Itt a piteszezon, nekem legalábbis az ősz ezt jelenti. A piték nemcsak azért jók, mert általában rendkívül egyszerűek, hanem mert jól eltárolhatóak, és akár tízóraira is elcsomagolhatjuk a gyereknek, hiszen a legtöbb fajta akár kézből is megehető. Az alábbiakban felidézem néhány kedvencemet.
1. Zserbó pite
Vékony kakaós tészta, lekvár, rajta dió, azon csoki. Ne vágjunk nagy szeleteket belőle, mert tömény, viszont az ember újra és újra visszamegy egy vékonyka csíkért… A receptet ITT találjátok.
2. Szilvás piteCukrászdánkban örök klasszikus, rajongói vannak – nem is csoda, a finom sűrű fahéjas szilvatöltelék és a diós morzsa együtt megunhatatlan. Recept ITT.
3. Túrós pite
Bár olyan hivatalosan nincs, hogy túrószezon (ugyanakkor túróbeszállítónk, egy közeli családi gazdaság feje azt mondja, igenis van, mert vannak az évnek olyan szakaszai, amikor „erősebb” a túró, és van, amikor „gyengébb” – meg aztán, ha megszületnek a kis bocik, nekik kell a tej…), szóval ez a túrós pite az év bármely szakában kiváló lesz, de a kedvenceim közé kívánkozik mindenképp. ITT olvashatjátok, hogyan is kell elkészíteni.
4. Amerikai almás pite
Hű, ez a töltelék… Fantasztikus. Nem is részletezem, nézzétek meg ITT.
5. Klasszikus almás pite
Ezt a receptet nemcsak önmagáért, hanem azért a 2009-ben született bejegyzésért is ide citálom, amelybe belefoglaltam. Zsófi, aki most már 15 éves, még csak ovis volt, és nagyon cuki dolgokat mondott nekem, és nagyon örülök, hogy ezen a felületen ilyesmiket is megörökítettem. Meg aztán, a recept az abban az évben eltávozott anyósomtól származott, akiről mindig szeretettel emlékezünk. ITT találjátok a bejegyzést.