A cukrászda telefonszáma:

06301478870

E-mail

sutismoni@gmail.com

Nyitvatartási idő

Hétfőtől vasárnapig: 10-18

Ezt a tortát a kétségbeesés szülte. Pontosabban a szorult helyzet.

Vasárnap nincs termelés a cukrászüzemünkben, a cukrászda persze nyitva van. Előfordul, hogy alákalibrálom a szükséges mennyiséget, és olyankor mit lehet tenni? Be kell állnom sütni. Azon a vasárnapon, amikor ez a torta készült, előző napról volt félretéve négy törökmogyorólisztes tortalap. A hűtőben találtam xilittel édesített áfonyaszószt (így tehát paleo), és rögtön tudtam, hogy nekem csak a kókusztejszínt kell hozzáadnom, és kiváló krém lesz belőle.

Fotó: Penzer Gyula / PENZERPIX

Hát így történt. A süti olyannyira bevált, hogy amikor a Príma Konyha magazinba kértek tőlem paleo receptet, egyből ez jutott eszembe, és szerencsémre többször emlegetett Penzer Gyula fotós barátom le is fényképezte, így nem kellett a telefonommal bajlódnom.

Ehhez a tortához összesen négy tésztalapra van szükségünk, ezek előállítása lehet kicsit időigényesebb. Két paleo piskótát kell sütnünk, és mindkettőt félbevágjuk – így kapjuk meg a négy lapot. Nem kell megijedni a feladattól, egyáltalán nem nehéz, a torta többi részének elkészítése pedig gyerekjáték.

Hozzávalók a tésztához:

6 tojás

6 dkg nyírfacukor

24 dkg törökmogyoróliszt

 

A krémhez:

30 dkg áfonya (fagyasztott)

6 dl kókusztejszín

10 dkg nyírfacukor

1 dl víz

 

A csokimázhoz:

5 dkg nyírfacukor

0,5 dl víz

5 dkg kókuszzsír

5 dkg kakaópor

Fotó: Penzer Gyula / PENZERPIX
  1. Először is: előmelegítjük a sütőt légkeverésen 170, vagy alsó-felső sütésen 180 fokosra.
  2. Elkészítjük a tésztát: ha légkeveréses sütőnk van, és rendelkezünk két 26 centi átmérőjű kapcsos tortaformával, akkor készíthetjük egy keveréssel a piskótákat. Ha csak egy formánk van, és/vagy nincs légkeveréses üzemmód a sütőnkön, akkor két adagban kell bekevernünk és megsütnünk a masszát. Így tehát, egy-egy formához 3 tojást 3 dkg nyírfacukorral gépi habverővel 4-5 perc alatt kihabosítunk – jó magas hab legyen -, majd lazán forgassuk bele a törökmogyorólisztet. Tegyük sütőpapírral borított kapcsos formá(k)ba, és süssük meg nagyjából 20 perc alatt. A másik piskótát is süssük meg ugyanígy, amint fentebb szó volt róla, légkeveréses sütőbe egyszerre is bemehet a két forma.
  3. Amíg a tészta sül, főzzük fel az áfonyát két kanál nyírfacukorral, majd csepegtessük le, és hagyjuk kihűlni.
  4. Vágjuk el a tortalapokat vízszintesen, így megkapjuk az áhított 4 lapot.
  5. A maradék nyírfacukorral verjük fel a kókusztejszínt, ha kemény habot kapunk, keverjük bele a vizet, majd az áfonyát is. Szép lila lesz a krémünk.
  6. Töltsük be a tortát, a tetejére pedig készítsük el a csokimázat. Öntsük a vizet a nyírfacukorra, oldódásig keverjük*. Adjuk hozzá a kókuszzsírt, ezt is keverjük homogénre, majd a kakaóport ugyanígy – egynemű, fényes masszát kell kapnunk a végére, amit szépen el tudunk kenni a tortán.

A máz sűrűségét egyébként a víz mennyiségének csökkentésével, illetve növelésével változtathatjuk, attól függően, milyen vastagon szeretnénk a tortánk tetején látni.

 

 

*A víz vagy legyen forró, vagy, miután ráöntöttük a nyírfacukorra, tegyük egy percre mikróba, hogy felforrósodjon. Nagyon fontos ugyanis, hogy a nyírfacukor elolvadjon, mert ha ráöntjük a kókuszzsírt, utána már nem fog.

 

 

 

Ajánlott cikkek

6 Hozzászólás

  1. Ez nagyon guszta, elmentem magamnak a receptjét, ki fogom próbálni! 🙂
    Szeretném megkérdezni, hogy szerinted törökmogyoró helyett darált mandulával is működhet a tészta?

      1. Mivel a darált mandula darabosabb (még ha egész apróra, már-már lisztszerűre van is darálva), mint a törökmogyoróliszt lehet, nem kell attól tartani, hogy a lap kettévágásánál darabokra törik?

        1. Szoktuk így sütni, nem szokott törni. Ha mégis megesik, akkor puzzle-szerűen kirakjuk a lapot, a két középső rétegből valahova, mert a krém majd összetartja szépen, nem is fog látszani.

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük