A cukrászda telefonszáma:

06301478870

E-mail

sutismoni@gmail.com

Nyitvatartási idő

Hétfőtől vasárnapig: 10-19

Tartottunk az üzemben egy próbasütős napot, amikor Helga kolléganőmmel karácsonyi aprósütiket teszteltünk.

Egy ilyen próbasütés úgy néz ki, hogy mindenki hoz valami receptet, elkészítjük, megkóstoljuk, aztán döntünk, mi marad, mi megy. Ez a citromkrémes linzer egyhangú döntés alapján került be a repertoárba, pontosan olyan, amilyennek kinéz: fantasztikus!

A receptet Helga hozta, eredetijét az Ízből tíz blogon találta; ha szeretitek a finom sütiket és a szép fotókat, látogassátok meg a blogot, mert rendkívül igényes és inspiráló. Kicsit változtattunk az eredeti recepten, mivel az ott szereplő krém mennyisége nekünk túl sok lett a megadott tésztamennyiséghez – de lehet, hogy ez a sütemény alakja miatt történt így, mivel csillag formát választottunk a szokásos kör helyett, amit aztán kis fenyőfa formával szúrtunk ki.

Hozzávalók a tésztához (nekünk 40 pár csillag lett belőle):

30 dkg liszt

20 dkg vaj

10 dkg porcukor

1 tojás sárgája

csipet só

2 evőkanál szemes mák (nem darált)

1 tk vanília kivonat, vagy 1 vanília kikapart magjai

A citromkrémhez:

100 ml citromlé

3 citrom reszelt héja

3 tojás

8 dkg cukor

8 dkg vaj

csipet só

1. Gyúrjuk össze a linzer tésztáját: a lisztet öntsük egy tálba, tegyük bele a cukrot és a kockára vágott hideg vajat, és a két tenyerünk között dörzsölgessük össze addig, amíg egynemű száraz keveréket nem kapunk. Ekkor adjuk hozzá a többi hozzávalót, és gyúrjunk belőle tésztát. Folpackba csomagolva tegyük hűtőbe, amíg pihen, elkészíthetjük a krémet.

2. A krém: mivel igen kis mennyiségről van szó, kis edényt válasszunk hozzá; ebbe tegyük az összes hozzávalóját A VAJ KIVÉTELÉVEL, jól keverjük el, majd nem erős lángon addig forrósítsuk, amíg be nem sűrűsödik. Óvatosak legyünk, mert ha a tojássárga kicsapódik, akkor gusztustalan valamit kapunk végeredményül, nem lágy és selymes citromkrémet. A végén keverjük bele a vajat, és hagyjuk hűlni.

3. Nyújtsuk ki a tésztát kb. 3 mm vastagra, és szaggassunk belőle olyan formát, amit szeretnénk – mi, mint mondtam, a csillag mellett döntöttünk, és egy kis fenyőfát is találtunk, minden kekszpár egyik tagján még ezzel is végigmentünk, hogy az összeragasztott linzerek még jobban nézzenek ki. A kiszaggatott tésztát tegyük sütőpapírral borított tepsire, és 180 fokon 7-8 perc alatt süssük meg a linzereket.

4. Amikor megsültek a kekszek, és ki is hűltek, egy telit és egy lyukasztottat ragasszunk össze egy kis citromkrémmel; mi habzsákból nyomtuk a krémet, így nem maszatoltunk vele annyit. A kis kiszúrt tésztadarabokat is megsütöttük, és a kávé mellé adtuk a cukrászdában:-)

Ajánlott cikkek

7 Hozzászólás

  1. Tojással készült krémet csak vízfürdőn szabad készíteni, ott is állandó habverővel kevergetés közben és alacsonyan tartva a vízfürdő hőmérsékletét. Ez cukrászati alaptudás kedves Móni.Továbbá linzer tésztába teljesen felesleges tojássárgáját tenni mert csak rontja a tészta állagát. Tudom, hogy te aztán mindenhez értesz de azért vannak szakmák amiknek legalább az alapját ajánlatos megismerni.

    1. Kedves Ágnes, nagyon köszönöm a jóindulatú hozzászólást, nem tudom, mivel érdemeltem ki, ez a krém így is tökéletes lett. Szerintem próbáld ki a receptet, mielőtt leszólod (én is ezt tettem, amint a poszt elején jeleztem, ez az Ízből tíz blogról származó recept). De ha jólesik, nyugodtan olvass be nekem, még találsz máshol is fogást biztosan.

  2. Én is dilettáns vagyok, vízfürdő nélkül készítek tökéletes tojásos krémet (Meyer lemon curd -Ízhuszár), sőt a linzerbe is kerül néha tojás 😀

  3. Én éppen most készítem 🙂 tészta a hűtőben, tökéletes lett, krém hűl, eddig az is jó 🙂 ne foglalkozz a negatív hozzászólásokkal, nem éri meg, hogy 1 percig is rosszul érezd magad miatta 🙂 többen vannak szerintem, akik köszönik a receptet, köztük én is 🙂 Áldott Ünnepet kívánok 🙂

  4. Sziasztok Konyhatündérek!

    Mónika! Én csak annyit szeretnék kérdezni,hogy ha most elkészítem magát a tésztát,kisütöm,eláll-e Karácsonyig? Vagy inkább előtte 1-2 nappal készítsem? Mi a javaslatod? Köszönöm a választ! <3

    1. Szerintem, ha most kisütöd, és jól záródó dobozban tartod, akkor eláll karácsonyig, akkor meg úgyis hamar elfogy:-) a krém miatt ezt a töltés után érdemes hűtőben tartani, mivel tojásos.

  5. Nekem a legfinomabb linzert mindig édesanyám sütötte-bizony,abban is volt tojás -igaz a sárgája -de minden 10 dkg liszthez 1 sárgája kell!

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük