A cukrászda telefonszáma:

06301478870

E-mail

sutismoni@gmail.com

Nyitvatartási idő

Hétfőtől vasárnapig: 10-19

Klasszikus parasztétel ez itt Zalában, illetve a szomszédos Somogy és Vas megyékben is. Eredetileg valóban aludttejből készítették, mivel mindenhol házi tejet ittak, használtak, a többlet meg aztán megaludt, ugye, és kellett valamit kezdeni vele.

Hát ebből lett a prósza.

Persze, ma már sokan azt sem tudják, mi az, hogy a tej megalszik. Mert az UHT és az ESL tejek ilyesmit még véletlenül sem tesznek, igazi házi tejet meg a többség nem vesz, a gyerekek nem is szeretik: “fura” íze van, pontosabban: nem ehhez szoktak.

Szóval, nagyon finom ez az étel aludttejből, sőt, abból a legjobb, de nagyon ízletes lesz akkor is, ha kefirrel, ne adj’Isten joghurttal készítjük. Sokkal fontosabb, hogy az a tejföl és az a szilvalekvár, amit a tetejére pötyögtetünk, na az olyan igazán finom legyen.

Házi szilvalekvárt még az is tud készíteni, akinek nincs szilvafája, és tulajdonképpen az év bármely szakában – fagyasztott szilvából. Nem mondok ezzel eretnekséget, a fagyasztott gyümölcsök remekül használhatóak ilyen célra is, így egész évben lehet saját lekvárunk, mindig akkor, amikor kell. A szilvalekvár a legegyszerűbb: felteszünk úgy két kiló szilvát reggel, és addig főzzük, amíg jó sűrű lekvár nem lesz. Órákig. A szilvába sokszor nem is teszünk cukrot, mert ha a gyümölcs elég édes volt, akkor nem kell, vagy legfeljebb csak egy kicsi. Süthetjük sütőben is, úgy még jobb. Aztán, ha a lekvárunk megvan, jöhet a prósza.

Hozzávalók:

1 liter aludttej/kefir/joghurt

4 tojás

4 ek cukor

liszt (kb. 30-40 dkg)

1 kk só

tejföl

szilvalekvár

A recept hihetetlenül egyszerű: az aludttejben/kefirben/joghurtban elkeverjük a sót, a tojást, a cukrot és annyi lisztet, hogy a palacsintatésztánál sűrűbb tésztát kapjunk. Kizsírozott nagy tepsibe öntjük a masszát, és a tetejét felváltva pöttyözzük (vagy inkább foltozzuk) tejföllel és lekvárral. Lehet egyébként gyümölccsel is készíteni, különböző lekvárokkal variálni. 180 fokos sütőben sütjük – hogy meddig, az attól függ, milyen vastag a tepsiben a massza. Van, aki egészen vékonyan szereti, mert akkor a széle ropog. Mi most kerek formában sütöttük, és tortaszeletekbe vágtuk.

Érdemes megvárni, hogy kihűljön, sokkal könnyebb szeletelni, és finomabb is lesz.

Ajánlott cikkek