A cukrászda telefonszáma:

06301478870

E-mail

sutismoni@gmail.com

Nyitvatartási idő

Hétfőtől vasárnapig: 10-18

Érdekelne, miért is szerepel a francia jelző ennek a sütinek a nevében, de azt hiszem, ez kibogozhatatlan; rengeteg honlapon megtalálható a neten, közös jellemzőjük a két mézes lap alul-felül, középen mákos piskóta, és a piskóta és a mézes lapok között finom vajas pudingos krém. Vagyis, sokaknál margarinos, de ne rontsátok el ezt a sütit margarinnal, vaj kell bele!

Klasszikus magyar házias süti, amint ti is láthatjátok, én nem igazán találtam benne francia jellegzetességet. És nagyon finom!

Az elkészítése nem a legegyszerűbb, mivel többféle lapot kell sütni hozzá, de megéri a fáradozást.

Hozzávalók a mézes lapokhoz:

30 dkg liszt

10 dkg porcukor

7 dkg vaj

1 ek méz

2 tojás

1 kk szódabirkarbóna

 

A mákos piskótához:

6 tojás

10 dkg cukor

0,5 dl olaj

0,5 dl víz

10 dkg szemes mák

5 dkg cukor

1 cs sütőpor

15 dkg liszt

 

A krémhez:

7 dl tej

5 tojássárgája

8 dkg keményítő

15 dkg cukor

25 dkg vaj

20 dkg porcukor

1 vaníliarúd kikapart magjai

1. Főzzük meg a krémet, mert annak úgyis ki kell hűlnie. Egy lábasban 1 dl kivételével forraljuk fel a tejet (adjuk hozzá a vaníliát is). Egy műanyag tálkában keverjük el a tojássárgákat a keményítővel és a cukorral, illetve a maradék 1 dl tejjel. Ezzel a keverékkel sűrítsük be a tejet folyamatos keverés közben – de épp csak forraljuk fel, amint besűrűsödött, vegyük is le a tűzről.

2. Megsütjük a mézes lapokat: a lisztet egy edényben összekeverjük a szódabikarbónával és a porcukorral. Mikróban felolvasztjuk a vajat, elkeverjük benne a mézet, és egy villával a két tojást is belekeverjük. Hozzáadjuk a lisztes keverékhez ezt az elegyet, és tésztát gyúrunk belőle. Kettévesszük, és akkora lapokat nyújtunk belőle, mint a tűzhelybe való nagy tepsi (általában kb. 40×35 cm), és 160 fokos sütőben megsütjük őket egyesével, a tepsi hátulján. Kb. 10 perc kell hozzá, ne barnuljon meg nagyon.

3. A mákos piskóta következik: a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket az 5 dkg cukorral habbá verjük. A sárgákat egy másik edényben (szintén gépi habverővel) kihabosítjuk a 10 deka cukorral, hozzákeverjük a vizet és az olajat is. Mehet bele a mák, a sütőporral elkevert liszt, és végül óvatosan a hab, próbáljuk meg a legkevésbé összetörni. A masszát öntsük sütőpapírral bélelt tepsibe – abba, amelynek a hátulján a lapokat sütöttük -, és 160 fokon süssük meg kb. 20 perc alatt.

4. A krém befejezése következik: keverjük habosra géppel a vajat a porcukorral, és kis adagokban adjuk hozzá a pudingot.Jöhet az összeállítás: alulra kerül az egyik mézes lap, erre a krém fele. A mákos piskóta jön, majd a krém másik fele, végül a második mézes lap. Még finomabb lesz, ha a mákos lap tetejére, azaz a második réteg krém alá kenünk némi baracklekvárt.A tetejére tehetünk csokit – ennek két módját alkalmazzuk általában. Az egyik, hogy 1 dl tejszínt felforrósítunk, belekeverünk 10 dkg apróra tört étcsokit, és simára keverjük – a végén 2 dkg vajat is adunk hozzá.

A másik: 10 dkg cukrot beleteszünk egy műanyag tálkába, annyi vizet öntünk rá, amennyi éppen ellepi. Mikróban felforrósítjuk, és addig kevergetjük, amíg elolvad a cukor. Ekkor hozzáadunk 10 dkg vajat, szintén megvárjuk, hogy elolvadjon, majd a végén 3 ek kakaóport adunk hozzá, amit habverővel addig keverünk, amíg az egész massza egynemű és sima nem lesz. Ezzel vonjuk be a sütit.

Ennek a sütinek jót tesz, ha állhat: másnapra a mézes lapok megszívják magukat, felpuhulnak, úgyhogy érdemes vele várni!

 

 

Ajánlott cikkek

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük