

Nos, bevallom, úgy érzem, én ezt kicsit egyszerűbben oldottam volna meg, de azért köszi, napfivér!

Az egyik legöregebb ismert naptestvérem a 866-os születésű VI. León bizánci császár, aki a “Bölcs” melléknevet kapta. Róla érdemes tudni, hogy a magyar történelemben is jelentős szerepet játszott a honfoglalás környékén, de ennél sokkal érdekesebb, amit házasságairól lehet olvasni. Szegénynek valahogy nem volt szerencséje a feleségeivel. Első nejével, Theophanóval – aki rendkívül mélyen vallásos volt, az ortodox kereszténységben szentnek is tartják – nem éltek túl boldog házasságban, León regnálásának harmadik évében már szeretője, Zoe Zaoutzaina iránt rajongott. Ez a hölgy lett második felesége, miután Theophano 897 novemberében meghalt. Az esküvőre 898 tavaszán került sor, de az új asszony is távozott az élők sorából egy év múlva, 899-ben. Mivel León korábban megtiltotta a többszöri nősülést, saját rendelkezésével került összeütközésbe. De gondoskodnia kellett örökösről így 900-ban a phrügiai Eudokia Baianát vette feleségül, aki szegény szintén meghalt egy év múlva. A császár nem mert újra megnősülni, legalábbis egyelőre, viszont lett egy Zóé Karbonopszina nevű szeretője, akitől 905-ben végre született egy fia. Hosszas harc kezdődött az egyházakkal a trónörökös elismeréséért, végül León győzött, így lett utóda neve később VII. (Bíborbanszületett) Konstantin.

Meg kell említenem még a naptesók közül Mika Waltari finn filozófus, írót (1908), aki ifjúkorom egyik meghatározó olvasmányának, a Szinuhe című regénynek a szerzője. Aztán, itt van Kosiba Maszatosi (1926) Nobel-díjas japán fizikus, aki az asztrofizikában ért el úttörő eredményeket, különös tekintettel a kozmikus neutrínók észlelésére. Mészáros Márta filmrendező 1931-ben született, 1948-as Jeremy Irons Oscar-díjas angol színész, egy évvel későbbi Twiggy, a híres sovány szupermodell. A nálam ifjabbak között pedig ott van Karafiáth Orsolya költő, akinek művészi munkásságát nem ismerem túl mélyen, de respektálom azt, hogy nem hallgatja el az alkohollal folytatott küzdelmét.

Szóval, kedves naptestvéreim, boldog szülinapot nekünk!

 

 

Nektek ki a leghíresebb naptesótok?

 

Ajánlott cikkek

1 Hozzászólás

  1. Kedves Móni,utólag is minden jót kívánok születésnapod alkalmából! Kicsit megkésve,de a 6 napba még beleférek.:) Kíváncsi vagyok, hogy milyen volt a születésnapi tortád? Ki sütötte?A hosszú életet önös érdekből is kívánom. Azért,hogy még jó sokáig találj ki és süssél finom süteményeket 🙂 Kíváncsi vagyok, hogy pár év múlva te is rajta leszel-e valakinek a naptestvér listáján?
    puszi: Ági

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük