A cukrászda telefonszáma:

06301478870

E-mail

sutismoni@gmail.com

Nyitvatartási idő

Hétfőtől vasárnapig: 10-19

Mit tesz két fiatal művész, ha szenvedélyük a street art, azon belül is a graffiti? Megpróbálnak “falakat szerezni” – azaz lehetőséget kapni olyan falfelületek festésére, amelyek közösségi terekben érvényesülhetnek.

És mit gondoltok, tárt karokkal fogadják őket, megveregetik a vállukat, és azt mondják nekik, hogy csináljátok csak?

Hát nem.

Őri Kristófnak és Horváth Csongor Gergőnek legalábbis nem ment ilyen könnyen. Próbálkoztak lakóhelyükön, Vonyarcvashegyen, a szomszédos Balatongyörökön, de mivel a graffiti szó hallatán a legtöbb embernek valamiféle vandál rongáló falfirkálás jut eszébe, így egyik településen sem voltak vevők az ötleteikre. – Már kezdett megcsappanni a lelkesedésünk, amikor eszünkbe jutott a fenékpusztai madárgyűrűző állomás – meséli Kristóf. – Két éve jártam ott, amikor harminc éves születésnapját ünnepelte az állomás, és nagyon tetszett az  a munka, amit ott végeznek, a környezetvédelem, és azon belül is a madárvédelem nekem különösen szívügyem. Megkerestük tehát a Magyar Madártani Egyesület Zala Megyei Csoportjának illetékeseit, akik elsőre igent mondtak arra a kérésünkre, hogy festhessünk a falakra. Mivel az állomás épülete a MÁV tulajdona, kellett az ő hozzájárulásuk is, és ezt is megkaptuk. Mondhatnánk, hogy innen már gyerekjáték volt az egész, de azért persze, hogy nem. Először is festéket kellett szerezni; az alapozáshoz szükséges fehér festéket a MÁV, a színes festékek egy részét a madárgyűrűző állomás állta, de saját festékeiket is hozták a művészek. Az épületek nagyon rossz állapotban voltak, több helyen kellett javítani a falakat, aztán jöhetett az alapozás, két rétegben. Ezt követte a valódi alkotómunka. Kristóf festette a barkós- és a függő cinegét, Csongor a jégmadarat. A legnagyobb attrakciót közösen készítették: az oszlopsort díszítő rétisas-fejet. – Sötétedés után projektorral vetítettük a képet a falra, és megrajzoltuk a körvonalakat; után a jöhetett a festés – meséli Kristóf. – Azt láttuk, hogy az állomáson táborozó gyerekek is nagyon élvezték az alkotás folyamatát, örömmel figyelték, hogy napról napra mennyit változik egy-egy kép.

A madártani egyesület logója is felkerült az épületre, ezt Kristóf készítette Varga Júlia, az állomás madárgyűrűzőjének közreműködésével.

Horváth Csongor Gergő, Varga Júlia és Őri Kristóf

Két hónap alatt teljesen megújult az állomás a fiúk munkájának köszönhetően. Win-win.

 

 

A fotókért köszönet Varga Júliának.

 

 

Ajánlott cikkek

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük