A cukrászda telefonszáma:

06301478870

E-mail

sutismoni@gmail.com

Nyitvatartási idő

Hétfőtől vasárnapig: 10-18

Igaza van Csorba Anitának, hogy egy-egy íz olyan emlékeket tud ébreszteni bennünk, ami megmelengeti a szívünket, és visszarepít az időben – akár a gyerekkorig, amikor a nagymama almás pitéjét majszoltuk a lépcsőn ülve.

Nekem is sok ilyen ízemlékem van, de a legeslegesleg mind közül a néger kocka.

Anyai nagyszüleim egy mezőföldi kis – akkor még – zsákfaluban, Dégen éltek, gyerekkorom nyarait itt töltöttem. Ilyenkor egy héten legalább egyszer, de érkezésem és távozásom alkalmával mindig ezt a sütit sütötte a mama, mert ez volt a kedvencem, de csak úgy, ahogy ő készítette. Mivel klasszikus házi süteményről van szó, másnál is kóstoltam; de sem a habja, sem a tetején levő csokiréteg nem olyan volt, ahogy azt a mama tudta.Az övé ugyanis roppant, mint a vékony réteg temperált étcsoki, pedig nem az volt rajta, hanem csokimáz. Elképesztő finom volt, és a legnagyobb bánatom az, hogy a mama receptes füzete elveszett. Nem tudom reprodukálni, egyszerűen nem sikerült még úgy, mint ahogy az emlékeimben él – úgyhogy, ha bárkinek van néger kocka receptje roppanós csokival a tetején, ne habozzon, ossza meg velem.

És írja bele – például – egy ilyen könyvbe, mint amit Anita alkotott: tartalmaz recepteket, színezőket, a receptek után helyet a tapasztalatok, újabb ötletek megörökítéséhez. A könyv akár klassz ajándék is lehet olyan alkotókedvű fiataloknak, akik már érdeklődnek sütés-főzés iránt, és akiknek ezen a téren erősíthetjük az önbizalmát azzal, hogy egyszerűbb recepteket ajánlunk figyelmükbe, amelyekkel biztosan sikerélményük lesz.

Ajánlott cikkek

2 Hozzászólás

  1. Kedves Móni!
    Annyi remek receptet osztottál már meg az olvasóiddal, köztük velem, most én szeretnék kedveskedni neked egy recepttel. Ha mázlink van ez az amit keresel.
    Jó 40 éve kaptam iskolatársam és barátom anyukájától, mert ez volt a kedvenc sütim nálunk, most eszembe juttattad, évtizedek óta nem sütöttem már én sem. Szakácsnő volt, egy kis faluból származott és isteni sütiket készített.

    Négerkocka
    Hozzávalók: 4 tojás, 12 dkg zsír, 20 dkg kristálycukor, 20 dkg finomliszt, 5 dkg kakaó, 1 sütőpor, 40 dkg porcukor, 10 dkg vaj, kis tej.
    Elkészítés: A 4 tojás sárgáját, a zsírt és a kristálycukrot 3 dkg kakaóval jól kikeverjük, majd hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, és annyi tejet amennyit felvesz (vicces kitételnek éreztem fiatal nőként, hiszen mennyi az annyi? most már persze látom a tészta állagán mikor jó, neked meg nem kell magyarázni). Megsütjük (itt sem kaptam persze hőfokot, neki természetes volt), míg sül a 4 fehérjét 20 dkg porcukorral habbá verjük és a kisült tészta tetejére öntjük, majd ismét a sütőbe téve megszárítjuk.
    2 dkg kakaóból, 20 dkg porcukorból és 3 kanál tejből szirupot főzünk. Amikor már nem túl forró elkeverjük benne a vajat és a megszilárdult öntjük.
    Kérlek majd jelezz vissza hogy ez-e az igazi.
    Kellemes Ünnepeket, további jó munkát kívánok
    Gáspár Judit

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük